Psikolojik duvarlar yıkılıyor
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "On yıl öncesiyle karşılaştırıldığında büyük bir psikolojik devrim yaşanıyor. Psikolojik eşikler aşılıyor. Psikolojik duvarlar yıkılıyor" dedi.
DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetle kahvaltıda bir araya geldi.
DavutoÄŸlu, konuÅŸmasına misafirleri Kürtçe selamlayarak baÅŸladı. Son günlerde Türkiye'de ve bölgede önemli geliÅŸmeler yaÅŸadığına dikkati çeken DavutoÄŸlu, "On yıl öncesine göre karşılaÅŸtırıldığında büyük bir psikolojik devrim yaÅŸanıyor. Psikolojik eÅŸikler aşılıyor. Psikolojik duvarlar yıkılıyor. On yıllarca Türkiye ve Irak arasında, Türkler, Kürtler, Araplar arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı" diye konuÅŸtu.
Uluslararası hukuk baÄŸlamında sınırlara saygı duyulması gerektiÄŸini hatırlatan DavutoÄŸlu, ancak bu sınırların bir duvara döndürülmeye ve düÅŸmanlık tohumları ekilmeye çalışıldığını dile getirdi. DavutoÄŸlu, "Türkler, Araplar, Kürtler bütün bu bölgenin halkları ve onların liderleri olarak bu psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız" diye konuÅŸtu.
DavutoÄŸlu, geçen hafta düzenlenen Süleymaniye Forumu'nda Kürçe konuÅŸmasının katılımcılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmasının kendisini duygulandırdığını belirterek, ÅŸunları söyledi:
"Bu diller kardeÅŸ dillerdir. Bu diller bu topraklarda hep aynı sokakta, aynı köyde, aynı ÅŸehirlerde kullanılmış, konuÅŸulmuÅŸ, insanların birbirini selamladığı, birine muhabbetle baÄŸlandıkları dillerdir. Onun için her yerde söylüyorum: Güzel Türkçemiz, güzel Kürtçemiz, güzel Arapçamız. Hangi dil olursa olsun beÅŸeriyetin bu dilleri güzel ÅŸeyler söylendikçe hep saygıdeÄŸer dillerdir ama bu dillerden nefret çıkarsa, bu dillerden ÅŸiddet söylemi çıkarsa, bu dillerden önyargı ve psikolojik duvarlar örmek üzere sözler çıkarsa hangi dilde söylenirse söylensin o yanlıştır. Ondan uzak durulmalıdır. Ama güzel ÅŸeyler söylendiÄŸinde, ister Yunus Emre'nin Türkçesiyle, ister Ä°dris-i Bitlisi'nin Kürtçesiyle muhabbet söylendiÄŸinde hep güzel ÅŸeyler düÅŸünülür, güzel ÅŸeyler konuÅŸulur."
Türkiye ve Irak arasındaki ticari iliÅŸkilere de deÄŸinen DavutoÄŸlu, Irak'la ikili ticaretin 12 milyar dolar olduÄŸunun, bunun da yüzde 70'inin Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle olduÄŸunu kaydetti. Almanya'dan sonra Türkiye'nin en büyük ticaret ortağının Irak olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, Erbil'de bin 300 Türk ÅŸirketinin faaliyet gösterdiÄŸini söyledi. Erbil'in diÄŸer Irak bölgelerine göre daha geliÅŸmiÅŸ, müreffeh ve barış içinde olmasının önemli sebeplerinden birinin Türkiye'ye komÅŸuluÄŸu olduÄŸuna iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, "Türkiye'ye komÅŸu olmak bir ÅŸanstır, bu anlamda bir nimettir. Aynı ÅŸekilde bizim Erbil'le, Kerkük'le, Musul'la dostluk iliÅŸkilerimizi, kardeÅŸlik iliÅŸkilerimiz geliÅŸtirmemiz, özellikle Irak baÄŸlantımız itibariyle de bizim için büyük bir nimettir. Bundan sonra bu iliÅŸkilerimizi geliÅŸtireceÄŸiz" ifadesini kullandı.
Irak merkezi yönetimi ve Barzani ile defalarca görüÅŸtüklerini belirten DavutoÄŸlu, Habur'a üçüncü köprünün inÅŸaası ve kapalı olan sınır kapılarının açılması konusunda kararlı adımlar atılması için mutabakata vardıklarını açıkladı.
DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
"Artık o kadar büyük bir ekonomik iliÅŸki var ki Habur'da ÅŸu andaki köprüler yeterli olmuyor. Binlerce tır bazen kapıda bekliyor. Günde Habur'dan geçen araç sayısı 3 bin. Dünyada bu kadar yoÄŸun olan ikinci bir kapı var mı bilmiyorum, onun için bugün de görüÅŸeceÄŸiz. Ä°nÅŸallah bu köprünün yapılması, özellikle Üzümlü, Derecik, Ovaköy, Aktepe, Gülyazı geçiÅŸ kapılarının da açılması için temaslarımızı sürdüreceÄŸiz. Biz bu geçiÅŸlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz, ta ki kaçakçılık gibi olgulara ihtiyaç kalmasın. Ticaret tam bir serbestiyet içinde sürdürülebilsin."
IKBY Başbakanı Barzani
IKBY BaÅŸbakanı Barzani ise DavutoÄŸlu'nun davetiyle gerçekleÅŸen toplantının, Kürtlerin tarihinde önemli bir yere sahip olan Van'da yapılmasından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi. Van'ın demokratik açılımın yürütülmesinde de yine Kürtlerin tarihi açısından önemli bir yere sahip olacağını düÅŸündüÄŸünü ifade eden Barzani, "1930 yılında Åžeyh Ahmet Barzani Van'a geldi ve Van'dan Ankara ve Ä°stanbul'a gitti. Bu nedenle her zaman biz Van'ı ziyaret etmek istedik ve bu gün burada olduÄŸumuz için çok mutluyuz" diye konuÅŸtu.
Türkiye'de çok önemli deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸandığını görmenin kendilerini memnun ettiÄŸini kaydeden Barzani, "(DavutoÄŸlu) Bir süre önce Süleymaniye'yi ziyaret ettiler ve konuÅŸmalarına Kürtçe baÅŸladılar, onu dinleyen katılımcılar bundan çok memnun oldu. Türkiye'de son zamanlarda yapılan deÄŸiÅŸikliklere sahip çıkmalı ve bu deÄŸiÅŸiklikler Türkiye'de yaÅŸayan halk için ve Irak için, Kürdistan için kalıcı bir barış saÄŸlasın" ifadesini kullandı.
BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'la yapacağı görüÅŸmeye de deÄŸinen Barzani, "Umuyorum ki bu ziyaretimiz ve Ankara'da BaÅŸbakanla yapacağımız görüÅŸmeler ikili iliÅŸkilerin ileriye gitmesini saÄŸlar" diye konuÅŸtu.
Kahvaltının ardından ikili ve heyetler arası görüÅŸmelere geçildi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.