Ilgın Şeker’in katkısı artıyor
Ilgın Şeker Fabrikası 35. pancar alım ve şeker üretim kampanya açılışını gerçekleştirdi. Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan, “Fabrikamızın 2017 yılında bölgemize sağlayacağı katma değerin 800 milyon TL civarında olması bekleniyor” dedi
Pancar alımına başlanan Ilgın’da üreticilerin yüzü gülüyor. Bu yıl Ilgın Şeker Fabrikası’nda 35. gerçekleşen pancar alım ve şeker üretim kampanyasında 1 milyon 200 ton pancar alınacak. 2017 yılında üreticiye toplam 61 milyon 800 bin TL avans ödemesi yapılan fabrikanın, 2017 yılında bölgeye sağlayacağı katma değerin 800 milyon TL olması bekleniyor.
1 MİLYON 200 BİN TON PANCAR ALINACAK
Ilgın Şeker Fabrikası’nın bu yıl 4 il, 11 ilçe ve 126 köyde toplam 201 bin 648 dekar alanda pancar ektirdiği bilgisini veren Ilgın Şeker Fabrikası Müdürü Sezai Doğan, bu alandan yaklaşık 1 milyon 200 ton bedeli ödenen pancar alınacağını kaydetti. Genel Müdürlük talimatı ile fabrikaya bağlı Çeltik bölgesinden 120 bin ton Afyon fabrikasına, 82 bin ton Susurluk Fabrikasına, Yunak bölgesi Uzunbeyli kantarından 46 bin ton Eskişehir fabrikasına olmak üzere toplam 248 bin ton bedel ödenen pancar gönderileceğini söyleyen Doğan, “Fabrikamıza fiilen gelecek bedeli ödenen pancar miktarı 1 milyon 45 bin ton pancar olacaktır. Fabrikamızın bu kampanya da işleyeceği pancar 996 bin ton civarında olacaktır. Günlük pancar işleme kapasitesi 8 bin ton olup bu kapasitenin üzerine çıkmak için ekip olarak gerekli gayret göstereceğiz. İşlenecek 996 bin ton pancar karşılığında ise 136 bin 200 ton kristal şeker, 41 bin 800 ton melaz ve 300 bin ton yaş pancar posası üretimi yapılacaktır” diye konuştu. Ilgın Şeker Fabrikası’nın TÜRKŞEKER’in en çok pancar üreten ve işleyen fabrikalarında birisi olduğunu ifade eden Sezai Doğan, 2016 yılında şirketin en fazla kar eden fabrikası ve şeker maliyeti en düşük üçüncü fabrika olduklarını dile getirdi. Özel sektörde rekabet edecek güçte olduklarının altını çizen Doğan, “2017 yılında şuana kadar üreticilerimize 26 milyon 400 bin TL ayni, 35 milyon 400 bin TL nakdi olmak üzere toplam 61 milyon 800 bin TL avans ödemesi yaptık. Fabrikamızın 2017 yılında bölgemize sağlayacağı katma değer ise 800 milyon TL civarında olacaktır” dedi.
FABRİKA HEM ILGINA HEM ÜLKEYE KATKI SAĞLIYOR
Tarım ve hayvancılığın Ilgın ekonomisinde önemli yer tuttuğunu ifade eden Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, pancarın tarım ürünleri arasındaki yerinin de ayrıca önemli olduğuna vurgu yaptı. Şeker üretimi, küspe ve melas gibi yan ürünlerin değerlendirildiği Ilgın Şeker Fabrikası sayesinde çiftçilerin yüzünün güldüğünü anlatan Karahan, “Bu bağlamda şeker fabrikaları tarımın sanayi ile buluştuğu en güzel örneklerden birisidir. Şeker fabrikamız bilindiği üzere Ilgın’ın en önemli ekonomik değerlerinin belki de başında gelmektedir. Çiftçilerimiz ektikleri ve hasadını yaptıkları pancar ile gerek kendilerine gerekse başkalarına mevsimsel istihdam yaratmaktadır. Fabrikamız kurulduğu 1982 yılından beri bölge insanımıza iyi bir istihdam sağlamanın yanında ülke ekonomisine de katkı sağlıyor” dedi. GDO’lu gıdalar üzerinden bir savaş yaşandığını dile getiren Başkan Karahan, Türkiye’de has pancar gibi ürünlere mutlaka sahip çıkılması gerektiğini ve bu ürünlerin işlenmesinde yeni teknolojilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekti. Üretilen ürünlerin orijinal tohumları korunması gerektiğini işaret eden Karahan, “Tarım ve sanayi alanlarındaki gelişmelerden geri kalmamalıyız. Bu konuda çiftçisinden zirat mühendisine kadar herkese önemli görevler düşmektedir. Hepimiz taşın altına elimizi koyup gerekeni yapmalıyız. Fazla lafa değil icraate ihtiyaç var” sözlerini kullandı.
KONYA’NIN SU SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Üreticinin ve fabrikanın çeşitli sorunları olduğunu kaydeden Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yazır, Güney Doğu bölgesi ve Adana ilinde hasat döneminde ürünlerin bin TL’nin üzerinde satıldığını hatırlattı. İç Anadolu bölgesinde hasat zamanında gümrük sorunu çıktığını ve üreticinin ürününün değerine satamadığını söyleyen Yazır, “Bu ciddi bir problemdir. İç Anadolu’da üreticilerimizin cebine para koyan veya yaşamını şekillendireceği tek ürün pancardır. Pancar tarımı yapılması içinde bölgemizdeki yaşanan su sorununun çözülmesi gerekiyor. İnsanlar hububattan para kazanamadığı için diğer yeşillere yöneliyor ve yönelim bu olunca suya ihtiyaç doğuyor. İç Anadolu’da özellikle buğdayı bizlerin tüketiyor olması gerekiyor. Çiftçimizinde bundan para kazanması gerekiyor. Böyle bir yapı kurulmalı” sözlerini kullandı. Yazır ayrıca şeker fabrikasında çalışanların sorunlarına değindi ve bu sorunların çözülmesi için gereken adımların atılması gerekliliğini anlattı.
TARIMIN CİROSU 53 MİLYAR DOLAR OLDU
Ilgın şeker Fabrikası’nın önemli bir kuruluş olduğunu kaydeden AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, 2002 yılında Türkiye’nin tarım cirosunun 5 milyar Dolar olduğunu hatırlattı. Özdemir, şunları kaydetti: “2017 yılı itibariyle tarım cirosu 53 milyar Dolar oldu. Onun için biz bu gördüğünüz makineleri alma cüretini gösteriyoruz. Diğer ilçelere de gidiyoruz ve oralarda da çiftçilerimizi görüyoruz. Çok şükür şuanda çiftçimizin eline epeyce bir para geçiyor. Türkiye şuanda Kazakistan’ı ekiyor. Biz orada tarım yapıyoruz. Sudan, Bulgaristan ve Romanya’da da çalışıyoruz. Hatta Romanya topraklarının yüzde 60’ı Türk çiftçisi tarafından ekilip biçiliyor. Ben Hollanda’da gördüğüm tarım reformunu buraya getirmek istiyorum. Onun içinde mera vasfındaki araziyi tamamen ortadan kaldırarak bütün araziyi ekilir arazi haline getirmek gerekiyor. Hayvancılığı da besi ve süt hayvancılığına döndürmek gerekiyor. Bunu Türkiye yapmak zorunda. Bugün değilse bile 50 yıl sonra bunu yapacağını göreceksiniz. Bu durum gerçekleştiği zaman Türkiye dünyayı besleyen konuma gelecektir.”
Konuşmaların ardından Ilgın Şeker Fabrikası’na pancar getiren ilk 10 çiftçiye protokol üyeleri hediye takdim etti. Pancar alımları öncesinde de kurban kesildi ve dua edildi. Ilgın Şeker Fabrikası bahçesinde gerçekleşen kampanyaya Ilgın protokolü ve çok sayıda çiftçi katıldı. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.