Küpesiz hayvana dikkat!
Yaklaşan Kurban Bayramına ilişkin Konya Postası’na açıklama yapan Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Aşkın Yaşar, vatandaşları uyararak küpesiz hayvan alınmaması gerektiğini söyledi
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban alım-satımı hız kazandı. VatandaÅŸları uyaran Konya Veteriner Hekimleri Odası BaÅŸkanı AÅŸkın YaÅŸar, küpesiz hayvan alınmamasının altını çizerek, kesim öncesi hayvanların veteriner hekimlere muayene ettirilmesi gerektiÄŸi ifade etti. Hijyen konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiÄŸine vurgu yapan AÅŸkın YaÅŸar, “Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kiÅŸinin saÄŸlıklı ve temiz olması gerekir. Elinde kesik veya yara varsa hijyenik eldiven kullanmalıdır. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir” dedi.
‘HASTALIKLARIN YÜZDE 61’Ä° HAYVAN KÖKENLÄ°DÄ°R’
Nakil ve kesim sırasında gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde saÄŸlık sorunlarına sebep olabileceÄŸini söyleyen BaÅŸkan YaÅŸar, çevre kirliliÄŸi oluÅŸmaması için vatandaÅŸlara önemli görevler düÅŸtüÄŸünü belirtti. Kesilen hayvanın saÄŸlıklı olmasının önemine vurgu yapan YaÅŸar, “Ä°nsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan saÄŸlığı açısından gıdaların ortaya koyduÄŸu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın saÄŸlıklı olması son derece önemlidir” diye konuÅŸtu. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiÅŸtirilen veya satılan yerlerden hayvan alınmaması gerektiÄŸini söyleyen YaÅŸar, bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskini artırmamak için hekim kontrolünün gerekli olduÄŸunu söyledi.
‘DİŞİ HAYVAN KESÄ°MÄ° YASAK’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın damızlık deÄŸeri olan diÅŸi hayvan kesimini yasakladığını hatırlatan BaÅŸkan YaÅŸar, bu yasağın kurbanlıklar içinde geçerli olduÄŸunu söyledi. YaÅŸar, hayvanların küpesiz olmaması gerektiÄŸini, belgesi ve küpesi olmayan büyükbaÅŸ hayvanlar için 479 TL, küçükbaÅŸ hayvanlar içinse 75 TL para cezasının uygulanacağını söyledi. YaÅŸar, “2017/1 Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesine göre, Bakanlık yetkilileri tarafından hayvan satış yerlerinde küpesiz hayvan tespit edilirse hayvanlar kesimhanede gözetim altında kestirilip, karkas olarak hayvan sahibine teslim edilecektir. Hayvanlar için istenen belgeleri bulundurmayan, hayvanları küpesi olmayanlara büyükbaÅŸ hayvan için 479 TL, küçükbaÅŸ hayvan için 75 TL ve araç sahibine de bin 603 TL idari para cezası uygulanacaktır” diye konuÅŸtu. YaÅŸar, hayvanlar için aranacak belgelerin kulak küpeleri, veteriner saÄŸlık raporu ve hayvan pasaportları olduÄŸunu belirtti.
‘YÜKSEK ATEÅž, HASTALIK BELÄ°RTÄ°SÄ°’
Kurbanlık hayvan alırken gebe ve yaÅŸlarının küçük olmamasına dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyleyen AÅŸkın YaÅŸar, hastalık belirtileri için ipucu verdi. YaÅŸar, “Yüksek ateÅŸ, tüylerinin karışık mat, dış görünümü cansız, vücutta ÅŸiÅŸlik, pis koku, ishal, burun akıntısı gibi durumlar hastalık belirtisidir” dedi. Hayvan kesimi ve etin muhafazası hakkında da bilgi veren YaÅŸar, “Kurbanlık hayvanların kesimleri için öncelikli tercihimiz, veteriner hekim kontrolü yapılan ve hijyen ÅŸartları çok daha iyi olan, Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha, kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. Kesim yapılacak yerler temiz, serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneÅŸ görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek ÅŸekilde bekletilerek etin sıcaklığının düÅŸmesi saÄŸlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘KONYA’ DA 370 BÄ°N HAYVAN KESÄ°LECEK’
GeçtiÄŸimiz yılda Konya’da kesilen kurban sayısına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan BaÅŸkan AÅŸkın YaÅŸar, 2016 yılında Konya’da 51 bin 400 büyükbaÅŸ hayvanın kurbanlık olarak kesildiÄŸini söyledi. Yine geçtiÄŸimiz yıl 260 bin küçükbaÅŸ hayvanın da kurbanlık olarak kesildiÄŸi bilgisini veren YaÅŸar, bu sayıların hem büyükbaÅŸ hayvanlarda hem de küçükbaÅŸ hayvanlarda artacağına dikkati çekti. BaÅŸkan YaÅŸar, 2017 yılında büyükbaÅŸ kurbanlıkta 59 bin, küçükbaÅŸ kurbanlıkta ise 311 bin olmak üzere toplamda 370 bin hayvanın kesileceÄŸini tahmin ettiklerini belirtti.(Özlem YILDIRIM)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.