Konya dışarıya sebze satabilir
İyi Tarım Uygulamaları kapsamında başarılı örnekleri bulunan Konya’nın sebze üretiminde de iddiasını sürdürüyor. İyi Tarım Uygulamaları’nda üreticiye desteklerin artması halinde Konya'nın dışarıya ürün satışı gerçekleştirebileceği belirtildi
2012 yılında uygulamaya baÅŸlanan Ä°yi Tarım Uygulamaları Konya’da baÅŸarılı bir ÅŸekilde sürdürülüyor. Ä°yi Tarım Uygulamalarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan Konya Merkez Sebze Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Kazım Kandemir, Konya’da 142 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıldığını, diÄŸer ürünlerde de baÅŸarılı çalışmaların gerçekleÅŸtiÄŸini, Ä°yi Tarım Uygulaması yapan çiftçilerin desteklenmesi gerektiÄŸini ve Konya’da bu ürünlerin markalaÅŸması için çalışılması gerektiÄŸine dikkati çekti.
Ä°YÄ° TARIM UYGULAMALARI ÇÄ°FTÇÄ° VE VATANDAÅž MENFAATÄ°NE
2012’de yılında Ä°yi Tarım Uygulamaları’nın baÅŸladığını ifade eden Konya Merkez Sebze Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Kazım Kandemir, uygulamanın Gıda Tarım ve Hayvancılık Ä°l MüdürlüÄŸü öncülüÄŸünde gerçekleÅŸtirildiÄŸini aktardı. BaÅŸlangçta 3 yıllık proje olduÄŸunu ancak projenin devam ettiÄŸini dile getiren Kandemir, “Son 2 yıldır özel sektörde bu uygulamaları yapıyoruz. Üreticilerimizle kontrollü ÅŸekilde, ilaç kalıntısı olmadan, su tahlilleri yapılarak 5 yıldızlı Ä°yi Tarım Uygulamaları yapıyoruz. Konya’da iyi tarımda ürettiÄŸimiz ürünlerin başında ise domates geliyor. Bu uygulamayı SaraçoÄŸlu, Kalfalar, Hatıp, YeÅŸildere, Alakova, Harmancık, Karaaslan gibi deÄŸiÅŸik yerlerde yapıyoruz. Sadece Meram ve Karatay’da deÄŸil aslında bu uygulama Selçuklu bölgesinde de yaygınlaÅŸtırabilir” sözlerini kullandı. Ä°yi Tarım Uygulamalarının Konya’da geniÅŸ alanlarda yapıldığını ancak bu alanların daha fazla yaygınlaÅŸtırılmasının Konya için daha yararlı olacağına dikkati çeken BaÅŸkan Kandemir, “Açık alan olarak 142 bin dekarlık alanda domates, 62 bin dekarda biber, 5 bin dekar fasulye, 26 bin dekardan fazla alanda salatalık ve 7 bin 500 dekar alanda patlıcanı Ä°yi Tarım Uygulamaları kapsamında yetiÅŸtiriyoruz. 24 üreticimiz bu uygulamayı kullanıyor hatta yakın zamanda bu sayı 70-80 çiftçiye kadar ulaÅŸtı. Biz Birlik olarak sene sonuna doÄŸru bu sayımızı 100 çiftçiye çıkarmayı hedefliyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Ä°yi Tarım Uygulaması’ndan üretici olarak menfaatlerinin bulunmadığını, devletin dekar başına 50 TL destek verdiÄŸini dile getiren Kandemir, Ä°yi Tarım Uygulamaları’nın yaygınlaÅŸması, üretilen ürünlerin satımının daha fazla kolaylaÅŸmasının Konya adına önemli olduÄŸunu kaydetti. Pazar ve halde Ä°yi Tarım Uygulaması’nın öneminin daha anlaşılmadığını belirten Kandemir, ürün fiyatlarının diÄŸer üreticilerle aynı olduÄŸunu söyledi. Ä°yi Tarım Uygulamaları’nda diÄŸer çiftçilerinde yararlanması için çalışmaların olduÄŸunu söyleyen Kandemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Ä°l MüdürlüÄŸü öncülüÄŸünde Konya’daki ziraat odaları ve Konya Merkez Sebze Üreticileri BirliÄŸi’nin çiftçilere anlattığını ifade etti.
KONYA DIÅžARIYA ÜRÜN SATABÄ°LÄ°R
Ä°yi Tarım Uygulamaları’nın diÄŸer çiftçilerde tarafından da uygulanmasının vatandaÅŸ için çok faydası olacağına iÅŸaret eden Kazım Kandemir, “Çiftçinin ürettiÄŸi mahsulün üzerinde kalıntı yok, kansorojen madde yok. Gübreden suya kadar her ÅŸey kontrollü ÅŸekilde yapılıyor, yaygınlaÅŸması vatandaÅŸa çok faydalı olur. Bu anlamda üreticilerimiz desteklenmeli” dedi. Ä°yi Tarım Uygulamalarının Konya içerisinde baÅŸarılı bir ÅŸekilde sürdürüldüÄŸünü kaydeden Kandemir, ÅŸehir dışından gelecek olan taleplerinde karşılanabileceÄŸini söyledi. Åžartların uygun olması ve ÅŸehir dışından taleplerin gelmesi halinde günlük 20 ton domatesin ihracat edilebileceÄŸini aktaran Kandemir, “Sadece domates deÄŸil, 10 ton salatalık, 1,5 ton biber, 5 ton patlıcan ve 3 ton fasulyeyi günlük olarak biz dışarıya satabiliriz. EÄŸer istek artarsa diÄŸer çiftçilerimizde bu uygulamalara yönlendirilip Konya’nın reklamını da yapabiliriz. Biz konuda eÄŸer diÄŸer çiftçiler teÅŸvik edilirse biz bu ürünleri satabiliriz. Sadece yetiÅŸtirme veya satma deÄŸil aslında diÄŸer ürünlerle fiyat farkı da olursa Ä°yi Tarım Uygulamaları cezbedici bir hal alır. Fiyatta rekabet olursa daha iyi olur” dedi. Ä°yi Tarım Uygulamaları’nda ilaçtan suya, gübreden tarlanın hazırlanmasına kadar kontrolün ekipler tarafından yapıldığını söyleyen Kandemir, ürünler alındıktan sonra kalıntının olup olmadığının laboratuarlar da incelendiÄŸini ifade etti.
KONYA, Ä°YÄ° TARIM’DA MARKALAÅžMALI
Konya’da ki sebze üretiminin ÅŸehrin kendi içerisine yettiÄŸini kaydeden BaÅŸkan Kazım Kandemir, Aksaray, Adana ve Antalya’ya dahi üretilen ürünlerden satışların gerçekleÅŸtiÄŸini söyledi. Sebzenin üretimine daha fazla önem verildiÄŸi zaman Konya’nın dışarıdan ürün almasına gerek kalmayacağını dile getiren Kandemir, “Konya’ya sadece ürünler üÅŸüdüÄŸü zaman dışarıdan gelir. Açık tarlada yetiÅŸtiÄŸi sürece Konya kendi içine de dışarıya da ürün satar. Bakın EreÄŸli’de yaklaşık 1 milyon ton domates üretiliyor. O domateste Türkiye’nin deÄŸiÅŸik bölgelerine satılıyor. Sadece EreÄŸli deÄŸil, Çumra var. Domates, biber, salatalık ve daha çeÅŸitli birçok sebze üretiliyor. Aslına bakılırsa bu üretilenler Konya’ya yeter. Biz bu ürünleri sadece Aksaray, Adana’ya ürün satmıyoruz ki, Ankara Aksaray Gaziantep gibi diÄŸer illere de satıyoruz” dedi. Satılan bu ürünlerin Konya’nın isminin duyurulması için önemli bir yer tuttuÄŸunu ve bu konuda yetkililerin üretilen ürünlere sahip çıkması gerektiÄŸini anlatan Kandemir, Konya’da markalaÅŸmaya da önem verilmesi gerektiÄŸine dikkati çekti. Tanıtım için öncelikle paketlemenin getirilmesi gerektiÄŸine vurgu yapan Kandemir, “EÄŸer biz Konya’da Ä°yi Tarım Uygulamaları kapsamında bir marka kurarsak daha iyi fiyatlara daha iyi yerlere ürün satabiliriz. Bizim ürünümüzde var kapasitemiz var” sözlerini kullandı.
ÇÄ°FTÇÄ°LERÄ°N TARLA SORUNU MU VAR?
Sebze üretiminde domatesin Konya’da önemli bir yer tuttuÄŸunu aktaran Kazım Kandemir, ancak diÄŸer ürünlere kıyasla domatesin üvey evlat muamelesi gördüÄŸünü aktardı. BuÄŸday, mısır ve yonca gibi tarımsal ürünlere verilen desteklerin ürün bazlı olarak domateste verilmesinin yararlı olacağını söyleyen Kandemir, üreticinin arazi problemi olduÄŸuna vurgu yaptı. SaraçoÄŸlu bölgesinde yapılacak bir tesis ve sistem kurulması halinde üreticinin bu yapıya ayak uydurabileceÄŸini anlatan Kandemir, “Böyle yer verilirse üretici bunu yapabilir. Sistem, markalaÅŸma ve reklamı yaparsak arazide yaparız. Kaliteli üretim yapılır. Sebze üreticisi ama kendine özgü tarlası yok. Tarlayı kiralıyor ve bu aslında kayıt dışı, bunun da önüne geçilmesi gerekiyor. Üreticimize bu kolaylıklar ve uygulamalar yapılmalı. Bu söylediklerimiz yapılsa aslında daha iyi bir noktaya geliriz. Biz üretici olarak sadece destek bekliyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Sebze üreticilerinin hal ve pazarlarda yer bulmasının önemli olduÄŸunu aktaran Kandemir, üreticinin ürettiÄŸi ürünün tüketiciye gidene kadar fiyatında büyük artışlar olduÄŸunu söyledi. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.