Konya
26 Ekim, 2024, Cumartesi
büyükşehir
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Konya'da 5 bin yıllık tarihi köy


Konya'da 5 bin yıllık tarihi köy

Muhabir : Hamide YILDIRIM

Konya'nın Selçuklu İlçesine bağlı olan Sille, ilker çağdan günümüze kadar tarihi olarak neler yaşadı? Günümüz Sille'sinde gezilebilecek yerler nerelerdir?

Sille'nin ilk yerleşim yeri, tarihi Neolitik Çağ'a uzanmakta. Yunan mitolojisinde ilk olarak Silen ismini almış. Daha sonra kayan ve çoşarak köpüren akan su anlamına gelen Silenos ismini almış. Roma ve Bizans dönemindeyken Sille, Kudüs yolu üzerinde yer aldığı için önemli bir dini merkez. Selçuklu döneminde olduğu gibi Osmanlılar devrinde de tarihi İpek ve Baharat yolları üzerinde olduğu için Sille her daim önemli bir yer olmuş. 
1907 yılına ait arşivlere göre Sille'nin 13 mahallesinde Müslüman ve Gayrimüslümler birlikte yaşamış. Karataş ve Ak mahallede yalnız Müslüman, Kilise-i Kebir mahallesinde ise yalnızca Hristiyan topluluk yaşamış. Sille'nin nüfusu Cumhuriyet öncesinde 18 bin kişiye ulaşmış. 
1923 yılında yaşanan mübadele esnasında buradaki Hristiyan inancına sahip nüfus Yunanistan'a gönderilmiş. Sille'ye de Kozana ve Florina bölgelerinden Müslüman nüfus getirilmiş. Cumhuriyet döneminden 1980'nin Aralık ayına kadar nahiye merkezi olma konumunu uzun yıllar süren Sille'nin belediye örgütü kaldırılmış ve Sille Konya il merkezine bağlanmış. Bugün Sille, Selçuklu ilçesi sınırları içinde Subaşı ve Ak mahalle adıyla iki mahalle olarak yer alır. 

Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altındı.
Sille, son dönemlerde yapılan restorasyonla rengarenk ve gezilmeye değer bir yer haline geldi. Sille'ye özel araçla gidilmek istendiğinde 20 dakikada ulaşım sağlanabilir. Toplu taşıma tercih edildiğinde ise merkez durağından geçen 64 numaralı otobüsle yarım saatte ulaşım sağlanır. Ayrıca Selçuklu Belediye'sinin ücretsiz servisiylede Konya otogarından kalkan araçla ulaşım sağlanabilir. 
Sille tarihinden kalma birçok tarihi mekân var. Bu mekânlar; Gevale Kalesi, Aya Elaenia, Koimesis Tes Panagias Kilisesi, Ak (Hacı Ali Ağa) Hamımı, Şeytan Köprüsü, Karataş Camii, Ak Camii, Çay Camii, Subaşı Hamamı ve Sille Barajı Parkı gibi tairihi alanlar. Şuan da biraz da olsa restore edilmiş haliyle ziyaretçilerine kapılarını açıyor. 

Sille'nin tarihi mekânlarıyla birlikte restore edilmiş cıvıl cıvıl çarşısı da ziyaretçilerini memnun ediyor. Kahvaltı yapıp yemek yedikten sonra çayınızı ve kahvenizi içebileceğiniz buram buram tarihi bir alan sizleri bekliyor. (Hamide YILDIRIM - Rümeysa İSPİR) 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

Attention Required! | Cloudflare

Sorry, you have been blocked

You are unable to access nlinks.xyz

Why have I been blocked?

This website is using a security service to protect itself from online attacks. The action you just performed triggered the security solution. There are several actions that could trigger this block including submitting a certain word or phrase, a SQL command or malformed data.

What can I do to resolve this?

You can email the site owner to let them know you were blocked. Please include what you were doing when this page came up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom of this page.