Rusya Yeni Yapay Zeka Bilgisayarı
Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi (MSU), 400 ‘AI’ PetaFLOPS’luk yüksek hesaplama gücüne sahip MSU-270 adlı yeni süper bilgisayarını duyurdu. Bu makine çeşitli yapay zeka (AI) ve yüksek performanslı hesaplama (HPC) uygulamalarıyla birlikte büyük AI modellerinin eğitimi için kullanılacak. MSU-270 gücünü ‘en yeni grafik hızlandırıcılardan’ alıyor, ancak MSU bu konuda detaya girmiyor.
MSU Başkanı Viktor Sadovnichy, Hesaplamalı Matematik ve Sibernetik Fakültesi’nde projeyi sunarken “Bu projenin lansmanını başlattık. Şu andan itibaren MSU-270 süper bilgisayarının çalışır durumda olduğuna inanıyoruz.” dedi.
MSU-270’in yaklaşık 100 adet ‘yeni nesil grafik hızlandırıcıya’ ve enerji temini, soğutma ve iletişim için yeni sistemlere dayandığı söyleniyor. Bu sistemin geliştirilmesi, MSU’nun 2030 yılına kadar çeşitli ilerlemeleri hedefleyen uzun vadeli planının bir parçası. Rusya’nın GPU konusunda fazla iyi olmadığı bilinir. Bu bağlamda süper bilgisayarın AMD, Biren Technology, Intel veya NVIDIA gibi şirketlerin hesaplama GPU’larını kullanma ihtimali yüksek.
400 PetaFLOPS müthiş değer, ancak bunun FP16 veri formatı anlamına gelen ‘AI’ PetaFLOPS olduğu unutulmamalı. Rusya’nın en yüksek performanslı süper bilgisayarı yaklaşık 21,5 FP64 PetaFLOPS Rmax performansına ve yaklaşık 29,5 FP 64 PetaFLOPS Rpeak performansına sahipti. MSU, MSU-270 adını verdiği sistemin FP64 performansını (400 PetaFLOPS’tan çok daha düşük) açıklamıyor.
Yeni tasarlanan makine, kapsamlı veri analizi için algoritmalar ve yapay zeka hizmet koruması için yöntemler de dahil olmak üzere yapay zekaya dayalı yeni araçlar geliştirmek için kullanılacak. Yapay zekanın yanı sıra fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, jeoloji ve tıp gibi çeşitli alanlardaki araştırmalara da katkı sağlayacak.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.