KGTÜ’nün akademik yılı açıldı
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin 2017 – 2018 akademik yılı, düzenlenen törenle başladı. Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, KGTÜ’den mezun olan öğrencilerin, meslekleri ile ilgili yeterli pratik donanıma sahip olacağını söyleyerek “Böylece hem sektöre kolaylıkla uyum sağlayacaklar hem de iş dünyasında tercih edilen bireyler olacaklar” dedi
“KGTÜ MEZUNLARI, ARANAN BİREYLER OLACAK”
Öğrencilere, teorik eğitimin yanı sıra fabrika, işletme ve uygulama alanlarında pratik yapma imkânı da verildiğini belirten Rektör Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, “Öğrencilerimiz, yeterli pratik donanıma sahip olacaklarından dolayı mezuniyet sonrası hem sektöre kolay uyum sağlayacak hem de iş dünyasında tercih edilen bireyler olacak. Üniversitemizde, güncel bilgi ve teknolojilerle donanmış, uluslararası düşünebilmenin yanı sıra ulusalı gözeten, özgüveni yüksek girişimci bireyler yetiştirmek temel hedefimizdir. Yıllar bazında KGTÜ adresli yayın sayıları, makale, bildiri sayıları da bu çalışmalarımızı doğrulamaktadır. Bu yıl Web Of Scıence’da13, Scopus’ta ise 19 makalemiz yayınlanmış. Elbette bu başarılı bir rakamdır ama şunu ifade edebilirim, bu her geçen yıl katlanarak artacaktır” diye konuştu. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinde 51 akademisyen, 153 lisans, 53 yüksek lisans öğrencisinin olduğunu hatırlatan Rektör Cumhur Çökmüş, “Üniversitemizin yürüttüğü projelerin maliyeti 33 milyon TL’yi aşmıştır. Bu yürüttüğümüz projelerden bir tanesi de Kalkınma Bakanlığı ile yürüttüğümüz Yeni Nesil Gıda Kit ve Referans Madde Araştırma Geliştirme Merkezi (KİT-ARGEM) projesidir. Gıda güvenliği ve izlenebilirliği alanında kullanılan kit ve kit materyallerinin geliştirilebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması ve bu alanda bilgi birikimi sağlanması amaçlı yürütülen 3 yıllık projenin bir yılını tamamladık. Proje kapsamında, gıda alanında kullanılan ve daha sonra benzer teknolojinin kullanıldığı diğer alanlara da hizmet verecek nükleik asit, antikor ve aptamer tabanlı kit ve materyallerinin geliştirilmesine yönelik 8 laboratuardan oluşan kit merkezi kurulacak. Bu merkez kurulduktan sonra, akademi ve endüstrideki araştırmacı ve uygulayıcılara hizmet verecek, prensip benzerliğinden dolayı sağlık gibi yakın alanlara da hizmet verecektir. Bu proje ile oluşturacağımız merkezde, ithal edilen kit ve referans materyallerin yurt içinde üretimi sağlanacak ve böylece hem dışa bağımlılığın azaltılması, hem de bilgi birikimi ve istihdam sağlanması konularına birebir hizmet edecektir” ifadelerini kullandı.
“KGTÜ, AYRICALIKLI BİR ÜNİVERSİTEDİR”
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mikdat Çakır da KGTÜ öğrencilerinin, diğer üniversitelerin ellerinde olmayan olanaklara sahip olduklarını, Konya Şeker’in bütün tesislerinin her öğrenci için büyük bir uygulama alanı olduğunu ifade etti. KGTÜ’nün, Konya Şeker’in yanı sıra PANKOBİRLİK’inde bütün imkânlarını kullanabileceğini ifade eden Dr. Mikdat Çakır, “Bu üniversitede okuyan bütün öğrenciler, Avrupa Birliği dil pasaportu aldı, öğrencilerimiz dünyayı tanıyan öğrenciler olacak. Yurt dışındaki üniversitelerle işbirliğini bunun için yürütüyoruz. Bizim öğrencilerimiz herkesi tanıyacak, bütün bilimsel çalışmaları görecekler, gelecekler burada başarılı işler yapacaklar, buna inanıyoruz. Biz dünyayı tanıyan, dil problemi olmayan insanlar yetiştirmek istiyoruz. Bizim üniversitemiz ayrıcalıklı bir üniversitedir. Buradan herhangi bir hocamız öğrencilerle birlikte yapacağı her türlü araştırma, proje için Konya Şeker’in bütün fabrikalarına, tesislerine gidebilir, kırsalda tarlalara gidebilir, araştırma yapabilir, kendini daha iyi geliştirebilir. Buna bir de PANKOBİRLİK olanağını ekledik mi, nerede ise ülkemizin tamamında bu araştırmayı rahatça yapabilir, kendini uygulama alanında da geliştirebilir. Bir et tesisine, bir çikolata fabrikasına kolay gidemez başka bir üniversitenin öğrencileri. Onun için özellikle staj döneminde öğrencilerimiz, meslek seçme yeteneği ve özgürlüğünü de elde etmiş olacak. Biz Konya Şeker’in üniversitesiyiz, Konya Şeker bizim, başka hiçbir üniversitede bu olanak yok. PANKOBİRLİK tam 64 ilde var, bu da bizim 64 ilde her türlü olanağa sahip olduğumuz anlamına geliyor. Bu alt yapı parayla elde edilemez. Her türlü tarlayı görme, ziraat mühendisleri ile tarlada birebir çalışma yapabiliriz. Geçen yıl buğdayda 750 çeşit melezleme yapmış üniversitemiz. Bunu Çumra Şeker’de fabrikaların hemen yanındaki tarlada yapmışız, başka hangi üniversitede bu başarılabilir? Daha iyisi olacak, kendi bilgisayar mühendislerimizle yeni sistemler kurulacak ve Ar-Ge’lerimiz entegre olacak, fabrikanın Ar-Ge’si bizim, bizim Ar-Ge’miz Konya Şeker’in olacak. Bunun ülkemize yapacağı katkıyı çok iyi anlamanızı istiyorum” şeklinde konuştu. Konuşmalardan sonra ilk ders verildi. 2017 – 2018 akademik yılının ilk dersinde “Biyo Çeşitlilik” konusu anlatıldı. Dersi, T. C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Biyoçeşitlilik ve Genetik Kaynakları Bölümü Mühendisi Dr. Kürşad Özbek verdi. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.