Konya Postasının Hazırladığı Ramazan Sayfası
Konya Postasının Hazırladığı Ramazan Sayfası
BİR AYET
“… Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte kim gönülden bir iyilik yaparsa(fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır…” Bakara-18
BİR HADİS
“Şüphesiz ki Aziz ve Celil olan Allah misafir (yolculuk)halinde olan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. (yani seferilik durumunda 4 rekâtlı farz namazların 2 rekât kılınması)” Ebu Davut,Savm 44
GÜNÜN MANİSİ
Geldi bu mahımız bu kutlu
Teşrifi şekerden tatlı
Nice canlar erişmedi
Eren canlara ne mutlu
Oruç ahlak mektebidir
Oruç büyük bir ahlak mektebidir. Gizli ve açık her zaman emanete riayet edilmesini öğretir, iradeyi kuvvetlendirir, gayreti biler, sabrı öğretir. Geçerli ve isabetli düşüncelerin ilhamına yardımcı olur. Lokman Hekim oğluna şöyle demiştir: “Oğlum, mide dolduğu zaman, düşünce uyur, hikmet dilsiz olur. Azalar Allah’a ibadette geri kalır.” Ebu Ümame bir defasında Rasulullah Efendimize “Ya Rasulâllah! Bana Allah’ın rızasına erdirecek bir amel emret” deyince, Peygamberimiz:” Oruç tut, zira onun ecir bakımından dengi yoktur.” Nesâî, Siyam 43
Ayetlerde hastalık hali, yolculuk hali, oruç tutmaya güç yetirememe hali, oruç tutmaya engel olan mazeretler arasında sayılmaktadır. Yüce dinimiz yolculuk hali genellikle sıkıntılı ve meşakkatli olduğu için yolcu olanlara kolaylıklar getirmiştir. Sahabeden Hamza bin Amr el-Esselemi Peygamberimiz’e: ”Seferde oruç tutayım mı?” diye sorduğunda Efendimiz ona: “İstersen oruç tut, istersen iftar et.” cevabını vermiştir. (Buhari Savm 33) Enes (r.a.)” Biz Rasulullah ile beraber sefere çıkardık. Oruçlu olanı iftar edeni (oruç tutmayan), oruç tutmayanda (iftar eden) oruçlu olanı ayıplamazdı” şeklinde nakletmiştir. (Buhari Savm 37)
Patlıcan Kebap
Malzemeler:
500-600 gr kıyma (dana-kuzu karışık)
1 tatlı kaşığı pul biber (silme)
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 kg patlıcan
3 tane domates
İsteğe göre yeşilbiber
3 kaşık sıvı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar alaca soyulur, büyüklüğüne göre dört veya beş parçaya ayrılır. Kıyma tuz, karabiber ve pul biber ilavesiyle yoğrulur. Göz kararı cevizden biraz büyük parçalara ayrılır. Köfteler yuvarlanır, tepsiye bir patlıcan bir et şeklinde dizilir. Ben domates sevdiğim için bir kaç tane domatesli ilave ettim. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 200-220 derecede 20 dakika kadar pişirilir. Biberler iri parçalara ayrılır, pişmekte olan kebabın üzerine dizilir. Tekrar fırına koyulur. Patlıcanlar yumuşayıp, üyemeğin üzeri kızarana kadar pişirilir (eğer fırınınız yavaş pişiren bir fırınsa derecesini yüksek tutmanızı tavsiye ederim.Fırınınız fanlıysa fazla kurutabilir. Önce üzerini bir folyo veya yağlı kağıt yardımıyla kapatıp, biraz piştikten sonra açarak kızarmasını sağlayabilirsiniz. Afiyet Olsun...
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.