Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri DerneÄŸi (ASÜD) verilerinden yapılan derlemeye göre, ayran ve ayran yapımında kullanılan yoÄŸurt tüketiminde son yıllarda önemli oranda artış yaÅŸandı. YÜZDE 111 ARTIÅž YAÅžANDI 2007 yılı öncesi yoÄŸurt ve ayran istatistikleri birlikte tutulduÄŸu için ayran üretim miktarı ayrı olarak hesaplanmazken, Türkiye’de 2007 yılında 241 bin 167 ton ayran üretilirken, geçen yıl bu rakam 508 bin 444 tona yükseldi. Bu dönemde ayran üretimindeki artış yüzde 111 olarak gerçekleÅŸti. "AYRAN ŞİŞEDE DURDUÄžU GÄ°BÄ° DURUR" Aksaray Süt BirliÄŸi (AKSÜTBÄ°R) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Esat Zengin, ayranın Göktürkler tarafından bulunduÄŸuna dikkati çekerek, bu içeceÄŸin tamamen Türk kültürüne ait olduÄŸunu, dünyada ayranın içildiÄŸi her yerde Türk gelenek ve göreneklerinin yaÅŸatıldığını belirtti. "Ayran ÅŸiÅŸede durduÄŸu gibi durur, aktır ve saÄŸlıklıdır, alkol ÅŸiÅŸede durduÄŸu gibi durmaz" diyen Zengin, ayranın saÄŸlık açısından birçok yararı olduÄŸunu vurguladı. Zengin, ayran tüketimini artırmak için okullarda sütün yanı sıra ayran dağıtılması veya süte alerjisi olan çocuklara ayran verilmesi önerisinde bulundu. Yaz günlerinde vücudun su kaybını önlemek için de ayranın yararlı olacağını vurgulayan Zengin, "Ayranın tüketimini artırmak için asker ve polisimize yaz günlerinde gazlı içecekler yerine ayran dağıtılabilir" dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.