KOP’TAN BÜYÜK
Kuraklık tehlikesine karşı Konya Ovası’ndaki tarımın geleceğini teminat altına alacak ve tarımsal faaliyetlerdeki verimi artıracak dış havzalardan su temini konusundaki çalışmalarda sona yaklaşıldığı öğrenildi
KOP’tan ayrı olarak, Konya Ovası Havzası dışındaki havzalardan 600 milyon metreküp su getirilmesi planlanan projeyi ilk kez 14 Ekim 2016’da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Konya’da gerçekleÅŸtirdiÄŸi mitingde müjdelemiÅŸti. ErdoÄŸan’ın konuyu bizzat takip ettiÄŸi ve projede nihai aÅŸamaya gelindiÄŸinde yine Konya’da proje ayrıntılarını açıklayacağı dile getiriliyor.
Türkiye’nin ‘Tahıl ambarı’ olarak bilinen Konya’nın su ihtiyacının karşılanması ve su sorununun çözülmesi için çalışmalar devam ediyor. Özellikle Konya Ovası Projesi (KOP) ile bölge su konusunda büyük bir umut havası yaÅŸarken, KOP’un devamı olan ikinci etapla ilgili de bilgiler geliyor. KOP’tan ayrı olarak 600 milyon metreküplük su getirilmesi planlanan ikinci etapla ilgili edindiÄŸimiz bilgiye göre çiftçinin en ekonomik kullanabileceÄŸi havzalar belirleniyor ve ona göre su getirilecek. Ayrıca projeyi CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın da yakından takip ettiÄŸi belirtiliyor.
EN AZ 600 MÄ°LYON M3 SU GELECEK
Konya Postası’nın edindiÄŸi bilgilere göre Konya’nın su sorunun çözülmesi için dış havzalardan su getirilmesi projelerinde iyi geliÅŸmeler yaÅŸanıyor. Konya’ya dış havzalardan su getirilmesini saÄŸlayacak dış havzalardan Konya ovasına su transferiyle ilgili çalışmaların devam ettiÄŸi bildirildi.
600 milyon metreküp suyun geleceÄŸi ikinci paketle ilgili açıklamayı bir sonraki ziyaretinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yapması bekleniyor ve ErdoÄŸan’ın da projeyi yakından takip ettiÄŸi belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre Konya milletvekilleri de su taşımada ikinci paket olarak adlandırılan proje ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Birinci paket olarak adlandırılan KOP ile ilgili ise projelerin bitirilmek üzere olduÄŸu kaydedildi. Birinci paketin bitmesinin ardından çalışmalar durmadan ikinci paket devreye girecek. Suyun çiftçi tarafından en ekonomik ÅŸekilde kullanılabilmesi için alternatif havzalar üzerinde çalışıldığı belirtilirken, hangi havzalar ekonomik olacaksa Konya’ya 600 milyon metreküp suyun çiftçinin ekonomik kullanabilmesi için o havzadan gelecek.
KOP, 18 PROJEYÄ° Ä°ÇERÄ°YOR
GeçtiÄŸimiz aylarda Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, KOP’un bitiÅŸ tarihinin 2023’ten 2019’a çekildiÄŸini söylemiÅŸti. 2017 Yılı Yatırım Programında ise Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığının bütçesi 177 milyon 990 bin TL olarak belirlenmiÅŸ ve KOP yatırımında aslan payı, açık ara farkla “tarım” yatırımları almıştı. Tarım projelerinde ise yaklaşık 100 milyon TL ile sulama projeleri ilk sırada yer alırken, EroÄŸlu Konya Ovası'nın yüzyıllık rüyasını gerçekleÅŸtirmek istediklerini söylemiÅŸti. Bakan EroÄŸlu, “En büyük sulama projelerinden biri olan KOP toplam 18 büyük projeyi içeriyor. Bu proje çerçevesinde Sayın CumhurbaÅŸkanımız Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın da talimatlarıyla Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan daha fazlası son 10 yılda yapıldı. Öncelikle projelerimizi, suyu en ekonomik ÅŸekilde kullanacak projeler ÅŸeklinde belirledik” demiÅŸti. KOP'un tamamlanmasıyla bölgede 3 milyon kiÅŸinin içme, kullanma ve endüstriyel su ihtiyacı karşılanacak ve proje ile yıllık 3 milyar kw/saat enerji üretilecek. 100 bin kiÅŸiye doÄŸrudan istihdam saÄŸlayacak proje ile Konya Ovası 'Tahıl Ambarı' niteliÄŸini güçlendirecek. KOP’la Konya Ovası'nın yüzde 40'ı sulanabilecek ve Konya Ovası'nın her yıl ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı saÄŸlaması saÄŸlanacak. (Mustafa KARAKAYA)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.