İyi tarımcılar ‘pazar’ istiyor
Konya Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Uyanık İyi tarım 2014 yılında başlanılan iyi tarım uygulamalarıyla üretilen ürünleri satamadıklarını ve özellikle pazarlarda mafyanın insiyatifine bırakıldıklarını söyledi
“HÄ°ÇBÄ°R Ä°LAÇ KALINTISI YOK”
Ä°yi Tarım Uygulamaları hakkında bilgiler veren BaÅŸkan Uyanık, uygulama ile sebze üzerinde hiçbir ilaç kalıntısı olmadığını ifade etti. Uyanık, “Ä°yi Tarım Uygulamaları tohumun toprakla buluÅŸup tüketicinin eline gelene kadar devletin takip etmesi ve güvenirliliÄŸini saÄŸlamaya iyi tarım uygulamaları denir. Bu topraÄŸa ilk tohumu attığınız da baÅŸlar, su tahlili, toprak tahlili, atılan ilaçların her biri denetim altındadır. Tüketiciye sebzenin üzerinde hiçbir ÅŸekilde ilaç kalıntısı kalmayacak ÅŸekilde sunuluyor” dedi. Ä°yi Tarım Uygulamaları için sertifika alınması gerektiÄŸine dikkati çeken Uyanık, “Ä°yi Tarım Uygulaması için öncelikle sertifika almanız gerekiyor. Öyle herkes sertifika kuruluÅŸu ile sertifika alamıyorsunuz. Belirli bir aÅŸamadan geçiyorsunuz. Su tahlilini götürüyorsunuz, toprak tahlilini götürüyorsunuz, kullandığınız gübreleri götürüp tahlil ettiriyorsunuz. Belli bir aÅŸama sonra Tarım Ä°l MüdürlüÄŸünden sertifika kuruluÅŸu ile birlikte ekili alana geliyorlar ve üreticiden habersiz ürünü alıp tahlillerini yapıp sonrasında üreticiye haber ediyorlar ilaç kalıntısı vardır veya yoktur diye” diye konuÅŸtu. Ä°yi Tarım Uygulamalarının saÄŸlık açısından problem doÄŸurmayacağını dile getiren Uyanık, bugüne kadar hiçbir sorunla karşılaşılmadığını belirtti.
“HALDE YÜZDE 20 ÜRETÄ°CÄ°NÄ°N HAKKI VAR”
Ä°yi Tarım Uygulamalarının 3 yıldır Konya’da uygulandığını ancak uygulama yapan çiftçi sayısında düÅŸüÅŸler yaÅŸandığını kaydeden Uyanık, “Ä°yi Tarım Uygulamaları 3 yıldır yapılıyor Konya’da. 2014 yılında 19 çiftçimiz iyi tarım yapıyordu. 2015 yılında 21 üretici iyi tarım gerçekleÅŸtirdi. 2016 yılında ise bu rakam 9’a düÅŸtü. Ben bunu üretiyorum ama pazarlamada ve satışında normal yetiÅŸtirilmiÅŸ bir sebze ile asında fark olmadığı için bu iÅŸle uÄŸraÅŸan arkadaÅŸlarımın sayısı düÅŸüyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Ä°yi Tarımın yapıldığını ancak pazarlama konusunda sıkıntılar yaÅŸadıklarını ve pazarlama sıkıntısı yaÅŸanmasa tüketicinin daha ucuza daha kaliteli sebze tüketeceÄŸini ifade eden Uyanık, “Konya’da iyi tarım yapıyoruz ama pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz. En büyük sıkıntımız halde yerimizin olmaması. Üreticinin halde yerinin olması lazım. Bu tür kaliteli yetiÅŸtirilmiÅŸ ürünlerin tüketiciye daha kolay ulaÅŸtırılması gerekiyor. Market bize telefon açıyor sizden mal istiyorum diyor. Ama tarlanın birisi Alakova’da birisi Karatay Erler mahallesinde. Ürünlerimizi tarladan markete götüremiyoruz. Halde yerimiz olsa, marketler bize daha kolay ulaÅŸacak, üretici daha çabuk ve daha ucuz bir ÅŸekilde bu ürünü almış olacak. Hal yasına göre halde yüzde 20 üreticinin hakkı var. BaÅŸkanımız yeni hal yapıldığında yerinizi vereceÄŸiz dedi ama 2006 yılından beri yeni hal yapılmadığı için bizde mevcut hal’e giremiyoruz” diye konuÅŸtu.
“ÜRETÄ°CÄ° KENDÄ° MALINI KENDÄ° SATMALI”
Halde üreticinin kendi malını kendi satmasının önünün açılması gerektiÄŸini dile getiren BaÅŸkan Uyanık, “Bizde kabzımal ile anlaÅŸmak zorunda kalıyor ve kabzımalda sizin ürününüzü satarım ama yüzde 20 keserim diyor buda tüketiciye yansıyor ve üretici para kazanamıyor. Ä°yi tarımla yetiÅŸtiriyorum bu ürünü. Hiçbir ilaç kalıntısı yok üzerinde ve bu ürünü tarlada 50 kuruÅŸa satıyorum aynı gün 20 kilometre uzaklıktaki Bosna Hersek pazarına gidiyorum ürünün fiyatı 2,5 - 3 lira. Bana belediye dese ki sana Bosna Hersek pazarında yer ayırdım gel burada bu ürünü 1 liradan kendin sat. Bunu dese 50 kuruÅŸ ben kazanacağım üretici de 2 lira daha ucuza alacak. Biliyorsunuz zaten önceki gün Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan’da bir açıklama yapmış ve bu aracılarla ilgili tepki göstermiÅŸ; “Bu iÅŸe kesin bir çözüm bulmamız lazım. Biz gençken bunları çok kullanırdık, 'aracı tefecilere lanet olsun' derdik. Åžimdi buradaki hikâye aslında yine buraya dayanıyor” demiÅŸti” dedi.
Pazar yerlerinin Zabıta Müdürünün iki dudağının arasında olduÄŸunu söyleyen Uyanık, “Biz direk belediye baÅŸkanına çıkıp konuÅŸuyor, “BaÅŸkanım yasalar gereÄŸi bizim yüzde 20 hakkımız var. Biz pazarda yer isteriz” diyoruz. Oda Zabıta Müdürünü yanına çağırıyor ve müdürüne diyor; “bu adamlara yer ayarla” diyor. Böyle birkaç pazar ayarlattık. Ama kapasitesi yüksek pazarlara ‘Yerim dolu, veremem’ diyor ve yer vermiyor. Bununla ilgili 2012 yılında Meram Belediyesi ile bir çatışmamız olmuÅŸtu. MelikÅŸah pazarını kapattılar. Pazar inÅŸaat halindeyken yerimizi istedik, yazışmalar yaptık ve bize tamam denildi. Kura çekilmeye geldi üreticiye yer yok. Pazarcılar Odası ile paslaÅŸmalı çalıştılar ve bize yer vermediler. Bizde gittik BaÅŸkan yardımcısından yerimizi istedik. BaÅŸkan Yardımcısı bizim talebimizi kabul etmedi. Ertesi sabah gittik pazara ve kavga çıktı. BirliÄŸimizin 17 üyesi ceza aldı ve sorun ondan sonra çözüldü. Meram Belediyesi’nin 3 pazarından yüzde 20 yer aldık ama biz bütün belediyelerimizden bütün pazarlardan istiyoruz üreticiler olarak. Üretici tarlasından toplayacak malını yükleyip arabasına tüketiciye taze bir ÅŸekilde pazara gidip satacak” dedi.
“BAÅžKANLARIN HABERLERÄ° YOK”
Pazaryerlerinde mafyalaÅŸma olduÄŸunu dile getiren Uyanık, “Pazarda birde mafya var. 5-6 tane adam gurup kurmuÅŸ, üretici gidiyor pazara ‘ben burada mal satacağım’ diyor. Zabıtanın gözü önünde bu adamlar 150-200 lira kira istiyor. Ä°lk önce Zabıtaya gidiyorsun, zabıta sana yer göstermiyor, sonra mecbur bu guruba gitmek zorunda kalıyorsun. Onlarda sana kira karşılığı yer veriyor. ÖrneÄŸin bu yıl, Meram’da AÅŸkan pazarına bizim üreticiler gitti, belediye bize yer gösteremedi. Bu gurup ise 2 bin lira haraç alarak üreticinin tamamına yer gösterdi. Pazarlarda maalesef böyle birde sorun var. Zabıta Müdürlerinin haberleri var ama BaÅŸkanların haberleri yok. Belediyelerin bir an önce bunlara çözüm bulmaları, bu gurupların kaldırılmasını ve üreticilerin belirli bir yerden satış yapmasına izin verilmesini istiyoruz. Ziraat odalarının bize son iki yıldır büyük desteÄŸi var. Hatta geçen yıl bu sorunları çözmek için Ziraat Odalarımızla birlikte koordineli çalışıyoruz. Son iki yıldır belirli bir yere de getirdik” ifadelerini kullandı. (Özlem YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.