Öğrenciler Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nde Buluştu
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü yüksek lisans programında 4 farklı ülkeden öğrenci eğitim alıyor.
Mevlana ve Mevlevilik AraÅŸtırmaları üzerine çok farklı ülkelerden taleplerin olduÄŸunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Mevlana AraÅŸtırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel,
“2012-2013 yılının bahar döneminde yüksek lisans derslerine baÅŸlayan enstitümüzde ÅŸu an 57 öÄŸrencimiz var.
2015-2016 eÄŸitim öÄŸretim dönemindeki yüksek lisans programımızda 4 farklı ülkeden 7 öÄŸrenci bir arada Mevlana ve Mevlevilik AraÅŸtırmaları konusunda ders alıyor.
Ayrıca enstitümüze doktor, avukat, müzisyen, ilahiyatçı, iktisatçı gibi çok farklı meslek gruplarından da baÅŸvurular gelmektedir. Ä°nterdisipliner formatında olan programımızda Mevlana Dönemi Selçuklu ve Konya Tarihi, Mevlevilik Kültürü, Mevlana ve Eserleri, DoÄŸu ve Batı Edebiyatlarında Mevlana ve Eserleri, Türk Tasavvuf MüziÄŸi, AraÅŸtırma Usulleri dersleri iÅŸleniyor.
Bunun yanı sıra son iki yıldır, öÄŸrencilerimize bilimsel hazırlık programı da uygulamaktayız ve iki dönem olarak Farsça, Osmanlı Türkçesi ve Mevlana AraÅŸtırmaları dersleri verilmektedir” dedi.“KENDÄ°NÄ° BÄ°LMEK SÖZÜNÜN ARDINDAN KONYA’YA GELDÄ°M”
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sefer Solmaz’ın Mevlana AraÅŸtırmaları Enstitüsü bünyesindeki ortak dersini alan Hindistanlı öÄŸrenci Mahir Nirathinmel, “Hindistan’ın güney tarafındaki Kerala ÅŸehrinden geliyorum. Ülkemde Ä°lahiyat okudum. Bir gün öÄŸretim üyelerimizden biri Mesnevi’yi dilimize çeviriyordu ve orada ‘kendini bilmek’ diye bir söz vardı. Bu benim çok hoÅŸuma gitti. Hayatımı deÄŸiÅŸtirdi. Bunun ardından Hz. Mevlana’nın ÅŸehrine geldim. Hz. Mevlana ve Mevlevilik üzerine yazılmış eserleri inceledim. Felsefesini ve düÅŸüncelerini çok sevdim. Bu kültüre ait eserleri de inceledim ve çok etkilendim. Bunun üzerine bu alanda kendimi geliÅŸtirmek için Mevlana AraÅŸtırmaları Enstitüsü’nde yüksek lisans derslerine baÅŸladım” ifadelerini kullandı.“HZ. MEVLANA’NIN DÜÅžÜNCE DÄ°SÄ°PLÄ°NÄ° ÇOK HOÅžUMA GÄ°DÄ°YOR”
Türkçeyi güzel konuÅŸmasıyla sınıfta dikkat çeken Nirathinmel, “Enstitüde hem Hz. Mevlana ve Mevlevilik üzerine hem de alanımızla baÄŸlantılı olarak sanatsal ve kültürel dersler alıyoruz. Dersler sayesinde Türkçeyi Konya’da öÄŸrendim diyebilirim. Çünkü derslerimizi çok seviyorum. Hz. Mevlana’nın düÅŸünce disiplini çok hoÅŸuma gittiÄŸi için severek öÄŸreniyorum” diye konuÅŸtu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.