Hüyük’te 'Mersin Balığı' Yetiştiriciliği Eğitimi
Konya’nın Hüyük ilçesinde, Mersin Balığı yetiştiriciliği konusunda eğitim semineri düzenlendi.
Mevlana Kalkınma Ajansı'nın (MEVKA) 2015 yılı teknik destek projeleri kapsamında Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü ve Hüyük Ziraat Odası proje ortaklığı ile ilçede yaÅŸayan balıkçılar ile çiftçilere yönelik Mersin Balığı YetiÅŸtiriciliÄŸi eÄŸitimi verildi. Hüyük Kaymakamı Bayram Türker'in de eÅŸlik ettiÄŸi 3 gün süren seminer ziraat odası toplantı salonunda gerçekleÅŸtirildi. Seminerde konuÅŸan Ä°lçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel DoÄŸan, ilçede tarımsal üretim olarak son dönemde ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Çilek konusunda ilçede önemli aÅŸamalar kaydettiklerini ve bölgede söz sahibi olduklarını kaydeden DoÄŸan, "Ä°lçe müdürlüÄŸümüz ve ziraat odamızın ortak çalışması ile alternatif tarımsal üretimi ile ilgili çalışmalar da yapmaktayız. Ä°lçemizin BeyÅŸehir Gölü kenarında olması ve çok sayıda su kaynaklarına sahip olması, bizlere su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸi ile ilgili de çalışma imkanı veriyor. SaÄŸlıklı besin kaynağı olarak balık, sofralarımızın olmazsa olmazlarındandır. Bugün dünyada balık avcılığı ise, insan tüketimine cevap verememektedir. Mutlaka balık üretimi yapılarak bu ihtiyaç karşılanmalıdır. Nitekim günümüzde Alabalık, Çipura, Levrek gibi balıkların üretimi yoÄŸun olarak yapılmaya çalışılmaktadır" dedi.Ä°lçede son yıllarda yapılan göletler ile doÄŸal pınarlar ve su kaynaklarının su ürünleri üretimi için önemli kaynak oluÅŸturduÄŸuna vurgu yapan DoÄŸan, "Ancak ilçemizde kültür balıkçılığı yapılan bir üretim tesisi bulunmamaktadır. Sadece balıkçılarımız BeyÅŸehir Gölü’nden avlanmak sureti ile balıkçılık faaliyetini sürdürmektedirler. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar neticesi alternatif olarak Mersin Balığı YetiÅŸtiriciliÄŸi konusunda bir eÄŸitim çalışması yapma ihtiyacı duyduk. DeÄŸerli hocamızın da bizlere katılması ile bu programımız MEVKA'nın da destekleri ile bugün burada hayat verdik. Mersin Balığı’nı seçme nedenimiz dünyada yoÄŸun talep alan, siyah havyar deyince ilk akla gelen ve eti ile çok bilinen, aranan, ekonomik deÄŸeri yüksek, korunan bir balık türü olması. Mersin Balığı’nın bölgeye uyum saÄŸlayabilecek olması, yetiÅŸtiriciliÄŸinde çevreye uyum ve tolerans deÄŸerlerinin yüksek olması ile bölgemizde yetiÅŸtiriciliÄŸi rahatlıkla yapılabilecek bir türdür. BeyÅŸehir Gölü Havzası çok özel bir alan, bilinçli su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸi yapılması ile bu güzel havzanın da korunmasını amaçlamaktayız" diye konuÅŸtu.Hüyük Ziraat Odası BaÅŸkanı Hürriyet Åžahin de, Ä°lçe Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü ile kuruluÅŸlarından itibaren sürekli dirsek teması halinde güzel uygulamalara imza attıklarını, son çalışma çerçevesinde de bölgede eÄŸitim olarak ne yapılabileceÄŸi sorusunun cevabını aradıklarını söyleyerek, "BeyÅŸehir Gölü’nden avcılık yaparak geçimini saÄŸlayan çok sayıda ailemiz var. Hem su kaynaklarımızı su ürünleri yetiÅŸtiriciliÄŸinde aktif kullanmak, hem de BeyÅŸehir Gölümüzün doÄŸasını korumak istiyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.KonuÅŸmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon Yomra Su Ürünleri AraÅŸtırma Enstitüsü YetiÅŸtirme Bölüm BaÅŸkanı Bilal Akbulut, bir sunum gerçekleÅŸtirdi. EÄŸitim seminerinde katılımcılara verilen ilk iki günkü teorik eÄŸitimde, Mersin Balığı’nın tanıtımı, biyolojik özellikleri, doÄŸadaki yaÅŸam döngüleri, yetiÅŸtirme teknikleri, dünyadaki üretim alanları, havyarı ve etinin ekonomik deÄŸeri üzerine sunumlar yapıldı. Uygulama eÄŸitiminde ise, Hüyük'te ve BeyÅŸehir Gölü çevresindeki su kaynaklarında uygun Mersin Balığı yetiÅŸtiriciliÄŸi alanlarını incelendi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.