Hayaldi, gerçek oldu!
Ahırlı yıllardır hasretle beklediği arıtma tesisine 2016 yılında kavuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin Atıksu Arıtma tesisleri kapsamında Ahırlı’ya yaptığı Biyolojik Arıtma Tesisi hakkında konuşan Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül, yıllardan beri hayal edilen projenin 2016 yılında hayata geçtiğini söyledi
‘FOSSEPTÄ°K ATIKLARI BOÅž ALANA AKIYORDU’
BaÅŸkan Akgül, Biyolojik Artıma Tesisi’nin neden gerekli olduÄŸu ve yapım süreci hakkında bilgiler verdi. Projenin Ahırlı, Yalıhüyük, Akkise ve Orta Karaören ilçelerini kapsadığını ifade eden BaÅŸkan Akgül, “Pilot proje olarak Ahırlı, Yalıhüyük, Akkise ve Orta Karaören ilçelerini kapsayan bir projeydi. 2016 yılında baÅŸladı tesisin yapımı baÅŸladı ve yıl içerisinde yapımı tamamlandı. Åžuan tesisimiz çalışır durumda. Daha önceden bu ilçelerin kanalizasyon ve fosseptik atıkları boÅŸ bir alana akıyordu. Tesisin çalışmaya baÅŸlaması ile birlikte bu atıklar artırma tesisine ulaşıyor ve arıtma tesisinde arıtılıyor” dedi.
‘TARIMSAL SULAMADA KULLANILABÄ°LECEK’
Tesisin yapılmasının Ahırlı, Yalıhüyük, Akkise ve Orta Karaören ilçeleri için önemli olduÄŸunu kaydeden Akgül, Ahırlı’daki tesiste 2 elektrik teknikerinin istihdam edildiÄŸini belirtti. Akgül, “Yazın burada pancar ekimi yapılıyor ve bu bölgede Devlet Su Ä°ÅŸleri tarafından yapılan drenaj kanalları var. Buradan arıtılan su, drenaj kanallarına aktarılarak tarımsal sulamada da kullanılabilecek. Fosseptiklerde arıtılan çamurlar tarlalarda gübre olarak kullanılabilecek. Bu tesis Ahırlı, Yalıhüyük, Akkise ve Orta Karaören ilçelerimiz için önemli bir projeydi” diye konuÅŸtu.
YILLARDAN BERÄ° HAYAL EDÄ°LÄ°YORDU
Projenin yıllardan beri hayal edildiÄŸini dile getiren Akgül, BüyükÅŸehir yasasının yürürlüÄŸe girmesiyle böyle bir proje için Konya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı ve KOSKÄ° Genel MüdürlüÄŸü ile irtibata geçtiklerini söyledi. Fizibilite çalışmaları sonrası ihaleyle birlikte tesisisin ilçeye kazandırıldığını ifade eden Akgül, tesisin Avrupa standartlarına uygun olduÄŸunu ve Ahırlı’nın da memnuniyet duyduÄŸunu aktardı. Biyolojik arıtma tesisinin kalıcı, önemli ve olması gereken bir proje olduÄŸuna dikkati çeken Akgül, tesisin, Akkise ve Orta Karaören sınırındaki SuÄŸla arazi üzerinde olduÄŸunu söyleyerek sözlerine son verdi.
BÄ°YOLOJÄ°K ARITMA TESÄ°SÄ°
Ahırlı Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre 3 milyon TL deÄŸerinde bir yatırım olan tesis,2016 yılının yaz aylarından itibaren stabilize olarak çalışmasına devam ediyor. Tesisten elde edilen numuneler laboratuvar testlerinde geçiyor ve güzel sonuçlar alınan tesis, Türkiye’nin en modern ve pilot bölge atık su arıtma tesisi özelliÄŸini taşıyor. DoÄŸaya salınan su azot ve fosfor bakımından arındırılmış, tarımı güçlendirici ve su canlılarına zarar vermeyen tesis, arazi de verimi 8 kat artırıyor. Tesisin günlük bin metreküp su arıtma kapasitesi olup 10 bin nüfusa kadar iÅŸlevini sürdürebiliyor. Belediye yetkililerinden edinilen bilgiye göre 2040 yılına kadar hiçbir deÄŸiÅŸiklik yapmadan çalışabilecek özelliÄŸi bulunan tesis, 2017 yaz aylarında Yalıhüyük ve Ahırlı ilçelerinin dekollektör hatlarının baÄŸlanması ile bölge açısından önemli bir eksiÄŸi giderecek.(Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.