'Laubali tavırları, hala bir yerlere güvendiklerini gösteriyor'
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya müdahil olan AK Parti Genel Merkezi avukatları, sanıkların savunmalarını değerlendirdi
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve Ä°nfaz Kurumları kampüsündeki salonda 1 AÄŸustos'tan bu yana görülen davayı AK Parti Genel Merkezi adına izleyen avukatlar, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
AK Parti Genel Merkez avukatlarından Muammer CemaloÄŸlu, duruÅŸmalarda sanıkların genellikle inkar, baÅŸkasını suçlama ve eylemleri komutanlarla irtibatlandırma ÅŸeklinde savunma yaptıklarının görüldüÄŸünün hatırlatılması üzerine, bu örgütün temel özelliÄŸinin "takiye ve tedbir" olduÄŸuna iÅŸaret etti.
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, tedbir adı altında her türlü yalanı ve iftirayı amaca giden yolda mübah saydığını belirten CemaloÄŸlu, "FETÖ üyeleri, küçük yaÅŸlardan itibaren örgüt kontrolünde büyüyen, bulundukları mevki ve makamlara örgüt eliyle yerleÅŸtirilen sanıklar, karakter ve davranış kalıpları itibariyle de adeta aynı tornadan çıkmış gibiler." dedi.
Darbe giriÅŸiminin baÅŸarısızlığa uÄŸramasının ardından FETÖ elebaşı Gülen'in, darbenin "Hollywood yapımı olduÄŸu veya kontrollü bir darbe giriÅŸimi gerçekleÅŸtiÄŸi" iddiasını dile getirdiÄŸini hatırlatan CemaloÄŸlu, bu açıklamalar göz önüne alındığında, örgüt üyelerinin de inkar ve iftiraya baÅŸvurmalarının "doÄŸal" olduÄŸunu söyledi.
CemaloÄŸlu, "Sanıkların, olayların merkezinde yer almalarına raÄŸmen diÄŸer sanıkları suçlamaktan özellikle kaçınmaları ve örgüt üyeleri dışındaki kiÅŸileri, özellikle komutanları suçlamaları, onları darbeyle irtibatlandırmaya çalışmaları doÄŸal ve beklenilmesi gereken bir durum." dedi.
Sanıkların savunmalarının, "Takiye ve tedbiri esas alan ve bu amaçla her türlü yalana ve iftiraya baÅŸvuran bilindik bir FETÖ tavrı" olduÄŸuna iÅŸaret eden CemaloÄŸlu, sanıkların, "FETÖ'yü darbeden aklamayı, darbe giriÅŸiminin bir tiyatro olduÄŸunu veya kontrollü bir darbe giriÅŸimi iddiasını güçlendirmeyi" amaçladıklarını ifade etti.
DuruÅŸmalarda savunma yapan sanıkların açıkça böyle bir algı oluÅŸturmaya çalıştıklarının görüleceÄŸini vurgulayan Muammer CemaloÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Bu amaçla kendilerini savunmak yerine mevcut komuta kademesini ve MÄ°T'i suçlayan ya da zan altında bırakan açıklamalar yaptıkları göze çarpıyor. Yüzlerce vatandaşımızın ÅŸehit edildiÄŸi, binlerce vatandaşımızın gazi olduÄŸu faili açık ve net bir ÅŸekilde delillerle sabit olan bu alçakça saldırı sonrasında, baÅŸta ÅŸehit yakınlarımız ve gazilerimiz olmak üzere, kamuoyunda bu örgütün çözülmesine, örgüt üyelerinin suçlarını itiraf etmelerine iliÅŸkin bir beklenti insani manada anlayışla karşılanabilir. Ancak bu beklenti örgütün yapısı dikkate alındığında maalesef çok da gerçekçi deÄŸil."
"Aymaz ve laubali tavırları, hala bir yerlere güvendiklerini gösteriyor"Avukat Burhanettin Sevencan da duruÅŸmalarda sanıkların savunmalarının bire bir örtüÅŸtüÄŸünü ifade ederek, "Sanık ifadelerinin ana hatlarıyla örtüÅŸmesi, benzer örgütsel eÄŸitimden geçmeleriyle izah edilebilir. Ayrıca, ÅŸu da unutulmamalı ki ifadeler ana hatlarıyla örtüÅŸse de detaya inildikçe birbirleriyle çeliÅŸen çok sayıda beyanının varlığı ve yalanları açık ve net bir ÅŸekilde görülüyor." diye konuÅŸtu.
Sanıkların "duruÅŸmalardaki aymaz ve laubali tavırlarına" darbe giriÅŸimi öncesindeki bazı FETÖ/PDY davalarında da tanık olduklarını belirten Sevencan, ÅŸöyle devam etti:
"Bizce, sanıkların duruÅŸmalardaki aymaz ve laubali tavırları, hala bir yerlere güvendiklerini gösteriyor. Biz bu tavırlara, darbe teÅŸebbüsünden önce yargılamaları baÅŸlayan, AK Parti ve Genel BaÅŸkanımız adına takip ettiÄŸimiz, kamuoyunda 'Böcek', 'Kriptolu telefonların dinlenilmesi' ve 'Selam Tevhid'de kumpas' olarak bilinen davalardan da aÅŸinayız. Darbeden önce yargılamaları baÅŸlayan bu davaların sanıklarının da tıpkı bugünkü gibi sanıklar gibi özgüveni yüksek, tehditkar, aymaz ve laubali tavırlarına ÅŸahit oluyor ve 'Bunlar neye güveniyor?' diye ÅŸaşırıyorduk. Darbe teÅŸebbüsü ile bugünden o güne baktığımızda sanıkların o günkü örgütsel motivasyonlarını ÅŸimdi daha rahat anlamlandırabiliyoruz."
Avukat Burhanettin Sevencan, özellikle asker sanıkların savunmalarında, kamera görüntülerinde yanlarında görülmesine raÄŸmen sivil imamlar Harun BiniÅŸ, Kemal Batmaz'ı gibi isimleri tanımadıklarını dile getirmelerini ise ÅŸöyle deÄŸerlendirdi:
"Sanıkların tüm savunmalarındaki bu ortak kurgu, hazırlıklı ve ciddi bir örgütsel yapıya iÅŸaret ediyor. Açık kamera kayıtları, tanık ifadeleri, savcılıktaki itirafları ve telsiz konuÅŸmaları gibi somut delillere dayanan gerçekleri inkar ettikleri ve de adeta insanların aklıyla alay ettikleri görülüyor. Başında bulunduÄŸu hava üssü, darbenin merkezi haline getirilen ve FETÖ'nün sivil imamı Kemal Batmaz'a başıyla selam verdiÄŸi güvenlik kameralarına yansıyan Akıncı Üssü Komutanı Hakan Evrim bile ne darbe giriÅŸiminde bulunduÄŸunu ne de FETÖ mensubu olduÄŸunu kabul ediyor.
Sanıklar, darbe yapmak bir tarafa, darbeyi engellemeye çalıştıklarını ve hatta darbeye karşı mücadele ettiklerini iddia ediyorlar. FETÖ'yü aklamak istercesine ısrarla FETÖ ile ilgilerinin olmadığını, sivil imamlar dediÄŸimiz Harun BiniÅŸ, Kemal Batmaz ve diÄŸer ÅŸahısları darbe gecesi Akıncı Üssü'nde görmediklerini iddia ediyorlar. Çünkü bu husus örgüt için çok ama çok önemli."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.