'Kozmetik ürünlere deli dana riski'
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, günlük bakım alışkanlıklarında önemli yer tutan kozmetik ürünlerin sağlık açısından dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kozmetiklerin insanların günlük bakım alışkanlıklarında önemli bir yer tuttuÄŸunu belirten Gıda ve Ä°htiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (GÄ°MDES) BaÅŸkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer: "Vasat bir kimse her gün en az birkaç kozmetik ürünü kullanmaktadır. Bunlar da; kokular, deodorantlar, sabunlar, ÅŸampuanlar, diÅŸ macunları, saç bakım ürünleri, krem ve benzeri ürünlerdir. KiÅŸisel bakımımızda çok yönlü yer alan fırçalarımız. Ticari ihtirasların alabildiÄŸine kamçıladığı reklamların yaldızlı parıltıları altında masum görüntüdeki kozmetik ürünlerin gerçek yüzü dermatoloji kliniklerinde ve laboratuvarlarında ortaya çıkartılmaktadır. Bütün bunlara ek olarak kozmetiklerde kullanılan katkı maddelerinin önemli bir kısmının hayvansal kökenli olmaları sebebi ile deli dana riskinin bulunması, bunun yanında Müslümanlar için haram olma riskinin de olabileceÄŸi göz ardı edilmemelidir. Daha da ileri boyutlara götürdüÄŸümüz takdirde, insan ve hayvan ceninleri, doÄŸum artıkları, plasentalar ve sperm hücreleri gibi maddelerin kullanıldığı bu müstahzarlara Müslümanların çok dikkatle yaklaÅŸmaları gerekir" dedi.
"Kullanılan katkı maddeleri hastalıklara yol açıyor"Dr. Büyüközer kozmetikle ilgili beden ve çevrenin bakım ve temizliÄŸi için hazırlanmış ürünlere verilen genel bir isim olduÄŸunu söyleyerek: “Cilt, saç, sakal, diÅŸ, tırnak bakım ve temizliÄŸi için hazırlanan ürünler, kremler, losyonlar, ÅŸampuanlar, diÅŸ macunları, çevre temizliÄŸi için deterjanlar gibi ürünlerdir. Makyaj ve süs ürünleri olarak hazırlanan ürünler de; rujlar, pudralar, allıklar, rimeller, maskaralar, masklar, parfümler, deodorantlar, saç boyaları gibi ürünlerdir. Kozmetik ürünlerde, istenen özelliklere göre hammaddeler ve katkı maddeleri kullanılır. Bunlar, yaÄŸlayıcılar, nemlendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, farmasatik ajanlar,polimerler,boya maddeleri,koku verici maddeler,karışımı homojenleÅŸtirici,KoyulaÅŸtırıcı ve emülsiyonlayıcı maddelerdir. Kozmetiklerin üretiminde kullanılan ham ve katkı maddelerinin uzun araÅŸtırmalar sonucu bugün ortaya çıkan tabloda astım, alerji, cilt döküntüleri ve cilt, meme, rahim ve yumurtalık kanseri riskinin oluÅŸabildiÄŸi görüldüÄŸü için üzerinde uzun uzun durulmasını gerektirmektedir” diye konuÅŸtu.
Ä°nsanların çoÄŸunluÄŸu, bu tarz ürünlerden kaynaklanan çok az problemle karşılaÅŸtığını zannettiklerini belirten Büyüközer: “Ancak, dermatologlar bu düÅŸünceye iÅŸtirak etmiyorlar. Bazı problemler, ilk birkaç kullanımdan sonra oluÅŸabildiÄŸi halde, kullanımdan yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple, insanların çoÄŸu problemin hangi üründen oluÅŸtuÄŸunu bilememektedirler. Ayrıca yüz cildi için piyasaya sürülen ürünlerin pek çoÄŸu, çok daha kısa zamanda yüz cildini pörsümüÅŸ, kırışmış ve matlaÅŸmış bir hale getirmektedir” ifadelerini kullandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- Kağıthane'de saldırganın görüntüleri ortaya çıktı
- Yenidoğan Çetesi davasında 6'ncı gün: Fırat Sarı savunmada
- Ersin Aka cinayetiyle ilgili 13 kişi gözaltına alındı
- Polisim’ diyerek internet kafeden çocukları çıkardı
- Şişli'de iki kadın telefoncuda olay çıkarıp esnafa saldırdı
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.