Körtik Tepe'den 17 yılda 30 bini aşkın eser çıkarıldı
Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesine ait 30 bini aşkın eserin çıkarıldığı Körtik Tepe'deki kazılar, tarihe ışık tutuyor. Kazılar sayesinde, insanlığın tarımsal üretimden önce de yerleşik düzene geçtiği tespit edildi
Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen kazılarda, yaklaşık 17 yılda 30 bini aÅŸkın eser gün yüzüne çıkarıldı.
Ilısu Baraj Gölü Altında Kalacak Kültür Varlıklarının Kurtarılması Projesi kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü ÅŸ birliÄŸiyle, Diyarbakır Müze MüdürlüÄŸü baÅŸkanlığında 2000'den bu yana kurtarma kazılarının sürdürüldüÄŸü Körtik Tepe, insanlık tarihine ışık tutuyor.
Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya baÅŸkanlığında Dicle Nehri ve Batman Çayı'nın kesiÅŸtiÄŸi Körtik Tepe'de yürütülen kazılarda, insanlığın tarımsal üretimden önce de yerleÅŸik düzene geçtiÄŸi tespit edildi.
Bölgede yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesinde dokuma yapımında kullanılan kemik iÄŸne bulundu. Kazılarda bulunan diÄŸer eÅŸyalar üzerinde, dokumanın incesinden kalınına varıncaya kadar tüm evrelerini gösteren desen izleri ortaya çıkarıldı. Bu ürünlerin analizi sonucunda, 10 ayrı dokuma örneÄŸi belirlendi.
Ayrıca kazılarda balık avlamada kullanılan, modern olanlarına benzeyen kemikten oltalar, taÅŸ aletler, baltalar ve üzerinde dinsel inanışları simgeleyen figürlerin yer aldığı eÅŸyalar bulundu.
"Dünya insanlık tarihinde bir ilk"Kazı Heyeti BaÅŸkanı Prof. Dr. Özkaya, AA muhabirine, bu yılki kazıların 40'ı arkeolog 180 kiÅŸinin katılımıyla sürdürüldüÄŸünü bildirdi.
Körtik Tepe'nin Orta DoÄŸu'nun en önemli yerleÅŸim merkezlerinden biri olduÄŸunu anlatan Özkaya, "YerleÅŸik düzene geçiÅŸ olarak nitelendirilen döneme iliÅŸkin birçok bilinmezlere yeni yaklaşımlar getiren bulgular, burada ortaya çıkarıldı. Körtik Tepe, bulgularıyla bilinmeyen birçok konuya açıklık getirerek arkeolojide çığır açtı." ifadelerini kullandı.
Buradaki yaÅŸamın milattan önce 10 bin 450 yıl öncesine dayandığını dile getiren Özkaya, "Bugüne kadar o dönemde insanların av peÅŸinde yiyecek topladığı biliniyordu. YerleÅŸik düzen söz konusu deÄŸildi. Burada yerleÅŸik düzeninin bütün gereklerini yerine getiren, tarım öncesi topluluktan bahsediyoruz. Bu, dünya insanlık tarihinde bir ilk durumundadır." dedi.
Özkaya, "Tarımın keÅŸfiyle insanların yiyecek aramaktan vazgeçip bunun yerine yiyecek üretimine baÅŸladığı, bunun da yerleÅŸimi zorunlu kıldığı gibi bir kural vardır. Çok genel geçer olan bu kural, Körtik Tepe ile geçerliliÄŸini kaybetmiÅŸtir. Burası, bilinenlerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü Körtik Tepe'de avcılık ve toplayıcılık yapıp, yerleÅŸik düzende yaÅŸayan bir topluluk var." diye konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.