1635 yılından beri birçok kahve çeşidine tanık olmuş ülkemizde yeri bir başkadır menengiç kahvesinin. Her derde deva içeriğiyle dost meclislerinin vazgeçilmezlerinden olan menengiç kahvesini ve faydalarını, Şaroğlu Baharat’ın sahibi Mehmet Türkşar ile konuştuk.
YaÅŸlı, bilge bir kahvedir menengiç. Bilgelerin dost meclislerinde içilir. Bin bir derde deva olduÄŸu söylenir yüzyıllardır. Menengiç aÄŸacında yetiÅŸen çitlembik çekirdeklerinin kahve çekirdeÄŸi gibi kavrulup, öÄŸütme makinesinden geçirildikten sonra Türk kahvesi usulünde piÅŸirilmesi ile hazırlanır. Bazen soluklanacak bir yer lazım gelir, bir boÅŸluk hasıl olur yüreklerde. Soluklanırken yudumlarsınız kahveyi ve hissedersiniz her zerrede keyfini. Bu bilge ve ağırbaÅŸlı kahve çoÄŸu kez, ikinci ya da üçüncü plana atılsa da yeri unutulmaz. 1635 yılından beri birçok kahve çeÅŸidine tanık olmuÅŸ ülkemizde yeri bir baÅŸkadır menengiç kahvesinin. YAÅžLANMAYI ENGELLEYEN KAHVE Menengiç kahvesinin, antioksidan ve fenolik bileÅŸenleri sayesinde cildi güzelleÅŸtirdiÄŸi ve vücudu yaÅŸlanmaya karşı koruduÄŸu bilinir. Çekirdeklerindeki yaÄŸdan dolayı biraz yaÄŸlı bir içecek olan menengiç, sütle piÅŸirildiÄŸinde çok daha kolay ve dengeli bir içime sahip olur. Türk kahvesine göre daha sakin kalır. YoÄŸun miktarda E vitamini içeren menengiç, doymamış yaÄŸ asitleri içermesiyle kolesterolü düÅŸürür. Kalp damar sertliklerini önlemeye yardımcı olan menengiç, küçük tanelerinden beklenmeyecek denli büyük iÅŸlevlere sahiptir. TükÅŸar; “Menengiç yabani bir fıstık türüdür. Bu yabani fıstık, ülkemizde Hadim, TaÅŸkent, Antep ve Kilis taraflarında yetiÅŸir. E vitamini bakımından zengin olan bu içecek yoÄŸun antioksidan içerdiÄŸinden yaÅŸlanmaya karşı da etkilidir. Yapılan araÅŸtırmalarda E ve B vitamini bakımından zengin olan menengicin yaÅŸlanmayı geciktirme konusunda önemli bir içecek olduÄŸu görülmüÅŸtür. Özellikle hanımlar bu içeceÄŸe çok ilgi gösteriyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu. MENENGÄ°Ç HANGÄ° HASTALIKLARA Ä°YÄ° GELÄ°YOR? Menengiç meyvesinin bileÅŸiminde E ve B grubu vitaminler ile çok sayıda önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yaÄŸ, besinsel lif, doymamış yaÄŸ asitleri ve çeÅŸitli mineral maddeler açısından da faydalı bir bitki olan menengiç birçok hastalığa iyi geliyor. Birçok insan tarafından, kafein içermemesi sebebiyle tercih edilen menengiç kahvesinin yararlarını TürkÅŸar ÅŸöyle sıraladı: “Üst solunum yollarına faydalıdır; öksürük önleyici, balgam söktürücü, nefes açıcı olarak kullanılır.Ses kısıklıklarında ve ses tellerinin tedavisinde çok iyidir.Ä°drar söktürücü bir özelliÄŸi vardır.Mide aÄŸrılarını, bağırsak gazlarını gidermesiyle de tercih edilir.DoÄŸal afrodizyaktır.Yüksek kalorili ve yaÄŸlı bir içecektir.Yüksek E vitamini ve doymamış yaÄŸ asidi içerdiÄŸinden kolesterol düÅŸürücü etkisi vardır.”MENENGÄ°ÇTEN BITTIM SABUNU Bazen hastalıkların tedavisinde bazen de keyif için içilen menengiç kahvesinin bilinmeyen özellikleri de mevcut. Menengiç bitkisinin aÄŸacından çıkan yaÄŸlardan da bıttım sabunu yapılıyor. Bıttım sabununun yapıldığı bitki, yörelere ve bölgelere göre farklı isimlerle anılır. Menengiç, çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik gibi farklı isimler söz konusudur. Latincede pistacia terebinthus denilmektedir. Daha çok GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi’nde yetiÅŸtirilen bitkiden en çok kahve ve sabun üretiminde faydalanılır. Bıttım Sabunu Faydaları TürkÅŸar; “Geleneksel bıttım sabunu, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan hazırlanan yüzde 100 doÄŸal bir sabundur. DoÄŸal olmasından dolayı hiçbir yan etkisi bulunmaz. Ve ÅŸunlara iyi gelir: Saç dökülmesini önler ve saçlarınızı besler.Saçlardaki kepeÄŸi ve yaÄŸlanmayı öneyip, saçlarınıza canlılık ve yıpranmaya karşı güç kazandırır.BeyazlaÅŸmış saçlarınıza doÄŸal güç verip zamanla siyahlaÅŸmasına yardımcı olur ve saçlarınızın beyazlaÅŸmasını önlemeye yardımcı olur.Saçlara doÄŸal parlaklık, canlı bir görünüm kazandırır ve kuru saçları nemlendirir.Saç diplerinde bakteri oluÅŸumunu önler.Antiseptik (mikrop öldürücü) özelliÄŸinden dolayı deri hastalıklarının pek çoÄŸuna, egzamaya, mantara, ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahriÅŸlere karşı da çok etkilidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.MENENGÄ°Ç KAHVESÄ° NASIL YAPILIR? Ä°çinde sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunduran Menengiç kahvesinin yapılışını TürkÅŸar, ÅŸöyle anlattı: “Menengiç, eskiden evlerde kavrulup ezilirdi ve kendi kahvenizi bu macun kıvamında elde ettiÄŸiniz üründen yapardınız. Artık insanlar bize gelip bu ürünü hazır bir ÅŸekilde temin edebilirler. Kavanoz içinde satın alınan macun kıvamındaki menengici Çay fincanı için tepeleme bir tatlı kaşığı, kahve fincanı için ise tepeleme bir çay kaşığı menengiç kahvesini cezveye suyun içine koyuyorlar. Åžeker ilave ederek kısık ateÅŸte bir dakika kaynatıp servis yapıyorlar. Ortaya bildiÄŸimiz kahveden farklı bir lezzet çıkıyor.” HABER: MERVE AKIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.