Prof. Dr. Oğuz: Türkiyede günlük tuz tüketimi 1618 grama ulaştı
Prof. Dr. Yusuf Oğuz, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı çalışmada, ülkemizde günlük tuz tüketiminin 1618 grama ulaştığı bildirilmiştir. dedi.
Ä°STANBUL (AA) SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane EÄŸitim AraÅŸtırma Hastanesi Nefroloji Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Yusuf OÄŸuz, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiyedeki günlük tuz tüketiminin 1618 grama ulaÅŸtığının tespit edildiÄŸini belirterek, Türkiyedeki tuz tüketiminin geliÅŸmiÅŸ ülkelere göre 34 kat fazla olmasının önemli bir halk saÄŸlığı sorunu oluÅŸturduÄŸunu bildirdi.
Prof. Dr. OÄŸuz, 1117 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erkek vücudunun yaklaşık yüzde 60ının, kadın vücudunun ise yüzde 50sinin sudan oluÅŸtuÄŸunu belirtti.
Bu suyun 3te 2sinin dokuları oluÅŸturan hücrelerin içinde, 3te 1inin de hücrelerin dışındaki alanlarda bulunduÄŸunu kaydeden OÄŸuz, hücrelerin dışında bulunan suyun 4te 3ünün hücreler arası alandayken, 4te 1inin de kan ÅŸeklinde damarların içinde bulunduÄŸunu aktardı.
Prof. Dr. OÄŸuz, suyun vücudun içinde bu ÅŸekilde belli oranlarda dağılma durumunun sodyum adı verilen tuz tarafından saÄŸlandığına dikkati çekerek, tuz sayesinde vücut suyunun damar içinde kaldığını ve gerektiÄŸinde hücreler arası alan ile hücrelerin içine girip çıkabildiÄŸini ifade etti.
Suyun bölümler arasında devamlı hareket halinde olmasının ise oksijenin ve besin maddelerinin hücrelere ulaÅŸmasını ve orada oluÅŸan karbondioksit ile metabolik artıkların hücrelerden uzaklaÅŸmasını saÄŸladığını belirten OÄŸuz, ÅŸunları kaydetti:
Sözü edilen iÅŸlevlerin yapılabilmesi için günlük 1,52 gram (bir çay kaşığı) tuza ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç günlük içtiÄŸimiz su ve katkısız her türlü gıdalardan saÄŸlanabilmektedir. Vücuda giren tuz kullanıldıktan sonra büyük oranda böbreklerden, az oranda da gaita ve terle atılmaktadır. GereÄŸinden fazla tuz tüketilirse damar içinde fazla tuz ve su birikimine yol açarak hipertansiyona, hücreler arası alanda birikimine baÄŸlı olarak da öncelikle ayaklarda ödeme neden olacaktır. Hipertansiyon kalbi etkileyerek kalp yetmezliÄŸine, beyin damarlarını etkileyerek inmeye, böbrek damarlarını etkileyerek böbrek yetmezliÄŸine ve bütün bunlara baÄŸlı olarak ölüm sıklığının artmasına yol açmakta.
GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde günlük tuz tüketimi 6 gram civarındaYapılan çalışmalarda tuz tüketiminin fazla olduÄŸu toplumlarda tüketimin az olduÄŸu toplumlara göre hipertansiyonun ve buna baÄŸlı hastalıkların daha fazla görüldüÄŸünün tespit edildiÄŸini aktaran OÄŸuz, Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları DerneÄŸinin yaptığı çalışmada, ülkemizde günlük tuz tüketiminin 1618 grama ulaÅŸtığı bildirilmiÅŸtir. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde ise bu miktarın 6 gram civarında olduÄŸu saptanmıştır. Türkiyede tuz tüketiminin geliÅŸmiÅŸ ülkelere göre 34 kat fazla olması önemli bir halk saÄŸlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. ifadesini kullandı.
Bu kapsamda, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiÄŸini kaydeden OÄŸuz, ÅŸu bilgileri verdi:
Evde piÅŸirilen yemeklerde hiç tuz kullanılmamalı veya az kullanılmalı. Tuz kısıtlaması yapılırken yemeklerin lezzetlerini arttırmak için baharatlar ve limon kullanılmalı. Tuz içeriÄŸi yüksek olan fastfood ve paketlenmiÅŸ hazır gıdaların üretilmesi, bu gıdaların tüketilmesinden kaçınılması ve bu durumu devletin saÄŸlık politikası haline getirilmesi saÄŸlanmalıdır. Özellikle çocukların patates cipsi gibi yüksek miktarda tuz içeren atıştırmalık gıdalar tüketmesi, çocuklarda tuz tadı alma eÅŸiÄŸinin yükselmesine ve zaman içerisinde daha fazla tuzlu gıda tüketmelerine neden olmakta.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.