Ä°zmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları DerneÄŸi BaÅŸkanı Orhan DoÄŸan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşılama nedeniyle karpuzda gerek renk gerekse tat ve aroma olarak deÄŸiÅŸiklik yaÅŸandığını, eski lezzeti bulamayan tüketicilerin hayal kırıklığı yaÅŸadığını söyledi. Karpuzda "kabak aşı" sorununun giderek büyüdüÄŸünü anlatan DoÄŸan, turfanda olarak Çukurova ve Antalya yöresinde üretilen ürünün tüketiminin düÅŸtüÄŸünü dile getirdi. Tüketicinin karpuzda eski tat ve aromayı aradığını ifade eden DoÄŸan, "Üretilen karpuzların yüzde 60'ı kabak aşılıdır. Bu iÅŸten üretici de tüketici de tüccar da zarar ediyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kabak aşısı karpuzu yasaklasın" dedi.Karpuzun kabak aşılı olmasından dolayı satılmadığını, üretim bölgelerinden Ä°zmir Sebze Meyve Hali'ne gelen kamyon ve tırların, tüketimin az olması sebebiyle yükünü boÅŸaltmak için beklemek zorunda kaldığını ifade eden DoÄŸan, "Adana'da ve Antalya'da sera ve naylon altı, turfanda dediÄŸimiz karpuz piyasaya sürülüyor. Karpuz fidelerinin kabaÄŸa aşılanmasıyla üretiliyor. Üretici daha fazla tonajda üretim yapmak için kabak aşılı karpuzu tercih ediyor. DoÄŸal karpuz üretiminde bir dönüm arazide 5-6 ton karpuz üretilebiliyorsa, kabak aşılı karpuzda üretim 11-12 tona kadar çıkıyor" diye konuÅŸtu. "Kar edeyim derken zarar ediyor" Üreticinin "daha fazla tonaj alayım, kar edeyim" düÅŸüncesiyle kabak aşılı karpuzla yöneldiÄŸini, buna karşı tat, aroma ve rengi beÄŸenmeyen tüketicinin tüketimi azalttığını ifade eden DoÄŸan, bu durumun daha fazla kar hedefindeki üreticiye zarar olarak geri döndüÄŸünü savunarak ÅŸunları söyledi: "Kabak köküne aşılanan karpuzun damak tadı yok, yerken kabak tadı bırakıyor. Tadı doÄŸal karpuzdan çok farklı, içi sert ve lifli. Böyle olunca fazla tüketilmiyor. Buzdolabına konulduÄŸunda 1 gün içinde bozuluyor. Erken bozulması nedeniyle tüketimin fazla olduÄŸu restoran gibi yerler de alımlarını azalttı. Bu da tüketimle birlikte fiyatında düÅŸmesine yol açıyor." Karpuzun "doÄŸal" mı, "kabak" mı olduÄŸunun dış görünüÅŸünden anlaşılmadığını, yerken fark edilebildiÄŸini kaydeden DoÄŸan, "DoÄŸal karpuz üreten çiftçi de kabak üretimden etkileniyor. Ayrım yapılamadığı için hangisinin doÄŸal, hangisinin kabak aşılı olduÄŸu yenmeden bilinmediÄŸi için her ikisinin de fiyatı düÅŸüyor" dedi. "Üretimi yasaklanmalı" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kabak aşılı karpuz üretimini yasaklaması gerektiÄŸini belirten DoÄŸan, "Bakanlığın bu konuda sıkı tedbirler almasını istiyoruz. Kabak aşısından dolayı karpuz tüketimi ciddi oranda azaldı. Ä°zmir Sebze Meyve Hali'ne yükünü boÅŸaltmak için günlerce bekleyen araçlar var. Bu durumdan komisyoncu da olumsuz etkileniyor. DoÄŸal karpuz üretilse tüketim artacağı için fiyatı da yükselir. Hem üretici hem tüketici, hem komisyoncu, hem de tüccar bu kabak aşısından dolayı maÄŸduriyet yaşıyor" ifadesini kullandı. Ä°zmir Sebze Meyve Hali'nde komisyonculuk yapan Hüseyin Güner ise kabak aşılı karpuzun içinin açık ve koyu renklere sahip olduÄŸunu belirterek, "Kabak köküne aşılı karpuzun yenilecek bir tarafı yok. Ä°çinde lif çıkar, damar damar çıkar. Normal çekirdek karpuz yenildiÄŸi zaman ağızda adeta erir. Kabak aşılı karpuz serttir, ağızda kabak tadı bırakır. Kabak aşılı karpuz kökü kurumadıkça ürün verir. Çiftçi için güzel ama tüketici için kötü. Fazla yenildiÄŸinde karın aÄŸrısı, ishal yapar. VatandaÅŸ yemediÄŸi için satış düÅŸtü." Güner, kabak köküne aşıyla üretimin salatalık, patlıcan gibi çekirdeÄŸi olan ürünlerde yapıldığını dile getirerek, tedbir almasını istedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.