‘İnadına üretim planlaması’
Yumurta üreticilerinin bakanlıktan yıllardır üretim planlaması istediklerini ifade eden Konya Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, “İnadına üretim planlaması” diyerek üreticinin bu planlamaya ihtiyacının olduğunu belirtti
Konya Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Hasan Konya, Bakanlıktan yıllardır üretim planlaması istediklerini ancak hiçbir cevap alamamalarına rağmen “İnadına üretim planlaması” istediklerini belirtti. Üretim planlamasının üretici için çok gerekli olduğunu ancak bakanlığın bu konu ile ilgilenmediğinin altını çizdi. Yetkililerin bu konuda acilen planlamalar yapması gerektiğini yoksa zarar eden üreticinin iş yerlerini kapatmak zorunda kalacağını belirtti. Konya, ithalde vergi oranlarının düşmesinin üreticiye bir faydasının olmadığını belirtti
“8 AYLIK ZARAR ,2 YILIK HASAR AÇIYOR”
Yumurta üreticileri olarak bakanlıktan üretim planlaması istediklerini belirten Konya , “Yıllardır Bakanlıktan inadına üretim planlaması istiyoruz. Üretim planlaması yapmadığınız hangi ürün olursa olsun bu sektör hiç bir zaman para kazanamıyor, üretici her zaman zarar ediyor. Yumurtanın belli zamanlarda 13-14 TL ye çıktığı 6-7 TL'ye indiğini görüyorsunuz. Bu yumurtadır ekmek gibi olmalı. Biz yılın 8 ayı zarar ediyoruz 3-4 ayı kar ediyormuş gibi görünüyoruz. Ancak yılsonunda baktığımız zaman 8 ay boyunca yapmış olduğumuz zarar bize 2 yıllık hasar açmış oluyor” dedi.
“DEVLET ACİL ÜRETİM PLANLAMASI YAPSIN”
Devletin acilen üreticiler için üretim planlaması yapması gerektiğini söyleyen Konya, “Üreticimiz sürekli olarak yaşamış olduğu zarar nedeniyle kredi almak zorunda kalıyor. Buda üreticiyi gittikçe batağa çekiyor. Bu üretici battığı zaman zararı kime? Öncelikle tedarikçi olan damızlıkçı firmaya, veteriner hekime, yem fabrikasına, ham maddeciye zara veriyor. Kullanılan kredi hangi bankaya ise ona zarar vermiş oluyorsunuz. Ama devlet bunları planlamış olsa kimse zara etmiş olmayacak. Devletin acilen üreticiler için üretim planlaması yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİM PLANLAMASI İLE İNİŞ-ÇIKIŞ OLMAZ”
Üretim fazlası yumurtaya devlet planlama yaparak engel olabileceğini söyleyen Konya, “Eğer yetkililer bu işe el atarsa biz sıkıntı yaşamayacağız. Aynı zamanda devlette kazanacak. Türkiye’nin ihtiyacı kadar yumurta ürettirse fazlasını yapmaya müsaade etmese o zaman üretici arasından oluşan rekabet ve zarar son bulacak. Üretim planlaması olduktan sonra bu sektörde iniş çıkış zarar artık olmaz” dedi.
“YUMURTASIDA OLUR, KIRMIZI ETİ DE OLUR”
İnadına planlama diyen Konya, “Yeni yasalaştı, ithal ham madde de vergi oranlarını düşürdüler. Düşürdünüz ama bunun bize faydası yok ki. Eğer üretim varsa fazlaca kullandığınız ham maddenin fiyatı ucuz olur. Üretimi az olursa pahalı olur. Buda üretim planlaması ile alakalı bir durum. Orada da üretim planlamasını yapmış olsa bu ülkenin arpası da, mısırı da, yumurtası da, kırmızı eti de olur. Planlama olmalı. Patatesin torbası bakarsınız 10 TL yazar bir bakarsınız 1 TL yazar. 10 TL iken herkes derki patates ekelim patates güzel para kazanıyor. Ekilir fazla olur 1 TL ye düşer bunların hepsi planlama ile alakalı” şeklinde konuştu.(Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.