MB tedbir almalı
Konya Ticaret Odası’nın Ağustos ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda gündemdeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Merkez Bankası’nın ekonomiye zarar gelmeden daha hızlı müdahalede bulunarak tedbir alması gerektiğini söyledi. Oda faaliyetleri hakkında bilgi veren Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin yüzde 65 olan doluluk oranını iki yıl gibi bir sürede yüzde 100’e yaklaştırdıklarını belirtti
Konya Ticaret Odası AÄŸustos Ayı OlaÄŸan Meclis Toplantısı, KTO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleÅŸtirildi. Meclis BaÅŸkanı Ahmet Arıcı’nın yönettiÄŸi toplantıda KTO BaÅŸkanı Selçuk Öztürk, Oda faaliyetleri ile gündemdeki konuları deÄŸerlendirdi. KonuÅŸmasına 7 Temmuz tarihinden gerçekleÅŸen terör saldırılarında ÅŸehit olan güvenlik güçleri mensuplarına Allah’tan rahmet yakınlarına ve milletimize baÅŸsaÄŸlığı dileyerek baÅŸlayan BaÅŸkan Öztürk:
“7 Haziran milletvekilliÄŸi genel seçimleri sonucunda; dört partinin Meclis’e girdiÄŸi, seçimlerde tek başına iktidarın mümkün olmadığı bir tablo ortaya çıkmıştı. Bu sonuçla birlikte seçimin kaçınılmaz olacağı ilk günden itibaren görülüyordu. 1 Kasım seçimleri ile Türkiye’nin daha saÄŸlıklı bir parlementoya ve daha saÄŸlıklı, istikrarlı bir hükümete sahip olacağına inanıyoruz. Türkiye piyasaları özellikle son bir aydır dışarıda ve içerde eÅŸ zamanlı olarak baÅŸlayan bir fırtınanın etkisi altında hareket ediyor. GeliÅŸmekte olan ülkelerden geçmiÅŸ 13 ayda yaÅŸanan çıkış 1 trilyon doları aÅŸarak küresel krizdeki seviyelere yaklaÅŸtı. Türkiye bu küresel dalgalarla siyasi istikrarı saÄŸlayamadığı bir ortamda karşılaÅŸtı ve ülkemizde yaÅŸanan siyasi belirsizlik ve terör olayları bu dalgalar üzerinde çarpan etkisi yarattı. Bunun sonucunda TL’deki deÄŸer kaybı diÄŸer ülkelere göre daha yüksek oldu. 20 AÄŸustos tarihinde TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından dolar 3.00 liraya kadar çıkarak rekor kırmıştır. 2015 yılının başından bu yana TL’deki deÄŸer kaybı yüzde 22 olurken, bir önceki yılın AÄŸustos ayından bugüne kadar deÄŸer kaybı ise yüzde 36 olarak gerçekleÅŸti. Böylece Türkiye, geliÅŸmekte olan ülkeler arasında Brezilya’dan sonra parası en çok deÄŸer kaybeden ikinci ülke olmuÅŸtur. TL’nin son bir ayda deÄŸer kaybının büyük kısmı küresel piyasalardaki hareketlenmelerdir. Siyasi belirsizliÄŸin TL’nin deÄŸer kaybındaki oranı yüzde 10-12 civarındadır. Türk Lirası’nın dolar karşısında deÄŸer kaybetmesi özel sektörü olumsuz etkilemektedir. Türkiye’nin toplam dış borcunun yarısının ÅŸirket ve bankalara ait olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde, liradaki zayıflamanın reel sektördeki üretim maliyetleri ve borç çevirme üzerinde yapacağı olumsuz etki daha net görülebilir. Bu nedenle, talebin daraldığı ve borçların arttığı bir ortamda finansal eriÅŸim zorluÄŸu yaÅŸanmaması içi tedbir alınmalıdır. Kamu ve özel bankaların ÅŸirketlerimize karşı daha pozitif pozisyonda durmaları gerekmektedir. Burada önemli olan kurda istikrarın saÄŸlanmasıdır. Bunu saÄŸlamak için Merkez Bankasının elinde pek çok araç vardır. Merkez Bankası’ndan beklentimiz ekonomimize zarar gelmeden daha hızlı müdahalede bulunması ve tedbirleri almasıdır” dedi.
Toplantıda Oda faliyetleri hakkında bilgi veren BaÅŸkan Öztürk, 6-16 Temmuz 2015 tarihinde KTO Karatay Üniversitemizin 6 fakülte ve 2 yüksekokul olmak üzere toplam 21 bölümüne tercihler alındı. Bizim için tercih dönemi çok baÅŸarılı geçti. Ä°lk tercihlerde yüzde 96 doluluk oranına ulaÅŸtık. Ä°kinci tercihlerle birlikte bu oranı yüzde 100’e çıkaracağız. Ä°ki yıl içinde yüzde 65 olan doluluk oranını yüzde 100’e çıkarmak büyük bir baÅŸarıdır. Bir diÄŸer baÅŸarımız da ilk 100’den 2 öÄŸrenci ve ilk 10.000’den 33 öÄŸrenci aldık. Gelecek yıllarda hedefimiz tüm kontenjanımızı ilk 200.000’den öÄŸrencilerle doldurmaktır” dedi.
Meclis toplantısına konuk olan Selçuklu Belediye BaÅŸkanı UÄŸur Ä°brahim Altay, Selçuklu Ä°stihdam Merkezi projeleri hakkında Meclis üyelerine bilgi verdi. Altay, “SÄ°M adıyla hizmet vermeye baÅŸlayan Merkezimizde iÅŸ arayan hemÅŸerilerimizle iÅŸverenleri buluÅŸturuyoruz. Bununla birlikte iÅŸsizlere istihdam kaynaklı meslek edindirme eÄŸitimleri verip meslek sahibi yaparak, iÅŸe yerleÅŸmelerine imkân saÄŸlıyoruz. Konya Türkiye’nin en düÅŸük iÅŸsizliÄŸine sahip olması, ÅŸehrmizde iÅŸ bulamamaktan ziyade iÅŸ beÄŸenmeme sorunu yaÅŸanıyor olması bu projemiz için en büyük dezavantaj. Bu noktada özel sektör temsilcilerimizin desteÄŸini bekliyoruz. Ä°ÅŸverenlerimizin iÅŸ gücü taleplerini merkezimize yönlendirmelerini istiyoruz” dedi. KonuÅŸmasının ardından Altay meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. (Haber Merkezi)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.