'Raporlar unutulur Türkiye'nin başarı hikayesi sürer'
Maliye Bakanı Ağbal Fitch ve Standard and Poors'un Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerine ilişkin "Kredi derecelendirme şirketlerinin raporları unutulur gider ama Türkiye'nin bu ileriye dönük başarı hikayesi artarak devam eder." ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, kredi derecelendirme kuruluÅŸlarının Türkiye'ye dair son dönemlerde yayımladığı raporlar ile özelleÅŸtirme politikalarına yönelik deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Fitch veya S&P'nin "yatırım yapılabilir" notu vermediÄŸi dönemlerin Türkiye'ye en fazla yabancı sermayenin geldiÄŸi dönemler olduÄŸunu dile getiren AÄŸbal, kredi derecelendirme ÅŸirketlerinin Türkiye ile ilgili deÄŸerlendirmelerinin her ÅŸeyi belirlemediÄŸini ve yatırımcıların karar verirken baktığı tek parametrenin bu olmadığını ifade etti.
AÄŸbal, "Bugün Türkiye ile ilgili yabancı yatırımcının müthiÅŸ bir ilgisi var. Türkiye, orta ve uzun vadede, sahip olduÄŸu genç nüfusla ve bölgede sahip olduÄŸu ticaret ve yatırım fırsatlarıyla bir çekim merkezi." diye konuÅŸtu.
Avrupalılar baÅŸta olmak üzere birçok yatırımcının Türkiye'de yatırım yapmak istediÄŸinin altını çizen AÄŸbal, Türkiye'ye yatırım yapma arzusunda herhangi bir azalma yaÅŸanmadığına iÅŸaret etti.
AÄŸbal, raporların içeriÄŸine bakıldığında ise raporlarda bulunması normal olmayan deÄŸerlendirmelerin yazıldığının altını çizdi.
Söz konusu kuruluÅŸların Türkiye'deki siyasi geliÅŸmelerin bir tarafıymış gibi deÄŸerlendirmeler yaptıklarına iÅŸaret eden AÄŸbal, bu deÄŸerlendirmelerin raporlara olan inancı ve güveni azalttığını kaydetti.
"Yatırımcıların Türkiye'yle ilgili yaklaşımları pozitif"Her iki derecelendirme kuruluÅŸunun açıklamalarının piyasalar üzerinde fazla etkide bulunmadığını belirten AÄŸbal, ÅŸunları kaydetti:
"Çünkü piyasalarda, kanaatimce, 2017'ye iliÅŸkin olarak olumlu tarafta beklentiler daha fazla. 2017, ekonomide de siyasette de belirsizliklerin azaldığı, olumlu beklentilerin güçlendiÄŸi, yatırım, üretim ve ihracat kararlarının daha olumluya gideceÄŸi bir yıl olacak. Bunu böyle görmek gerekiyor. Türkiye, reformlardan, demokrasinin güçlendirilmesinden asla vazgeçmeyecek. Gerek iç politikada gerek dış politikada uluslararası iÅŸ birliklerinin artırılması ve Türkiye'nin güçlü konumunun pekiÅŸtirilmesi noktasında, hükümet olarak, kararlı bir ÅŸekilde çalışmalarımıza devam edeceÄŸiz. Kredi derecelendirme ÅŸirketlerinin raporları unutulur gider ama Türkiye'nin bu ileriye dönük baÅŸarı hikayesi artarak devam eder."
AÄŸbal, farklı ülkelerden Türkiye'de yatırım kararı alan yatırımcıların Türkiye ile ilgili yaklaşımlarının pozitif olduÄŸunu belirterek, Türkiye'nin, bölgede hem siyasi hem de ekonomik olarak istikrarın saÄŸlandığı, hukuk sisteminin yerleÅŸtirildiÄŸi, yatırım ortamı bakımından da yatırımcıya güvenin en fazla olduÄŸu ülke konumunda bulunduÄŸunun altını çizdi.
Gelecek dönemde gerek Avrupa'dan gerek bölge içindeki ülkelerden daha fazla yabancı kaynak olacağına dikkati çeken AÄŸbal, Türkiye'nin baÅŸarı hikayesinin de daha fazla olacağını söyledi.
"ÖzelleÅŸtirme geliri hedefimizin bir kısmını gerçekleÅŸtirdik"ÖzelleÅŸtirmelere de deÄŸinen AÄŸbal, bu yıl için öngördükleri özelleÅŸtirme gelirinin 13 milyar lira olduÄŸunu hatırlattı.
Bütçeye, ocak ayında, özelleÅŸtirme fonundan 4 milyar liralık kaynak aktarıldığını belirten AÄŸbal, "Dolayısıyla özelleÅŸtirme gelirine iliÅŸkin hedefimizin bir kısmını gerçekleÅŸtirmiÅŸ bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
Daha önce ihalesi gerçekleÅŸtirilerek sözleÅŸmesi yapılan özelleÅŸtirmeler de bulunduÄŸunu anlatan AÄŸbal, bunlardan da gelecek taksit ödemeleri olduÄŸunu, bu kapsamda özelleÅŸtirme hedefini saÄŸlayacak taksit ödemelerinin yıl içinde sisteme gireceÄŸini bildirdi.
AÄŸbal, liman ve enerji ÅŸirketi özelleÅŸtirmeleri ile gayrimenkul satışlarının da özelleÅŸtirme programında yer aldığına iÅŸaret ederek, özellikle gayrimenkul tarafında ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi BaÅŸkanlığının gayrimenkul geliÅŸtirme fonksiyonunu bir miktar büyütüp, ekonomiye kazandırılabilecek taşınmazları Ä°dare üzerinden satmak istediklerini belirtti. AÄŸbal, 13 milyar liralık özelleÅŸtirme geliri hedefinin gerçekçi olduÄŸunun da altını çizdi.
Åžans oyunları ve at yarışlarının lisans hakkıŞans oyunları ile at yarışları lisansını da Türkiye Varlık Fonu'na devrettiklerini anımsatan AÄŸbal, "Türkiye Varlık Fonu, her iki lisansa iliÅŸkin olarak bunların yönetilmesi ve deÄŸerlendirilmesi konusunda ilgili kurumlarla çalışmalarına devam ediyor. Çalışmaların sonucuna göre Fon, bu lisansların deÄŸerlendirmesini yapacak. Fon'un bütün faaliyetlerinin eksenini belirleyecek ana doküman Stratejik Yatırım Planı'dır. Bu da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek." dedi.
Önümüzdeki günlerde Türkiye Varlık Fonu'nun varlıklarının artacağını, daha fazla ÅŸirket ve varlığın Fon'a devredileceÄŸini bildiren AÄŸbal, söz konusu devirler kapsamında, Fon'un 3 yıllık Stratejik Planı'nın Bakanlar Kurulundan geçeceÄŸini ve sonrasında Fon'un faaliyetlerini artırarak devam ettireceÄŸini söyledi.
AÄŸbal, Türkiye Varlık Fonu'nun da uluslararası anlamda iyi örneklere uygun olarak yapılanacağını, Bakanlar Kurulunun belirlediÄŸi stratejik plan çerçevesinde faaliyetlerini sürdüreceÄŸini ve ülke ekonomisine çok önemli katkılar vereceÄŸini sözlerine ekledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.