Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuk olduÄŸu AA Editör Masası'nda bazı gıda ürünlerine yönelik tuz, ÅŸeker ve katkı maddesi düzenlemeleri konusunda bilgi verdi. Ekmekteki tuz oranını yüzde 2'den 1,5'e düÅŸürdüklerini, buna paralel olarak salça, peynir ve zeytin gibi salamura ürünlerde tuz miktarını azalttıklarını bildiren Eker, ekmekte eskiden 17 çeÅŸit katkı maddesi bulunduÄŸunu, hayata geçirdikleri düzenlemenin ardından sadece su, un, tuz ve maya ile bazı ekmek türlerine C vitamini katılmasına izin verdiklerini anlattı. Sucuk ve pastırmada katkı maddelerini yasakladıklarını, çiÄŸ köfte ve mezelerde sitrik asit dışındaki bütün katkı maddelerine izin vermediklerini bildiren Eker, "Türkiye'de kiÅŸi başına tuz tüketimi ÅŸu anda ortalama 15 gram. Bu çok yüksek bir rakam. Dünya SaÄŸlık Örgütünün önerdiÄŸi miktar 5 gramın altı. Biz dünyadan 3 kat daha fazla tuz tüketiyoruz. Pul biberde yüzde 22 azalttık tuz oranını, yüzde 9'dan yüzde 7'ye düÅŸürdük. Salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azalttık. Tuz etiketlerinde 'Tuzu azaltın, saÄŸlığınızı koruyun' ifadesi zorunlu hale getirildi. Meyve sularına ilave ÅŸeker koymayı yasakladık. Meyve suyuna ilave ÅŸeker konulmaması lazım" diye konuÅŸtu. "Muhafaza aracı olarak tuza baÅŸvuruluyor" Tuzu azaltma çalışmalarının devam edeceÄŸini bildiren Eker, ÅŸunları kaydetti: "Beyaz peynir, kaÅŸar, eritme peyniri, tulum peynirindeki tuzu yüzde 12 ila 40 arasında deÄŸiÅŸen oranlarda azaltacağız. Burada tuzdaki aslında lezzetten çok bir takım bakterilere, mikroplara karşı koruyucu önlem olarak konuluyor. Muhafaza aracı olarak tuza baÅŸvuruluyor. Ama tuzun saÄŸlığa özellikle günümüz dünyasında zararlı olduÄŸu yönünde, kalp damar hastalıkları, tansiyon vesaire... EÄŸer bir tercihle karşı karşıya kalırsak saÄŸlığı lezzete tercih ederiz. Alışkanlıkla ilgilidir. Psikolojik faktördür. Zararı var. Mineral madde, su baÄŸlıyor. mineral madde olarak yararı var ama azı, çok az bir miktarı yeterli. Bunu tutup da çoÄŸaltırsanız, haddinden fazla alırsanız, insanları tuzluluÄŸa alıştırırsanız, o zaman da kalp damar hastalıkları, tansiyon baÅŸta olmak üzere birçok riski beraberinde getirebilir."
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.