Hatay maydanozu 'yabancı sofralara' lezzet katıyor
Türkiye'nin maydanoz üretiminde önemli bir yere sahip Hatay'da, her yıl yetiştirilen 60 bin ton civarındaki ürün Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova gibi ülkelere de ihraç ediliyor
Ä°klim ÅŸartları ve verimli arazileriyle hemen her ürünün yetiÅŸtirildiÄŸi Hatay'da yılda 60 bin ton civarında üretilen maydanoz, birçok yabancı mutfakta da yemeklere lezzet katıyor.
Kırmızı biber, pazı, erik, Trabzon hurması ve marul gibi ürünlerin yetiÅŸtirildiÄŸi Hatay, maydanoz üretiminde de adından söz ettiriyor. Verimli arazilerin yanı sıra üreticilerin bir karış toprağını deÄŸerlendirmek amacıyla evinin bahçesine bile ekimini yaptığı ürün, yurt içinde ve yurt dışında da büyük talep görüyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık SamandaÄŸ Ä°lçe Müdürü Öner Sertkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın baÅŸta Amik Ovası olmak üzere her karış toprağının bereketli olduÄŸunu söyledi.
Toprak yapısı ve iklimi bakımından kentte birçok ürünün yetiÅŸtirildiÄŸini anlatan Sertkol, ürünler arasında 4 mevsim hasat alınan maydanozun da büyük payı olduÄŸunu dile getirdi.
En çok talep Romanya'danSertkol, maydanoz üretiminde ülke ihtiyacının yüzde 40'ının bölgeden karşılandığını vurgulayarak ÅŸöyle devam etti: "Hatay, narenciyeden zeytine, seracılık ve maydanoz üretimi gibi birçok tarımsal faaliyette büyük bir öneme sahip. Kentimizin geneli itibarıyla 19 bin 750 dekar alanda maydanoz üretimi söz konusu. Birçok yemekte kullanılan maydanozun büyük bölümünü Romanya'ya ihraç ediyoruz. Ürün, ülke ekonomisine senede yaklaşık 27 milyon lira katkı saÄŸlıyor. Romanya'nın yanı sıra Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova'ya da gönderiyoruz. C vitamini açısından zengin bir ürün olan maydanoz, birçok çiftçinin geçim kaynağı durumundadır. Ä°stihdama da büyük katkısı var."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.