Sakal-ı Şerif bohçalarını Osmanlı motifleriyle işledi
Konya'da sim sırma ve dival işleme sanatkarı Nur Dikilitaş, 6 kişilik ekibiyle Mescid-i Nebevi'deki Kutsal Emanetler için Sakal-ı Şerif bohçası ve Bilecik'teki Şeyh Edebali Türbesi'ne sanduka örtüsü işledi
GeçmiÅŸi Selçuklular dönemine kadar uzanan, Osmanlı padiÅŸahlarından Çelebi Mehmed'in eÅŸi Emine Hatun ve Fatih Sultan Mehmed'in eÅŸi Sitt-i Mükrime Hatun'un çeyizlerini de süsleyen "sim sırma" sanatını devam ettiren DikilitaÅŸ, yurt içi ve yurt dışından gelen sipariÅŸler üzerine önemli eserlere imza atıyor.
Hobi olarak baÅŸladığı sanatını, aldığı eÄŸitimle geliÅŸtiren DikilitaÅŸ, eserlerinde Selçuklu ve Osmanlı motifleri kullanıyor.
DikilitaÅŸ, daha önce de padiÅŸah tuÄŸraları koleksiyonu yaptığını, bu koleksiyonun Dolmabahçe Sarayı'nda sergilenmeye deÄŸer bulunduÄŸunu söyledi.
Çalışmalarını genellikle hat yazısı ve motifler ile hazırladığını ifade eden DikilitaÅŸ, "Mescid-i Nebevi'de bulunan Kutsal Emanetlere üç tane Sakal-ı Åžerif bohçası hazırladım. Bu bohçaların süslemesini, Osmanlı döneminde kullanılan gül motiflerinden esinlenerek yaptım. Aynı zamanda Bilecik'teki Åžeyh Edebali Hazretlerinin sanduka örtüsünü de ekibimizle birlikte hilal ve yıldız süslemeleriyle yaptık." dedi.
DikilitaÅŸ, kutsal mekanlara yaptığı eserlerin, kendisi için maneviyatı çok yüksek ve deÄŸerli iÅŸler olduÄŸunu aktardı.
Geleneksel "sim sırma" sanatına hobi olarak baÅŸladığını belirten DikilitaÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
"Sanatı öÄŸrendikten bir süre sonra, eÄŸitimini alarak profesyonel olmaya karar verdim. Konya OlgunlaÅŸma Enstitüsündeki eÄŸitimin ardından Ankara OlgunlaÅŸma Enstitüsünde iki yıl daha eÄŸitim aldım. Åžimdi 5 yıldır profesyonel olarak bu iÅŸi yapıyorum. Hazırladığım motiflerin hepsinin bir hikayesi var. Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılan motiflerden esinleniyorum. ÖrneÄŸin bir antikacıda gördüÄŸüm Sultan Abdülaziz'in mendilindeki arma beni çok etkiledi ve bunu iÅŸlemeye aldım. Çok da güzel yerlerde deÄŸer bulduÄŸuna inanıyorum."
- "Konya motif bakımından bir derya'"
DikilitaÅŸ, Konya'da yaÅŸamasının kendisine çok ÅŸeyler kattığını, Selçuklu'nun baÅŸkenti ÅŸehrin çini ve model konusunda zenginliklerle dolu olduÄŸunu dile getirdi.
Sanatı öÄŸrendikten sonra, antikacılar ve tarihi yerleri gezerek motif araÅŸtırmaları yaptığını anlatan DikilitaÅŸ, "Konya geçmiÅŸi dolayısıyla model konusunda bir derya. Zümrüdü anka kuÅŸu, hayat aÄŸacı motifleri, Selçuklu kartalı gibi motifler, bana ilham veriyor. Biz çeyiz iÅŸi yapmaktan ziyade, sanatı tarihle birleÅŸtirerek yaÅŸatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Türk Devletleri ve Bayrakları" koleksiyonu hazırlıyor
DikilitaÅŸ, devlet büyüklerinin deÄŸer gördüÄŸü koleksiyonları sanatıyla buluÅŸturmaya devam edeceÄŸini vurgulayarak, eylül ayında "Türk Devletleri ve Bayrakları" koleksiyonunun Harbiye Askeri Müzesi'nde sergileneceÄŸi bilgisini verdi.
Hedefinin, çalışmalarının yurt dışında daha fazla sergilenmesi olduÄŸuna iÅŸaret eden DikilitaÅŸ, ÅŸunları kaydetti:
"Her ÅŸeyi aslına uygun yapmaya çalışıyorum. Mesela bir hat yazısı iÅŸlemem istendiÄŸinde bunu hattatlara göstermeden iÅŸlemiyorum. Yaptığım çalışmalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığından 'sanatkar' unvanı aldım. Bu sanat, kaybolmaya yüz tutmuÅŸ bir meslek olduÄŸundan iÅŸleme yapan hanımlar azaldı. Daha çok KahramanmaraÅŸ'ta yaÅŸatılmaya çalışılsa da el iÅŸinden makine iÅŸine dönmüÅŸ durumda. Bir atölye açmayı düÅŸünmedim. Ekibimdeki hanımlar evlerinde iÅŸleme yaparak çalışıyorlar. KahramanmaraÅŸ, Ankara ve Konya'da yetiÅŸtirdiÄŸim bayanlardan oluÅŸan bir ekiple bu sanatı yaÅŸatmaya çalışıyoruz."
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.