Konya'nın vazgeçilmezi
Bu sene Ramazan sebebiyle geç başlayacak olan düğünlerin yemek organizasyonlarını yapan esnafla sizler için görüştük. Nişan ile başlayıp, kına ve düğünle devam eden organizasyonların ikramlarını temin eden esnaf, düğün mevsiminin Ağustos’a kalmasından şikâyetçi olsa da Ramazan bereketini de inkâr etmiyor.
Anadolu'da düÄŸün yemeklerinin çok özel ve ayrı bir yeri olduÄŸu herkesin malumu. Aileler evlenecek çocuklarının bu özel günü için yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışırlar. Geleneksel kültürümüzde düÄŸün yemekleri çoÄŸu yerde olduÄŸu gibi Konya’mızda da, ayrı bir öneme sahip. Anadolu'nun çoÄŸu yerinde, düÄŸünlerde, kurallaÅŸmış yemek listeleri vardır, yemekler ona göre hazırlanır. Bizde, "Pilavımıza buyurun." denildiÄŸinde yoÄŸurt çorbası, etli pilav, irmik helvası, bamya çorbası, zerde ve hoÅŸaftan oluÅŸan düÄŸün yemeÄŸini yiyeceÄŸinizi bilirsiniz. ÇoÄŸu yerde yemek listeleri mevsime göre deÄŸiÅŸse de Konya da yüzyıllardan bu yana deÄŸiÅŸmeyen yemeklerden oluÅŸur.
NÄ°ÅžAN ÇEREZÄ° HER YÖREYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Ä°ÅŸlerinin düÄŸün zamanı yoÄŸun olduÄŸunu dile getiren Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle bu mevsimde ki iÅŸlerinde ciddi bir fark oluÅŸtuÄŸunu belirten ÖzçiÄŸdem KuruyemiÅŸ’in sahibi Ali Önal; “DüÄŸün mevsiminde Konya da kına çerezi, niÅŸan çerezi hazırlıyoruz. Bu çerezlerin çeÅŸitleri ise her yöreye göre deÄŸiÅŸiyor. Mesela Cihanbeyli’nin çerezi en bol çeÅŸide sahiptir. MüÅŸteri neyi nasıl isterse bizde o ÅŸekilde ayarlayıp hizmetlerine sunuyoruz” dedi.
Ä°KÄ° BÄ°SKÜVÄ° ARASI LOKUM
Konya’nın vazgeçilmez adetlerinden birinin de iki bisküvi arası lokum olduÄŸunu söyleyen Koca Usta Cezerye ve Lokum’un sahibi Arzu Acer, “ Konya da kız istemeye giderken, niÅŸan merasimlerinde vazgeçilmezlerden, goseli de denen iki bisküvi arası lokum üretimi iÅŸlerimize hareketlilik kazandırıyor. Ramazan dolayısıyla düÄŸün zamanı geç gelse de goselinin yeni doÄŸan bebek ziyaretlerinde de ikram edilmesinden biz üretimimize aynı ÅŸekilde devam ediyoruz” dedi.
STANDART KONYA PÄ°LAV MENÜSÜ
Ramazan sonrası her hafta sonunda yoÄŸun olduklarını söyleyen Via DüÄŸün&Organizasyonun sahibi Abdulvahap Aslan; “Konya kültüründe düÄŸün, sünnet, iftar fark etmiyor. Biz klasik Konya pilav menüsü hazırlıyoruz. Menü de klasik bamya çorbası, yoÄŸurt çorbası, etli düÄŸün pilavı, irmik helvası, zerde ve içeceÄŸi var. Åžimdi Ramazan da olduÄŸumuz için düÄŸün yemekleri olmuyor ama iftar yemeklerine gidiyoruz. Tüm ekipmanlarımızla ve elemanlarımızla insanların en özel günlerinde hizmet vermeye çalışıyoruz” dedi.
DÜÄžÜN ZAMANI EN FAZLA BAMYA VE PÄ°RÄ°NÇ SATILIYOR
Ramazan ayının gelmesiyle durgunluÄŸun olduÄŸunu söyleyen toptancı Seyit Büyükkalpakçı,“Ramazanın gelmesiyle iÅŸlerimiz de durgun bir ÅŸekilde devam ediyor. Yazın gelmesine raÄŸmen iÅŸlerin ilerlemeyiÅŸin de düÄŸün sezonunun bir ay geç baÅŸlaması bizim iÅŸlerimiz de biraz da olsa toptan alımları etkiliyor. DüÄŸün mevsiminde en fazla sattığımız ürünler bamya ve pirinç oluyor” dedi. (Åžehr-i Beyza Ok-Aysun Karabayır)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.