Konya Postasının Hazırladığı Ramazan Sayfası
Konya Postasının Hazırladığı Ramazan Sayfası
Ramazan orucu, Ä°slâm'ın rükünlerinden (esaslarından) birisidir. Dînen oruç tutmakla mükellef bir çaÄŸa gelmiÅŸ bir müslümanın, özürsüz olarak Ramazan orucunu terk etmesi (tutmaması) helal olmaz. Gücü yettiÄŸi halde, hastalık, yolculuk ve hayız gibi, dînî bir özürden dolayı oruç tutmayan kimsenin ise, oruç tutmadığı günler sayısınca orucu kaza etmesi gerekir.
Nitekim Allah Teâlâ bu konuda ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:
"Kim de onda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) baÅŸka günlerde kaza etsin." (Bakara Sûresi: 185)
Özürsüz olarak kasten oruç tutmayan kimse, bu konuda özürlü olarak oruç tutmayan kimse gibi deÄŸildir.
Her kim, namaz veya oruç gibi bir ibâdeti özürsüz olarak vaktinden sonraya erteler ve o ibâdeti dînen belli olan vakti çıktıktan sonra yerine getirirse, o ibâdet geçerli olmaz ve sahibinden kabul olunmaz.
- Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiÅŸ olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetiÅŸip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildigim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!
(Tirmizi, Daavat 110, (3539))
- Oruç (günlerinin) gecesinde eÅŸlerinizle cinsî iliÅŸki kurmanız size helâl kılındı. (Haramdan korunmak ve sükûnete kavuÅŸmanız için) onlar sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbisesiniz. Allah (onlara yaklaÅŸmamakla) nefislerinizin arzularına karşı zafiyet göstereceÄŸinizi bildi de tövbelerinizi kabul edip, sizi bağışladı. Artık bundan böyle onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin için yazdığı (takdir ettiÄŸi) ÅŸey (nesli) isteyin. Beyaz iplik siyah iplikten (fecrin aydınlığı, gecenin karanlığından) seçilinceye (tanyeri aÄŸarıncaya) kadar yiyin, için, sonra da orucu akÅŸam oluncaya (iftar vaktine) kadar tamamlayın. Fakat mescitlerde i'tikâfa (ibadete) çekilmiÅŸ iken kadınlarınıza yaklaÅŸmayın. Bu (hükümler) Allah'ın sınırlarıdır; sakın sınırlara yaklaÅŸmayın! Allah, sakınıp korunsunlar diye âyetlerini insanlara böyle açıklar.
Bakara – 187
Ä°lmihâl kitaplarında orucu bozan ve kefaret gerektiren hâller için genel kaide bildirilmiÅŸtir. Gida veya deva yani ilâç olarak, faydalı bir ÅŸey yemek, içmek, zevk, keyif veren bir ÅŸeyi ağızdan almak ve cima' orucu bozar. Orucu bozan bu ÅŸeyler, bilerek yapılınca hem kaza hem kefaret gerekir.
Orucu bozup hem kazayı, hem de kefareti gerektiren hususlardan bazıları şunlardır:
1- Ramazan ayında oruçlu olduÄŸunu bildiÄŸi hâlde ve imsakten önce niyetli iken, gündüz faydalı bir ÅŸey yiyip içmek.
2- Sigara içmek.
3- Kan aldırmak ve gıybet etmek gibi orucu bozmadığı iyi bilinen bir şeyden sonra, orucu bozuldu sanarak bile bile yemek.
4- Ramazanın bir gününde, kaza lazım olan bir ÅŸeyi yaparak orucunu bozan kimse, baÅŸka gününde de bu ÅŸeyi kasten yine yaparsa keffaret de lazım olur.
5- Ağzına giren kar, yağmur ve doluyu isteyerek yutmak.
6- Toprak yeme alışkanlığı olan kimsenin, yenmesi âdet olan toprak ve kil yemesi.
7- Az tuz yemek.
8- Oruçlu olduÄŸunu unutarak yiyen kimse, oruçlu olduÄŸunu hatırladıktan sonra orucu bozulmadığını bildiÄŸi hâlde, yine yiyip içerse orucu bozulur. Hem kaza hem de keffaret lazım olur.
Hazreti Ebu Hureyre (radıyallahü anh), Rasülullah (sallallâhü aleyhi vesellem) Efendimiz ’in ÅŸöyle buyurduÄŸunu rivayet etmektedir:
“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiÅŸ günahları bağışlanır.”
Bir Ayet Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) baÅŸka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doÄŸru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, ÅŸükretmeniz içindir. Bakara-185 Bir Hadis Ramazan girip çıktığı halde günahları affedilmemiÅŸ olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetiÅŸip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildiÄŸim zaman bana salat okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün! (Tirmizi, Daavat 11) Günün Manisi AkÅŸam komÅŸuya gittik, Biz misafiriz dedik, Ramazan gülü olan, Çilekli güllaç yedik.
Zeytinyağlı Sarma
Malzemeler
1 kg tuzlu üzüm yaprağı
2 su bardağı pirinç
2 orta boy soÄŸan
1 çay bardağı zeytinyağı
1′er tatlı kaşığı nane, pulbiber, karabiber
5-6 dal maydanoz
Hazırlanışı
Tencereye yağın yarısını koyarak doÄŸramış olduÄŸunuz soÄŸanları kavurun. Baharatları da ekleyerek yıkanmış olan pirinci de ilave edin. Küçük küçük doÄŸradığınız maydanozu da ilave ederek yaprağın tuzuna göre tuzunu ayarlayın. Yaprak iyice yıkandıktan
sonra bile tuzlu ise iç malzemesine daha az tuz ekleyin.
Yaprakları düz bir yere sererek içerisine çok fazla olmayacak ÅŸekilde örneÄŸin bir kalem kalınlığında iç malzemesini koyun. Ve yanlarını kapatarak sigara böreÄŸi gibi sarın.
Sardığınız dolmaları tencereye düzenli bir ÅŸekilde dizin üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. EkÅŸi olmasını isterseniz 1 adet limonu dilimleyerek sarmaların üzerine koyun. Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edin ve kaynadıktan sonra kısık ateÅŸte sık sık suyunu kontrol ederek piÅŸirin. Afiyet olsun
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.