Hedef 2 milyon ton rekolte
Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası, son yağışlarla nefes aldı. Kurak bir döneminin ardından başlayan yağışları değerlendiren Prof. Dr. Süleyman Soylu, ovayı bereketli bir harman döneminin beklediğini söyledi
Şubat ayında başlayan ve devam eden bahar yağmurları ile Konya Ovası bereketli bir harman sezonunu beklediğinin altını çizen Soylu, “Hububatta, buğday ve arpada verimi belirleyen mart, nisan ve mayıs yağışlarıdır. Bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman bereketli bir harman sezonuna hazırlanıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Süleyman Soylu, sene başında etkili olan kuraklığa dikkat çekerek, “Özellikle bu yıl 2022-2023 üretim sezonu, kış döneminde yoğun bir kurak dönem geçti. Ocak ayından sonra şubat ayının içerisinde başlayan yağışlı periyot, mart, nisan ve mayıs ayları ciddi anlamda toplamdaki yağış açığını kapattı. Sonbahar ve kış kuraklığının en önemli olumsuz etkisini şu anda tarımsal alanda çok yaşayamıyoruz ama en çok yaşadığımız alan özellikle su havzalarının, göllerin, barajların su seviyeleriyle ilgili bir olumsuzluk yarattı. Konya Ovasında buğday, arpa ekim alanlarında hem çıkış daha sonraki gelişme dönemlerinde tam kritik dönemlerde bitkiler yeterli yağışı buldu. Kayda değer bir olumsuzluk yaşanmadı. Ocak ayından itibaren 1 Ocak ile 30 Nisan arasında Konya’da ilçelere göre 120 ile 450 milimetre yağış alan ilçelerimiz oldu. Özellikle Derebucak, Beyşehir, Seydişehir gibi ilçelerimiz çok yüksek oranda yağış aldı. Mayıs ayına da bakıldığı zaman özellikle Konya ortalaması uzun yıllar ortalaması nerdeyse iki katı bir yağış aldı diyebiliriz” dedi.
İKİ MİLYON TON REKOLTE BEKLENİYOR!
“Konya ovasında bakıldığı zaman iyi yıllarda ekim alanlarını dikkate aldığımız zaman 2 milyon ton civarında buğday 1 milyon ton civarında arpa rekoltesi olur” diyen Soylu, “Konya 650 bin hektar civarında buğday ekim alanı ve 350 bin hektar civarında arpa ekim alanı toplamda bir milyon hektar civarında buğday arpa ekim alanı var. Dolayısıyla iyi yıllarda iki milyon ton veya üzerinde buğday ve bir milyon ton civarında arpa rekoltesi gerçekleşiyor. Bu yılda özellikle buğdayda iki milyon tonun üzerinde bir rekolte olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu dönemde yağışlar devam ediyor ama bu dönemde yağışların bir olumsuzluğu dolu şeklinde zarar verecek boyutta olabiliyor. Bu tarz olumsuzluklar yaşanmazsa bereketli bir hasat sezonu olacak” dedi.
ÇİFTÇİYE TASARRUF SAĞLADI
Bahar yağışlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyleyen Soylu, “Buğday ve arpalar başaklarını çıkarmaya başladılar. Tozlaşma, döllenme ve dane dolum dönemindeler şu an. Temmuz 15 gibi önce arpalarda sonra da hububatta hasatlar başlayacak. Artık sezon sonuna yaklaşıyoruz. Bahar yağışlarının en fazla olumlu etkisi olduğu ürün hububatın dışında özellikle mısır, şeker pancarı, ayçiçeği gibi ilkbaharda ekilen ürünlerde hem çıkıştaki hataları düzeltti hem de çiftçilerimizin daha fazla sulama yapmasının önüne geçti. Çiftçiye tasarruf sağladı” açıklamalarında bulundu.
KURAKLIK BİTTİ Mİ?
Soylu, “Kuraklık bitti diyemeyiz. Sebebine gelince, Konya ovası ortalama 330 milimetre yağış alan bir bölge ve ciddi anlamda 300-350 milimetre bir yağışla çok yüksek bir bitkisel üretim yapmak mümkün değil. Ovada da ciddi anlamda sulu tarım yapılıyor. Bu durumda ovanın kapasitesi de belli. Kapasitenin üzerinde ovada su çekimi olduğu için, yeraltı sularının beslenmesi, Beyşehir ve Suğla depolama havzasından Beyşehir gölüne ve Seydişehir’deki Suğla depolama havzasından bu yıl ovaya su verilemedi. Nedeni ise şu, su seviyeleri istenilen seviyede değildi. Özellikle bu havzaların eski haline dönmesi için çok daha fazla miktarda kış yağışı alması gerekiyor. Bizde her dönem bu iklim değişikliğine kendimizi alıştırmamız gerekiyor ve iklimin farklılıklarını yaşayabiliriz ama buna uygun bir tarım sistemini ovaya yerleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. (Hamide YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.