İngiltere Başbakanı May: Yeni bir görevim var; halkın oy verdiği Brexit’i hayata geçirmek
İngiltere Başbakanı Theresa May, Yeni bir görevim var; halkın oy verdiği Brexit’i hayata geçirmek ve ülkeyi yeniden bir araya getirerek herkesin yararına çalışmasını sağlamak. dedi.
LONDRA
Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Theresa May, partisinin güvenoyunu almasının ardından, “Yeni bir görevim var; halkın oy verdiÄŸi Brexit’i hayata geçirmek ve ülkeyi yeniden bir araya getirerek herkesin yararına çalışmasını saÄŸlamak. dedi.
Theresa Mayden güven oylaması zaferiParti içi güvenoylamasını kazandıktan sonra BaÅŸbakanlık ofisi “10 Numara”da basına açıklamalarda bulunan May, yeni misyonunu “halkın oy verdiÄŸi Brexit’i hayata geçirmek ve ülkeyi bir araya getirmek olarak açıkladı.
Bu iÅŸe parlamentodan baÅŸlanması gerektiÄŸini belirten May, “Bu, bütün siyasetçilerin bir araya gelmesi ve ulusal çıkarlar doÄŸrultusunda hareket etmesiyle baÅŸlamalı.” diye konuÅŸtu.
May, hakkında güvenoylaması talep edilmesine yol açan Brexit anlaÅŸmasındaki “tedbir maddesi” konusunda muhataplarından yasal güvenceler alma ve milletvekillerinin kaygılarını giderme sözü de verdi.
May hakkındaki güvenoylamasını 117’ye karşı 200 oyla kazanmış olasa da sert Brexitçi muhaliflerin May’in liderliÄŸine itirazı sürdürebilecekleri belirtiliyor. Avrupa AraÅŸtırma Grubu çatısı altında toplanan Brexitçi Muhafazakar Partili milletvekillerinin, süreç içinde partiden kopabileceÄŸi yorumları da yapılıyor.
Mayin, güvenoyu alsa bile hakkındaki güvensizlik oylarının 100ü geçmesi halinde istifa edebileceÄŸi ifade ediliyordu. 

BaÅŸbakan Mayin otoritesi, temmuz ayında açıkladığı yeni Brexit yaklaşımının ardından kabinesinde yaÅŸanan istifalarla zayıfladı. Ä°stifa eden 10 bakan arasında bir dışiÅŸleri bakanı, 2 Brexit bakanı ve bir çalışma bakanı da yer aldı.
May, geçen yıl kendi giriÅŸimiyle gidilen erken seçimde parlamentodaki tek başına iktidar çoÄŸunluÄŸunu kaybetmiÅŸti.
BaÅŸbakan May’in Brexit anlaÅŸmasını parlamentodan geçirmesi ihtimali halen zor görülüyor.
Bugünkü güvenoylamasında May’e karşı oy veren 117 milletvekilinin yanı sıra May’in azınlık hükümetine dışarından destek veren Kuzey Ä°rlanda’nın sert Brexitçi Demokratik Birlik Partisinin de (DUP) anlaÅŸmaya ret oyu vermesi bekleniyor.
Brexit anlaÅŸması krizinin sürmesi halinde ülkenin AB’den ayrılmasının gecikmesi veya iptali de gündeme gelebilir.
Bir diÄŸer ihtimal de May’in AB’den anlaÅŸmasız ayrılık kararı vermesi olabilir.

Ä°ngiltere 23 Haziran 2016da yapılan referandumla Brexit kararı almıştı. Seçmenlerin yüzde 52sinin Brexit yönünde oy kullandığı ülkede, kamuoyundaki bölünmüÅŸlük derinleÅŸerek devam etti.
Ülkede AB üyeliÄŸi konusunda yeni bir referanduma gidilmesi için kampanya yürüten gruplar bulunuyor.
Kriz getiren anlaÅŸmaMayin Brexit anlaÅŸması, içerdiÄŸi tedbir maddesi nedeniyle Ä°ngilterede hiçbir kesimi memnun etmemiÅŸti.
Madde, AB üyesi Ä°rlanda Cumhuriyeti ile Ä°ngilterenin parçası olan Kuzey Ä°rlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluÅŸmasını engellemeyi amaçlıyor. 

Tedbir maddesiyle Ä°ngilterenin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük BirliÄŸi içinde kalacak. Ä°ngilterenin tek yanlı olarak çekilemeyeceÄŸi bu düzenleme içinde ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. Tedbir maddesinin AB ile daha yakın bir iliÅŸki içinde kalmasını öngördüÄŸü Kuzey Ä°rlanda ile Ä°ngiltere arasında mal dolaşımında ise düzenleyici kontroller yapılması yer alıyor.

AnlaÅŸmayla Ä°ngilterenin ABnin uydu devletine dönüÅŸeceÄŸini ve Kuzey Ä°rlandanın da ülkeden kademeli kopacağını savunan sert Brexit yanlıları, ABnin tedbir maddesinin kaldırılmasını engelleyerek Ä°ngiltereyi Gümrük BirliÄŸi ve sonu belirsiz müzakerelere maruz bırakacağını iddia ediyor. Bu kesimlere göre AB üyesi ülkeler de tedbir maddesini Ä°ngiltere ile ikili sorunlarının müzakerelerinde koz olarak kullanmaya yönelebilecek.

Ilımlı Brexit yanlılarıyla ABde kalma taraftarları ise anlaÅŸmanın Ä°ngiltereyi üye sıfatıyla yönetiminde söz sahibi olduÄŸu ABnin pasif parçası haline getireceÄŸi eleÅŸtirisini yöneltiyor.
Mayin anlaÅŸması parlamentodan onay alırsa, Ä°ngiltere ile AB arasında ülkenin fiili üye olarak kalacağı 4 yıla kadar uzatılabilecek bir geçiÅŸ süreci öngörülüyor. Bu süre içinde tarafların Ä°rlanda sorununa da çözüm getirecek kapsamlı bir ticaret anlaÅŸmasına varamaması halinde tedbir maddesinin devreye girmesi gerekiyor.
May, anlaÅŸmanın parlamentodan geçemeyeceÄŸini öngörerek oylanmasını ertelemiÅŸti. May geçen hafta parlamentoda yapılan kritik oylamalarda parti içi muhalefetin muhalefet partileri ile hareket etmesi yüzünden yenilgiye uÄŸramıştı.
May, dün Brexit konusunda muhalifleri tatmin edecek yeni tavizler almak ümidiyle bazı Avrupalı muhataplarıyla bir araya gelmiÅŸti.
Muhabir: Tayfun Salcı
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.