Kurban Bayramında Kırmızı Et Tüketimi İçin Uyarılar
Medicana Konya Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Doktor Selda Geçer, Kurban Bayramında kırmızı et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Her yıl Kurban Bayramında kırmızı et tüketiminde artış oluyor.
Bayramın ilk günü kesilen kurbanın etinden yapılan kavurma ve bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar hastalıkları tetikleyebiliyor. Bayramın gelmesiyle birlikte kırmızı et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara deÄŸinen Medicana Konya Hastanesi Genel Dahiliye Uzmanı Dr. Selda Geçer, “Özellikle kronik hastalığı olan hastalarımızın, ÅŸeker, tansiyon, kalp hastalarının bayramda beslenmelerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle kurban etlerinin saÄŸlıklı kesimi, piÅŸirilmesi ve tüketilmesi çok önemli. Bu konu tabi biraz ihmal ediliyor. Ama kurban kesildiÄŸi gün deÄŸil, 24 saat sonra tüketilmesi gerekiyor. Çünkü kesildiÄŸi gün yendiÄŸi takdirde et sert olduÄŸu için sindirimi çok zor, yemesi çok zor. Dolapta bekletilerek 24 saat sonra uygun bir ÅŸekilde piÅŸirilerek tüketilmesi çok daha doÄŸru oluyor. Ancak tabi bu beslenme çok önemli. Gün içerisinde tüketilen et miktarı çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle etlerin yaÄŸlarının alınması gerekiyor. YaÄŸda piÅŸirmeyi çok önermiyoruz. Kronik hastalıklarda çok büyük sıkıntı oluÅŸuyor” dedi."SÄ°NDÄ°RÄ°M PROBLEMÄ° OLANLAR KURU MEYVE TÜKETMELÄ°" Sindirim problemi olanlara tavsiyelerde bulunan Dr. Selda Geçer, “Sindirim problemi olanların özellikle sabah az miktarda bir kahvaltı yapmasını, günde 8-10 bardak su tüketimini ve gün içerisinde tüketecekleri etleri uygun ÅŸartlarda, kavurma ya da kızartma deÄŸil de daha çok fırında ızgara ve haÅŸlama tarzı tüketmelerini öneriyoruz biz. Ortalama 1-2 porsiyon dışında fazla yenmemesi gerekiyor” diye konuÅŸtu.Åžeker hastalığı olanlar için sütlü tatlı tüketimini tavsiye eden Dr. Geçer, “Özellikle tatlıyla birlikte ÅŸeker hastalarında bu çok daha önemli. Ağır, hamurlu, ÅŸerbetli tatlılar yerine biz sütlü tatlıları öneriyoruz. Çok daha saÄŸlıklı bir beslenme olacaktır. Sindirim problemi olanlar kuru meyve tüketmelidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu."ETÄ°N UYGUN ÅžARTLARDA SAKLANMASI ÖNEMLÄ°"Etin uygun ÅŸartlarda saklanmasının önemli olduÄŸu belirten Dr. Geçer, ÅŸunları söyledi:“Kronik hastaların bu açıdan çok dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle kurbanlığın seçimi önemli. Veteriner kontrolünden geçirilen hayvanların mutlaka kesilmesi, kesildikten sonra etlerin saÄŸlıklı ÅŸartlarda saklanması lazım. Çünkü et protein kaynaklı olduÄŸu için çabuk etkilenecektir. O yüzden saklanması çok önemli. Özellikle dolabın alt kısmında 2-3 günü geçmemeli. Buzlukta bekletilmeli. Derin dondurucuda 3 ayı bulabilir ama çok uzun bekletilmeden tüketilmesi lazım. PiÅŸirme yöntemi çok önemli. Gün içerisinde meyve tüketimine dikkat etsinler. Kuru meyve tüketimi özellikle daha önemli. Åžeker hastalığında daha önemli. Günde 2-3 porsiyon üzümdür, kayısıdır bunlar kullanılarak sindirim kolaylaÅŸtırılabilir.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.