Hasat sonrası maliyet 4 milyar
Hububat ambarı Konya'da, Ticaret Borsasının yaptığı araştırmada, hasadı yapıldıktan sonra toprağa terk edilen sap ve samanın, ülke ekonomisine maliyetinin yaklaşık 4 milyar lira olduğu belirlendi
Konya Ticaret Borsasının (KTB) yaptığı araÅŸtırmaya göre, hububatta hasat sonrası tarlada bırakılan sap ve samanın ekonomik deÄŸeri yaklaşık 4 milyar lirayı buluyor.
Sap ve samanın topraktan sıfıra yakın ÅŸekilde alınması, hem anız yakımının azalmasına hem de toprak erozyonunun önüne geçiyor.
KTB BaÅŸkanı Hüseyin Çevik, bu sezon hububat hasadının sonuna yaklaşıldığını, arpa ve buÄŸdayını kaldıran çiftçinin tarlada kalan sap ve samanı yakmaması gerektiÄŸini söyledi.
Üretim yapan çiftçinin tarladaki her unsuru "milli servet" olarak deÄŸerlendirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Çevik, "Saman ve sap, ekonomik katma deÄŸer saÄŸladığı için üreticimiz bilinçli bir ÅŸekilde bunları tarladan sıfıra yakın ÅŸekilde almaya çalışıyor. Bu bilinçlenmenin ülkemiz genelinde yaygınlaÅŸması, 3,5 milyar lira ile 4 milyar lira arasında ekonomiye katkı saÄŸlayacaktır." diye konuÅŸtu.
Hayvancılıkta kaba yem denilen hayvan gıdasının önemli bir bölümünün sap ve samandan oluÅŸtuÄŸunu hatırlatan Çevik, üreticideki bilinç ve hassasiyetin hayvancılıkta maliyetin aÅŸağıya çekilmesinde önemli unsur olduÄŸunu dile getirdi.
YAÄžIÅžLAR ÇÄ°FTÇÄ°NÄ°N MASRAFLARINI YÜZDE 50-60 AZALTTI
Çevik, Türkiye genelinde hububat rekoltesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile uluslararası bazı firmaların verilerine göre geçen yıla oranla yüzde 7 ila 8 arasında arttığını belirtti.
Bu seneki yağışların, çiftçi için üretim maliyetini düÅŸürdüÄŸüne dikkati çeken Çevik, ÅŸunları kaydetti:
"Yağışların en önemli katkılarından biri çiftçimizin enerji tüketimi olarak harcadığı sulama, damlama sulama ve mazot gibi ihtiyaçlarını azaltmış olmasıdır. Bunu rakamsal olarak açıklamak gerekirse kurak dönemde bir çiftçimizin ortalama 20 bin lira gideri vardı. Fakat bu sene alınan bereketli yağışlar çiftçimizin yüzde 50-60 masraftan kar etmesini saÄŸladı. Çiftçimiz geçen yıl ektiÄŸi tarlaya 6 kez su verirken bu sene 2-3 sulamada verimini aldı."
ANIZ YAKILMAMASI UYARISI
Çevik, hububatın kaldırılmasının ardından anız yakan çiftçilere de uyarılarda bulundu.
Tarım alanlarının gelecek nesillere saÄŸlık ÅŸekilde bırakılması gerektiÄŸinin altını çizen Çevik, "Anız, hububat kaldırıldıktan sonra topraÄŸa karışırsa organik yapısını güçlendiriyor. Toprağın en verimli derinliÄŸi 10-15 santimetreye kadar olan kısmıdır. EÄŸer anızı yakmaz, topraÄŸa karıştırırsak bir sonraki yıl daha yüksek verim alınır. Anızın yakılmasıyla topraktaki organikler de yanmış oluyor. Bu da çiftçimize, milli servete ve soluduÄŸumuz havaya zarar veriyor." ifadelerini kullandı.
Çevik, anız yakımının toprak erozyonuna sebebiyet verdiÄŸini, bu konuda caydırıcı cezalar verilmesi gerektiÄŸini anlattı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.