BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya SaÄŸlık Örgütünün (WHO) oluÅŸturduÄŸuGıda Standartları Komisyonu, bebek mamalarındaki kurÅŸun oranının yarı yarıya azaltılarak 0,01 miligram/kilograma (mg/kg) çekilmesini, pirinçteki arsenik üst sınırının ise 0,2 mg/kg olarak belirlenmesini önerdi. Komisyonun bu hafta gerçekleÅŸtirilen yıllık toplantısı, Avrupa BirliÄŸi ile 30 uluslararası ve sivil toplum kuruluÅŸu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleÅŸti. Bebek mamasındaki kurÅŸunu en önemli gündem maddesi olarak ele alan Gıda Standartları Komisyonu, mamalardaki kurÅŸun oranının en çok 0,01 mg/kg olmasını önerdi. Komisyon tarihinde ilk defa pirinçteki arsenik için de üst sınır belirlendi. Buna göre pirinç içerisindeki arsenik için 0,2 mg/kg üst sınır olarak tespit edildi. Komisyon ayrıca ülkelerin gıdalardaki üst düzey bulaşıklığı önlemek ve iyi tarım üretim teknikleriyle tanışmalarını saÄŸlamak için yeni bir düzenleme oluÅŸturmaya karar verdi. Toplantıda et, süt, yumurta veya balın içeriÄŸindeki ilaç kalıntılarını önlemek için belli baÅŸlı veteriner ilaçlarının kullanılmasının yasaklanması da önerildi. Tarım ilacı kalıntıları, gıdalardaki katkı maddeleri ve mısırda oluÅŸan küfün ürettiÄŸi "fumonisins" adıyla bilinen toksik maddenin üst sınırı konularında da kararların alındığı toplantıda, ülkeler ayrıca gelecekte kara biber, beyaz ve yeÅŸil biber, kimyon, kekik, sarımsak için standartlar koymaya, çikolata ve kakao bazlı gıdaların içinde bulunan kadmiyumun üst sınırını belirlemeye karar verdi. UNICEF’ten gelen öneri üzerine hazır gıdaların standardının belirlenmesi gerekliliÄŸini görüÅŸen Komisyon, bu konunun Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar Komitesinde yeniden tartışılmasını da kararlaÅŸtırdı. "Bulaşık oranlarının azaltılması normal" TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Sedat Kuru, Türkiye'nin, Komisyonun aldığı kararları uygulama zorunluluÄŸu bulunmadığını, ancak AB üyesi ülkelerin bunu dikkate alarak mevzuatlarını düzenlediÄŸini, Türk Gıda Kodeksinin de bu yönde ÅŸekillendiÄŸini ifade etti. Önerilen bu oranların, belirli bir süre sonra uygulamaya geçebileceÄŸini dile getiren Kuru, Türkiye'de bebek mamaları ve devam formülleri için kurÅŸun deÄŸerinin 0,02 miligram/kilogram olarak kabul edildiÄŸini, pirinçte ise herhangi bir arsenik üst sınırı bulunmadığını bildirdi. Dünya genelinde gıda sanayinde iÅŸletme standartlarının her geçen gün arttığını belirten Kuru, "Gıda iÅŸletmelerinde belirli bir teknik altyapı oluÅŸtuktan sonra bu oranlar aÅŸağıya çekilebiliyor. Bulaşık oranlarının geliÅŸen teknolojiye paralel azaltılması gayet normal" diye konuÅŸtu. SaÄŸlığa etkileri Bebekler ve küçük çocukların kurÅŸunun toksik etkilerine karşı daha savunmasız olması, sinir sistemi ve beyin geliÅŸimini etkiliyor ve öÄŸrenme yetilerini azaltıyor. ArseniÄŸe uzun süre maruz kalmak ise kiÅŸilerde kanser ve cilt lezyonlarına, geliÅŸim yetersizlikleri, kalp hastalıkları, diyabet, sinir sistemi ve beyni hasarları gibi saÄŸlık sorunlarına yol açabiliyor. Arsenik dünyanın bazı bölgelerinde doÄŸal halde yer altı sularında ve toprakta yüksek seviyelerde bulunuyor. Pirinç diÄŸer ekinlerle karşılaÅŸtırıldığında çok daha fazla arseniÄŸi bünyesine alıyor. Bu nedenle baÅŸlıca besin maddesi pirinç olan milyonlarca insanın önemli ölçüde arseniÄŸe maruz kalabilme riski bulunuyor.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.