Nobel ödüllü kadınlar
Dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel ödülüne, 116 yılda sadece 48 kadın layık bulundu
Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen ve 1901 yılından bu yana verilen Nobel ödüllerine ÅŸimdiye kadar sadece 48 kadın layık görüldü.
AA muhabirinin derlediÄŸi bilgilere göre, ödül, Ä°sveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Ä°sveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından 116 yıldır kiÅŸi veya kuruluÅŸlara fizik, kimya, edebiyat, ekonomi, barış ile fizyoloji ve tıp alanlarındaki olaÄŸanüstü baÅŸarıları nedeniyle veriliyor.
Nobel'in bu uzun yolculuÄŸunda 822 erkek ödül alırken, kadınlarda ise bu rakam 48'de kaldı.
Barış ve edebiyat, kadınların en fazla ödül aldığı alanlar arasında. Kadınlar 16 barış, 14 edebiyat, 12 fizyoloji ve tıp, 4 kimya, 2 fizik ve 1 de ekonomi alanında ödül aldı.
Nobel'i iki kez alan tek kadınNobel ödülünü ilk alan kadın Marie Curie oldu. 1903 fizik, 1911'de ise kimya alanında ödüle layık görülen radyoloji biliminin kurucusu Curie, Nobel'i iki kez alan tek kadın unvanını da elinde bulunduruyor.
Curie, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keÅŸfetti. Curie'nin iki defa Nobel ödülü alması dolayısıyla aslında 49 defa bu ödül kadınlara verilmiÅŸ oluyor.
Tevekkül, Arap dünyasında Nobel Barış Ödülü kazanan ilk kadınNobel Barış Ödülü'nü kazanan en genç kiÅŸi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, 2014'te henüz 17 yaşındayken bu ödüle layık bulundu. Yusufzay, kazandığı 8 milyon kronluk (2,5 milyon lira) ödülü Pakistan'daki okullara bağışlayacağını açıklamıştı.
Özellikle kız çocuklarının eÄŸitimi konusunda sembol bir isim haline gelen Malala, adına açılan fon dolayısıyla, kalkınmakta olan ülkelerin birçoÄŸunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Malala, 9 Ekim 2012'de okula gitmek için bindiÄŸi otobüste saldırıya uÄŸramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala'ya adını sormuÅŸ, daha sonra genç kıza üç kez ateÅŸ etmiÅŸti. Başından yaralanan Malala, saldırıdan 6 gün sonra tedavi için Ä°ngiltere'ye götürülmüÅŸ, Birmingham'daki Kraliçe Elizabeth Hastanesi'nde yaklaşık 3 ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleÅŸtirilmiÅŸti. Mart 2013'te taburcu edilen Malala, ailesiyle Birmingham'a yerleÅŸmiÅŸ ve tekrar okula baÅŸlamıştı.
Myanmar DışiÅŸleri Bakanı ve Devlet BaÅŸkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, 1991'de "demokrasi ve insan hakları için ÅŸiddeti reddeden mücadelesi" nedeniyle barış ödülüne layık bulunmuÅŸtu.
Arap dünyasında Nobel Barış Ödülü kazanan ilk kadın olan Tevekkül Karman da kadının toplum içindeki rolünün güçlendirilmesine yaptığı katkılardan dolayı bu ödülle onurlandırıldı. Karman, 2011'de Liberya Devlet BaÅŸkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve Liberyalı Leymah Gbowee ile birlikte bu ödüle layık görülmüÅŸtü.
Selma Lagerlöf ise edebiyat alanında 1909'da ödül alan ilk kadın ve ilk Ä°sveçli yazar oldu. Lagerlöf, efsane ve masallara dayanan yapıtlarıyla tanınıyor.
HIV keÅŸifleriyle ödül aldıFizyoloji veya tıp alanındaki ilk ödülü 1947'de biyokimyager Gerty Theresa Cori aldı. Cori, karbonhidrat metabolizmasının ve biyokimyasal enerji süreçlerinin açıklanmasına ışık tutan çalışmaları nedeniyle bu ödüle layık bulundu. Cori, ödülü eÅŸi Carl Ferdinand Cori ve Arjantinli fizyolog Bernardo Houssay ile birlikte paylaÅŸtı.
Afrika'da ise barış ödülünü alan ilk kadın Wangari Maathai oldu. Maathai, 2004 yılında sürdürülebilir kalkınma, demokrasi ve barışa olan katkılarından dolayı ödüle layık görüldü.
Fransız virolog Françoise Barre-Sinoussi de 2008 yılında HIV keÅŸifleri nedeniyle fizyoloji veya tıp ödülüyle onurlandırıldı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.