Osmanlı saraylarında yapılan şerbetler içinde hatrı sayılır yeri olan demirhindi şerbeti, sofralarımızın uzun aradan sonra yeniden tanıştığı bir lezzetÖzellikle orucun sıcak yaz aylarında tutulduğu günümüzde serinletici etkisinden dolayı tercih edilen şerbet, Osmanlı mutfağının vazgeçilmez ramazan içeceklerinin başında geliyor
Demirhindi meyvesi ve 41 çeÅŸit baharattan oluÅŸan ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceÄŸi demirhindi ÅŸerbeti, serinletici ve rahatlatıcı etkisinden dolayı özellikle sıcak yaz günlerinde tercih ediliyor. Tropikal ülkelerde, özellikle de Hindistan ve Mısır'da yetiÅŸtirilen demirhindi aÄŸacının olgunlaÅŸmış meyvelerinden yapılan bu ÅŸerbet, hazmı kolaylaÅŸtırması bakımından da özellikle iftar sofralarında yerini alıyor. Asırlar önce olduÄŸu gibi yaz aylarında serinletici etkisinden dolayı yoÄŸun ilgi gören ÅŸerbet, üç farklı aÅŸamadan geçirilerek elde ediliyor. Demirhindi meyvesi ve 41 çeÅŸit baharatın aynı kap içerisinde kaynatılmasıyla yapılan Osmanlı ÅŸerbeti, önce yüksek ateÅŸte daha sonra da orta ve kısık ateÅŸte 8 saat kaynatılıyor. Ä°çine tamamen doÄŸal bal ilave edildikten sonra biraz daha kaynatılan demirhindi ÅŸerbeti, soÄŸumaya bırakılıyor ve ardından servis ediliyor. Mide, romatizma ve kas aÄŸrılarına iyi geldiÄŸi, beden ve zihnin gücünü artırdığı belirtilen ÅŸifa kaynağı Osmanlı ÅŸerbeti, müshil ve iç yumuÅŸatıcı etkisiyle de hazmı kolaylaÅŸtırıyor. - Birçok ile sipariÅŸ ediliyor Demirhindi ÅŸerbetini yıllardır müÅŸterilerinin beÄŸenisine sunan Konya'daki bir restoranın müdürü Engin SavaÅŸ, demirhindi meyvesinden yapılan ÅŸerbetin, Selçuklu döneminde Hint inciri adıyla anıldığını söyledi. Selçuklu ve Osmanlı saraylarında yapılan ve birçok padiÅŸahın vazgeçilmez içeceÄŸi olan ÅŸerbetin, uzun uÄŸraÅŸlar sonucu elde edildiÄŸini belirten SavaÅŸ, yaklaşık 13 yıldır bu geleneÄŸi sürdürdüklerini dile getirdi. Åžerbetin, demirhindi meyvesi ile 41 çeÅŸit baharatın 8 saat kaynatılmasıyla elde edildiÄŸini anlatan SavaÅŸ, ÅŸunları kaydetti: "Üç aÅŸamalı ve farklı kaynatma yöntemleriyle her karışım uzun süre aynı ısıda kaynatılır. Ardından katkısız arı barı eklenerek biraz daha kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra süzülüp, soÄŸuması için dolaba kaldırılıyor. Lezzetli olduÄŸu kadar oldukça ÅŸifalı bir içecektir. Yaz aylarında hazmı kolaylaÅŸtırdığı, kış mevsiminde de soÄŸuk algınlığına iyi geldiÄŸi için yaz ve kış aylarında yoÄŸun ÅŸekilde tüketiliyor. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı da özellikle ramazan ayında tüketimi artıyor. Ä°çerisinde hiçbir ÅŸekilde katkı maddesi olmadığı için en fazla 10 günlük bir kullanım süresi var." SavaÅŸ, demirhindi ÅŸerbetini vatandaÅŸların çok beÄŸendiÄŸini, talebin git gide arttığına iÅŸaret etti. Sadece Konya deÄŸil, Türkiye'nin birçok ilinden sipariÅŸ aldıklarını aktaran SavaÅŸ, ÅŸöyle devam etti: "Yerli ve yabancı misafirlerimiz çoktur. Restoranımızda demirhindi ÅŸerbeti ikram ettiÄŸimiz müÅŸterilerimiz, gittikleri ilden tekrar sipariÅŸ veriyor. Japonya, Amerika gibi ülkelerden birçok insan, burada böyle bir ÅŸerbetin yapıldığını biliyor. Eskimeyen bir kültürümüz. Bu kültürümüzü elimizden geldiÄŸince yaÅŸatmaya çalışıyoruz ve mutlaka bizden sonrakilere de tavsiye edip devam ettirmelerini saÄŸlayacağız."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.