Okul kantinlerinde yeni dönem!
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, öğrencilerin okul kantinlerindeki sağlıksız ürünlere erişimini engellemek için 2011 yılında yaptığı düzenlemeyi yenileyerek, okul kantinlerinde bulundurulması ve bulundurulmaması gereken ürünleri yeşil, turuncu ve kırmızı gruplar halinde yeniden belirledi.
2011 yılında okul kantinlerin bazı ürünlerin satışını engellemek suretiyle çocukların saÄŸlıksız ürünlere eriÅŸiminin kısıtlandığını hatırlatan SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Halk SaÄŸlı Kurumu BaÅŸkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, 2011 yılında yapılan düzenlemede eksik kalan bazı çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.“Biz erken yaÅŸlarda saÄŸlıklı beslenme alışkınlıklarını edinmemiÅŸ olursak, hareketli bir yaÅŸam tarzını alışkanlık haline getirmemiÅŸ olursak belli hastalıklara yakalanma ihtimali artıyor” açıklamasında bulunan Bekir Keskinkılıç, okullarda yiyecek ve içecek standartlarını belirleyen düzenlemenin henüz bir tebliÄŸ ÅŸeklinde olduÄŸunu belirterek; Milli EÄŸitim Bakanlığının bu çalışmayı deÄŸerlendireceÄŸini ifade ederek, “Zaman itinde çeÅŸitli güncellemeler yapılabilir. Hedefimiz eÄŸitim süreci içinde çocuklarımızın saÄŸlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanabilecekleri, neleri yiyip, nelerden uzak durmaları gerektiÄŸini öÄŸrenebilecekleri bir destekleyici ortam oluÅŸturmak. Bunu baÅŸarabilirsek geleceÄŸimize daha güvenli bakmış olacağız” dedi.2013 yılı içinde ilköÄŸretim çağı öÄŸrencileri arasında 7-8 yaÅŸ grubunda beslenme alışkanlıkları araÅŸtırması yaptıklarını kaydeden Keskinkılıç, “Maalesef gördüÄŸümüz çocuklarımızın daha bu yaÅŸlarda kilo problemleri ile baÅŸ baÅŸa kaldığı. Teknolojik geliÅŸmeler hareket alışkanlıklarımızı azaltıyor. Elektronik aletlere bağımlılığımız artıyor. Bu aynı zamanda kas ve kemiklerimiz için baÅŸka alarmlara yol açıyor” diye konuÅŸtu.Bu destekleyici ortamın sadece okul sınırları içinde olduÄŸunu belirten Keskinkılıç, “Yaptığımız çocuÄŸun etrafına duvar örmek deÄŸil, biz istiyoruz ki çocuklarımıza doÄŸruyu gösterelim” açıklamasında bulundu.
KANTÄ°NLERDE BULUNDURULMASI ÖNERÄ°LEN VE ÖNERÄ°LMEYEN ÜRÜNLERSaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Halk SaÄŸlı Kurumu tarafından hazırlanan okul kantinlerinde yiyecek ve içecek standartları çalışmasında yer alan yiyecek ve içecekler sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı.Okul kantinlerinde her gün bulundurulması gereken ve besin deÄŸeri yüksek yiyecek ve içeceklerin yer aldığı yeÅŸil grupta; meyveler, çiÄŸ tüketilebilen sebzeler, kuru meyveler, kuru yemiÅŸler, içme suyu, doÄŸal minareli su, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, yoÄŸurt, ayran, peynir günlük haÅŸlanmış yumurta, çeÅŸnili ekmekler, tam buÄŸday ekmeÄŸi, tam buÄŸday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek.
Okul kantinlerinde bulundurulması önerilmeyen ve kırmızı grup içinde bulunan yiyecekler arasında ise; enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı, kolalı içecekler, aromalı doÄŸal minareli içecekler, aromalı ÅŸurup, içecek tozu, su, meyveli içecekler, meyveli içecek tozu, meyveli doÄŸal minareli içecek, yapay soda, sporcu içecekleri, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, patates cipsi, tüm çikolata türleri, tüm ÅŸekerleme türleri, eklenmiÅŸ kafein ve guarana içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli kekler ve pastalar, hamurlu ve ÅŸerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve tarzı içecekler bulunuyor.
Dikkatle seçilmesi gereken ve bazı önemli besin öÄŸelerini içeren, aynı zamanda yüksek miktarda enerji doymuÅŸ yaÄŸ, tuz ve ÅŸeker de içerebilen yiyecekler turuncu grupta yer alıyor. Yiyecek ve içeceklerin porsiyonlarının küçük tutulması, etiketlerinin dikkatli okunması ve tüketim sıklığına dikkat edilmesi gereken turuncu grupta ise ÅŸu yiyecekler bulunuyor; kahvaltılık gevrekler, unlu mamuller, yaÄŸsız iÅŸlenmiÅŸ etler, et ürünleri, makarnalar, fırında piÅŸmiÅŸ patates ürünleri, sadece liselerde bulundurulacak olan en fazla 375 ml çay ve kahve tarzı içecekler, dondurma, sütlü buz, bitkisel yaÄŸlı sütlü buz, yenilebilir buzlu ürünler, ezilmiÅŸ, kırılmış buzlu ürünler, toplam enerji içeriÄŸi 200 kkal aÅŸmayan ürünler,yaÄŸdan gelen enerjisi toplam enerjisinin yüzde 35’ini aÅŸmayan ürünler, doymuÅŸ yaÄŸdan gelen enerjisi toplam enerjinin yüzde 10’unu aÅŸmayan ürünler, doÄŸal ve eklenmiÅŸ ÅŸekerden gelen enerjisi toplam enerjisinin yüzde 35’ini aÅŸmayan ürünler, sodyum içeriÄŸi 200 mg’ı aÅŸmayan ürünler.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.