Reflü insanın yaşam Kalitesini düşürüyor
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı, birçok kişinin muzdarip olduğu tekrarlayan reflü hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri ve reflü hastalarının yaşam kaliteleri için dikkat etmeleri gerekenleri dile getirdi.
“REFLÜ CÄ°DDÄ° SORUNLARA NEDEN OLABÄ°LÄ°R”
Reflü denilen mide rahatsızlığının ciddi sorunlara neden olabileceÄŸini belirten Konya Özel Selçuklu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı,“Reflü’ nün kelime anlamı geri akım ya da geri kaçmaktır ve bize Fransızcadan geçmiÅŸ Latin kökenli bir sözcüktür. Normalde sindirim sistemimizdeki içeriÄŸin hareketi ağızdan, yutma borusuna; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak bağırsağına doÄŸrudur. Bunun tersi bir durum olmaması gerekir. Mide içeriÄŸinin yukarı, yutma borusunun içine doÄŸru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü; mide içeriÄŸinin fazla miktarda yutma borusunun içine doÄŸru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi ÅŸikâyetlerdir” dedi.
“AÄžZA ACI SU GELMESÄ° REFLÜ BELÄ°RTÄ°SÄ°”
Reflü hastalarının genelde hangi tür ÅŸikâyetlerde bulunduklarından bahseden Dr. Hamamcı,“Reflü hastaları genelde ÅŸu tarz ÅŸikâyetlerden yakınırlar; aÄŸza acı su gelmesi, göÄŸüs kemiÄŸinin arkasında rahatsızlık duyulması. Geniz, boÄŸaz problemleri, ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluÄŸu, sık farenjit, larenjit, geniz problemler, sinüzit, ses teli polipleri, yemek aralarında boÄŸazda bir düÄŸüm ya da yabancı cisim hissi olması ve bunun geceleri geçmesi gibi ÅŸikâyetlerse nadir olarak reflü hastalarında görülebilir” diye konuÅŸtu.
“MÄ°LYONLARCA KİŞİYÄ° ETKÄ°LEYEN BÄ°R HASTALIK”
Son yıllarda reflü rahatsızlığında artış olduÄŸunu dile getiren Dr. Hamamcı,“Her ÅŸeyden önce milyonlarca kiÅŸiyi etkileyen bir hastalığın tedavisinden bahsettiÄŸimizi tekrar hatırlamakta yarar var. Hastaların büyük çoÄŸunluÄŸunda sosyal yaÅŸamı düzenleyici bazı önlemler ve diyetle ve bazense birtakım ilaçlar da kullanarak hastalığı kontrol altına almak mümkün olmaktadır. Dolayısı ile reflü tanısı yeni konmuÅŸ, belirtileri yıllar öncesine dayanmayan ve henüz komplikasyonların geliÅŸmemiÅŸ olduÄŸu hastalara bazı önerilerde bulunmak ve ilaç vermek gerekmektedir. Önlemlere ve ilaçlara karşın rahatlayamayan ya da hayat boyunca bunları uygulamak istemeyip daha çabuk kesin sonuç isteyen hastalarda ise anti-reflü cerrahi yapılması en uygun yöntemdir” dedi.
“SÄ°GARA MÄ°DE ASÄ°DÄ°NÄ° ARTTIRIR”
Alınacak bazı önlemler ile reflü ÅŸikayetlerinin azalacağını vurgulayan Dr. Hamamcı, “Yiyecekler yatmadan en az 2-3 saat önce yenilirse mide asidi azalmış olur ve mide içeriÄŸi kısmen de olsa boÅŸalmış olur. AkÅŸam geç saatlerde küçük porsiyonlar idealdir. Yiyecekleri yavaÅŸ yavaÅŸ yiyip, iyi çiÄŸnenmeli, yiyecekler iyi çiÄŸneyerek midede kalma süresi kısaltılabilir. Buda ÅŸikâyetlerin artmasını önler. Çikolata, kuruyemiÅŸ, nane, kızarmış ve yaÄŸlı yiyecekler, çay, kahve, neskafe, karbonatlı içecekler, alkollü içecekler uzak durun. Sigara içmeyin çünkü sigara yemek borusunun altındaki kasların düzenli çalışmasını önleyici bir faktördür. Sigara aynı zamanda mide asidini arttırır” ifadelerini kullandı.
(AyÅŸegül Ä°LÄ°SULU)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.