Sarayönü Süt Üreticileri BirliÄŸi toplantı salonunda gerçekleÅŸtirilen kursa, Ziraat Odası tarım danışmanları ve 25 kursiyer katıldı. Konya Ä°l Gıda Tarım ve Hayvancılık MüdürlüÄŸü ziraat mühendisi Semra Türkmen tarafından verilen kursta, kursiyerlere doÄŸal peynir ve yoÄŸurt yapımı uygulamalı olarak öÄŸretildi. Bunun yanı sıra kursiyerlere faydalı bilgiler de verildi. Türkmen, konuÅŸmasında, "Piyasada satılan yoÄŸurtlarda prebiyotik bulunmuyor. Bu yoÄŸurtlar koruyucu ve katkı maddesi içerdikleri için almamız gereken besinleri alamıyoruz. Bazı kullandığımız ilaçlar vücudumuzdaki faydalı maddeleri öldürüyor. Prebiyotik bunların yeniden çoÄŸalmasını saÄŸlıyor" dedi. Daha sonra peynir yapımıyla ilgili sakıncalı konuları anlatan Türkmen, peynirin mayalama derecesine getirilen sütle yapılmasının çok sakıncalı olduÄŸunu belirterek, "Sütümüzü 80 dereceye getirip sonra 35-36 dereceye düÅŸürmemiz gerekiyor. Sütü 35 dereceye getirilip mayalayanlar var. Bu yöntemle hayvan hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek. Ama 80 dereceye kadar ısıtılan sütte mikrop kalmıyor. Hemen yiyebilmek mümkün. Mayalama derecesinde yapılan peynirlerin ise 4 ay beklemesi gerekiyor" dedi. Peynir yapımının ardından yoÄŸurt yapımını da anlatan Türkmen, süt ve yoÄŸurt tüketimine de dikkat çekti. DoÄŸal prebiyotik olan yoÄŸurdun her gün yenmesi gerektiÄŸini vurgulayan Türkmen, yoÄŸurdun kalsiyum kaynağı olduÄŸunu, ilerleyen yaÅŸlarda kemik erimesinin en az seviyeye indirilmesi için tüketilmesinin ÅŸart olduÄŸunu söyledi. Kursiyerlere kurs sonunda peynir yapımı için gerekli olan araç gereçler hediye edildi. Son kurs ile eÄŸitimlerin tamamlanmasının ardından Åžubat ayı içinde tören düzenlenerek kursiyerlere sertifikaları verilecek. Kursta yapılan ürünler özel bir karavanda sergilenerek, geliri kursiyerlere verilmek üzere satışa sunulacak.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.