Otizmli arkadaşından etkilendi, öyle bir buluş yaptı ki!
Pema Fen Lisesi’nde okuyan Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi 17 yaşındaki Çağan Okur, kendini fizik, felsefe, sanat tarihi ve edebiyat alanında geliştirerek, bu alanlarla ilgili çalışmalarını yürütüyor. Konya Postası Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Okur, otizmli bireyler için geliştirdiği web sitesini haber merkezimize anlattı
Otizmle yakından ilgilenen Çağan Okur’un Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı’nda geliştirdiği proje ödül alarak onun otizmli bireyleri yakından tanımasına vesile oldu. Otizmli bireylere katkı sağlayacak platforma Tek Tık Otizm ismini veren Okur, oluşturduğu web sitesinin kalıcı olmasını ve ses getirmesini istiyor. Sosyal ve bilimsel alanlara ayrılan projede okullara ve rehabilitasyon merkezlerine gidip seminerler veren Okur, bilimsel tarafında ise erken tanıya yönelik bir yardımcı tanı yöntemi oluşturmayı hedefliyor.
VR BU TANI AŞAMASINA ENTEGRE EDİLDİ
Tek Tık Otizm projesi ile ilgili bilgiler veren Çağan Okur, “Bizim “Tek Tık Otizm” olarak geliştirdiğimiz tanıya yardımcı yöntemle de VR bu tanı aşamasına entegre edildi. Sistemimiz bir VR aparatı, bir jiroskop, iki led, bir breadboard ve bir arduinodan oluşuyor. Telefon,3B yazıcılarla hazırladığımız VR aparatının önüne takılarak kendi hazırlamış olduğumuz 360 derecelik video açılır” dedi.
DÜNYADA BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Videonun tanı aşaması için özel tasarlandığını söyleyen Okur, “Fiziksel temasa duyarlılık, göz kontağı, işitsel duyarlılıklar gibi pek çok parametreyi ölçecek şekilde hazırlandı. Video oynatıldıkça çocuğun hangi unsurlarla etkileşime girdiği jiroskop yardımıyla tespit edilerek veriler sisteme kaydediliyor. Test sonucunda eğer otizm olma ihtimali varsa kırmızı yoksa yeşil led yanıyor. Hazırladığımız bu yöntemle dünyada ilk kez VR’ı tanı aşamasına entegre eden kuruluş olduk. Bu ön tanı yapıldıktan sonra ise veliler yol haritasına ve daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için web sitemize yönlendiriliyor” ifadelerini kullandı.
NEDEN OTİZMLİ BİREYLER?
Çağan Okur, otizmli bireylerle ilgili neden çalışmak istediğini açıkladı, “Gönüllü olmak hep istiyordum. Tabii bu işi de Türkiye’nin en büyük otizm merkezi olarak SOBE’de yapmak istiyordum. Neler yapabiliriz diye düşünürken bir yandan da bir yarışmaya hazırlanıyorduk. Bu yarışma sonrası çalışmaların sosyal tarafı olduğunu gördük. Yani öyle bir alanın olduğunu gördük. Aslında otizm konusu birazcık öyle gelişmiş oldu. Bir de daha önceden işte ortaokulda bizim bir çizimle ilkokulda, daha doğrusu o ilkokuldayken orta okuldaydı. Ondan da bu hastalığa karşı aşinalığım vardı” dedi.
Türkçede otizmli ilgili detaylı bir sitenin eksikliği olduğunu fark eden Okur, Tek Tık Otizm çalışmasıyla dünyada ve yerel olarak otizmle ilgili yapılan projeleri insanlara sunmayı hedefliyor.
SOBE İLE OTİZMİ YAKINDAN TANIDIM
Okur, “Aileler bu konuda neler yapılacağı ilgili bir bilgi sahibi olmadığı için hangi yoldan ilerleyeceklerini bilmiyorlar. Toplumda bilinen yanlışları tanıtmak ve onlara basit bir şekilde onlara aktarmak için bu platformu oluşturmak istiyorum. SOBE ziyaretimle birlikte onları gözetleme fırsatı yakaladım ve bir şey yapmalıyım hissi oluştu. Günümüzde her 36 çocuktan birisine otizm teşhisi konuluyor. Artıştaki sebeplerden birisi de bilinçli olunmayla alakalı. O yüzden Konya’da SOBE gibi bir kurumun olması bize çok faydalı oluyor. Ailelere dijital içerik ve seminerler düzenleyerek nelere dikkat edilmesi gerekiyor bunları yalın bir dille anlatmayı hedefliyorum” diye konuştu.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.