İtirafçılar DHKPC'nin eylemlerini deşifre etti
İstanbul'da, DHKP/C'ye yönelik başlatılan soruşturmada gözaltına alınan şüphelilerden, aralarında örgüt yöneticisi, avukat ve cumhuriyet savcısı Selim Kiraz'ı şehit eden teröristlere yardım edenlerin de bulunduğu 65'i tutuklandı.
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca, DHKP/C terör örgütünün faaliyetleri ve mensuplarına yönelik yürütülen soruÅŸturma kapsamında, ardı ardına yapılan operasyonlar sonucunda gözaltına alınan ÅŸüphelilerden, aralarında örgüt yöneticisi, avukat ve cumhuriyet savcısı Selim Kiraz'ı ÅŸehit eden teröristlere yardım edenlerin de bulunduÄŸu 65'i çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca silahlı terör örgütü DHKP/C'ye yönelik yürütülen soruÅŸturma kapsamında, örgütün çözülmesine ve mensuplarının deÅŸifre olmasına iliÅŸkin önemli operasyonlar düzenlendi. Savcılık geçtiÄŸimiz ay örgüt üyesi olduÄŸu iddiasıyla avukatlara yönelik yürüttüÄŸü soruÅŸturmada elde edilen yeni deliller ve itirafçıların beyanları üzerine 100'ü aÅŸkın kiÅŸi hakkında yakalama kararı çıkardı.
Bu kararın ardından savcılığın talimatı ile emniyet güçlerince gerçekleÅŸtirilen operasyonlar sonucunda aralarında örgüt yöneticilerinin de bulunduÄŸu 72 ÅŸüpheli gözaltına alındı. Söz konusu ÅŸüphelilerden 15'i avukat, 2'si 31 Mart 2015 yılında Ä°stanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı ÅŸehit eden teröristler Åžafak Yayla ve Bahtiyar DoÄŸruyol'a silah ve yer temin edenler olmak üzere 65 ÅŸüpheli, çıkarıldığı mahkemecelerce ''silahlı terör örgütü yöneticisi ya da örgüte üye olmak'' suçlarından tutuklandı.
Åžüphelilerden biri saÄŸlık sorunları nedeniyle, 3 ÅŸüpheli ise sevk edildiÄŸi hakimlikçe adli kontrol ÅŸartıyla, diÄŸer 3 ÅŸüpheli ise etkin piÅŸmanlık hükümlerinden yararlanarak örgüt ve mensupları hakkında açıklamalarda bulunduÄŸundan serbest bırakıldılar. SoruÅŸturma kapsamında, 10'u aÅŸkın ÅŸüpheli ise firari olarak aranıyor.
Savcılığın ÅŸüphelilerden elde ettiÄŸi örgütsel ve dijital döküman ile alınan raporların haricinde, itirafçıların beyanları ve teÅŸhislerinin de örgütün eylemlerinin ve mensuplarının deÅŸifre edilmesinde önemli etkisi olduÄŸu kaydedildi.
Söz konusu bu beyanlar doÄŸrultusunda Halkın Hukuk Bürosu (HHB) adı altında avukatlık faaliyeti icra eden bir kısım ÅŸüphelilerin kuryelik yaptıkları, örgüt içi iletiÅŸimi saÄŸladıkları, örgütün yönetici kadrosundan aldıkları talimatları tutuklu/hükümlü bulunan örgüt mensuplarına ilettikleri ve talimat verdikleri anlaşıldı.
Savcıyı ÅŸehit eden teröristin üzerinden çıkan kağıt
HHB ile terör örgütü arasındaki organik bağına dair delillerden biri de bazı ÅŸüphelilere iliÅŸkin hazırlanan sevk yazısında ÅŸu ÅŸekilde anlatıldı:
''Cumhuriyet savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın örgüt mensupları Åžafak Yayla ve Bahtiyar DoÄŸruyol tarafından rehin alınarak ÅŸehit edilmesi eylemi kapsamında, örgüt mensubu Åžafak Yayla'nın cesedi üzerinde yapılan ölü muayene ve otopsi iÅŸlemi sırasında ceket cebinde çıkan, HHB ile örgüt arasındaki organik bağı gizlemek amacıyla yırtılarak 34 parçaya ayrılmış kağıt parçalarının birleÅŸtirilerek Ä°stanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre, kağıt parçasının ön yüzünde 'Halkın Hukuk Bürosu' arka yüzünde avukat Aycan Çiçek, avukat Ebru Timtik, avukat Günay DaÄŸ, avukat Oya Aslan, avukat Åžükriye Erden ve TC kimlik numaraları yazılı kağıt parçaları olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir.''
Yine ÅŸüpheliler Barkın Timtik ve Özgür Yılmaz hakkında aleyhlerindeki beyan ve teÅŸhislere göre, ÅŸüpheli Yılmaz'ın Okmeydanı, Gazi, Nurtepe ve Armutlu mahalli alanlarında ''Halk Meclisi'' çalışmalarını yürüttüÄŸü, ÅŸüpheli Timtik'in de örgütün özel önem verdiÄŸi Armutlu Mahallesi'nde tek tek evleri gezerek yıkımlara karşı örgüt propagandası yaptığı, DHKP/C terör örgütünün Türkiye komitesinin altında bulunan ''Genel Komite'' içerisinde faaliyet yürüttüÄŸü öne sürülerek, bu iki ÅŸüphelinin örgüt faaliyetlerini düzenleme ve görevlendirme yetkisine haiz ''yönetici'' vasfında oldukları belirtildi.
Nuriye Gülmen
OlaÄŸanüstü Hal kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edilen, iÅŸlerine dönmek amacıyla açlık grevi yapan ve "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu'na muhalefet" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yargılananan Nuriye Gülmen hakkında da bir itirafçının beyanları da bulunduÄŸu öÄŸrenildi.
Ä°tirafçının beyanında, cezaevinden çıkanların örgütün yurt dışındaki birimiyle mesajlaÅŸtıkları, Nuriye Gülmen'in de Kütahya’daki faaliyetleri nedeniyle yakalandığı, bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildiÄŸini anımsatarak, çıktıktan sonra Ä°stanbul’a geldiÄŸini ve örgütün sözde ''Gençlik Federasyonu’'nda o dönemki sorumlu olan Åžafak Yayla ile görüÅŸtüÄŸünü ifade etti.
Ä°tirafçı, Yayla’nın vermiÅŸ olduÄŸu kriptolu bilgisayarı Nuriye’ye verdiÄŸini, onun da yaÅŸadıklarını yazarak kendisine verdiÄŸini anlatarak, kendisinin de Yayla'ya ulaÅŸtırdığını, Yayla'nın da Nuriye'nin mesajını yurtdışındaki komiteye gönderdiÄŸini belirtti.
Berkin Elvan'ın ölümü üzerine örgüt üyeleriyle eylem planlamaları için EskiÅŸehir’de bir kafede toplandıklarını anlatan itirafçı, Nuriye Gülmen ve F.S ile bir evde eylemler için bomba hazırladıklarını iddia ederek, Nuriye'nin örgüt elemanlarına teori eÄŸitimi verdiÄŸini ve kendisinin bir dönem de onunu evinde kaldığını söyledi.
Savcılık, terör örgütü DHKP/C'ye yönetlik alınan beyanlar, yapılan teÅŸhisler ile elde edilen dijital dökümlerin tek tek deÄŸerlendirerek, soruÅŸturmayı tüm hızıyla sürdürmeye devam ediyor.(AA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.