'Sedef tedavisinde psikolojik destek iyileşmeye katkı sağlıyor'
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan, "Sedef nedeniyle tedavi planlanan hastalara, hangi tedavi seviyesinde olursa olsun psikolojik destek verilmelidir." dedi.
SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Bilal DoÄŸan, sedef nedeniyle tedavi planlanan hastalara, hangi tedavi seviyesinde olursa olsun psikolojik destek verilmesi gerektiÄŸini belirterek, bunun, hastaların gereksinim duyduÄŸu ilaç dozunun azalmasına veya hastaların daha hızlı iyileÅŸmesine önemli katkı saÄŸladığını belirtti.
Sedef hastalığının tutulum ÅŸiddetine göre fiziksel kısıtlılıklara yol açmasının yanı sıra kiÅŸide "damgalanma", "reddedilme", "çekiciliÄŸin azalması korkusu", "iÅŸe giriÅŸlerde, terfilerde sorun yaÅŸama çekinceleri" gibi birçok soruna neden olduÄŸunu kaydeden DoÄŸan, önceden sadece deri hastalığı olarak nitelendirilen sedefin, artık sistemik bir hastalık olarak kabul edildiÄŸine ve tedavisinde psikolojik desteÄŸin büyük önem taşıdığına iÅŸaret etti.
Sedef nedeniyle tedavi planlanan hastalara, hangi tedavi seviyesinde olursa olsun psikolojik destek verilmesi gerektiÄŸinin altını çizen DoÄŸan,"Bu destek, hastaların gereksinim duyduÄŸu ilaç dozunun azalmasına ya da hastaların daha hızlı iyileÅŸmesine önemli katkı saÄŸlıyor. Depresyon ve anksiyete, sedef hastalarının çoÄŸuna eÅŸlik eden sorunlardır ve bunların en büyük nedenlerinden biri de kaşıntıdır. Bu tür psikolojik sorunların tedavisi aynı zamanda dermatolojik tedavi sonuçlarını da pozitif olarak etkiliyor. Hastaların psikolojik olarak da iyi durumda olmalarını saÄŸlamak, sedef hastalığı tedavisinin olmazsa olmazlarından biridir. Sedef hastaları, genellikle, çeÅŸitli nedenlerle bir psikiyatriste gitmek istemiyor. Bu durumda hastalara ilk desteÄŸi, gerek psikoterapik yaklaşım gerekse ilaç tedavileri ile biz dermatologlar vermekteyiz. Hastalığın tedavisinin en iyi ÅŸekilde devam etmesi açısından, gerekli durumlarda bir psikiyatrist tarafından muayene ve tedavi olmaları konusunda hastayı ikna ederek yönlendirmek de çok önemlidir."diye konuÅŸtu.
"Sedef hastaları yaz aylarında su tüketimini artırmalı"Prof. Dr. Bilal DoÄŸan, birçok eÄŸitim veya üniversite hastanesinde sedef hastalığının tedavisi ve takibiyle özel ilgilenen bölümler bulunduÄŸunu ve buralarda hastaların kayıtlarının düzenli tutulduÄŸunu hatırlattı.
Sedef hastalığının yönetiminde en önemli konuyu, "hastanın güvenini kazanmak" ÅŸeklinde açıklayan DoÄŸan, "Hasta doktoruna güvendiÄŸinde, dermatoloÄŸu tarafından planlanan tedavi ve takiplere gönüllü olarak sadık kalıyor. Bir tedavinin etkili olup olmadığı hakkında karar verebilmek için de ilacın belli bir süre kullanılması gerekmektedir. Ä°lacın bu süreden önce bırakılmaması gerekliliÄŸi konusunda hastanın bilgilendirilmesi oldukça önemlidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Yaz aylarında güneÅŸin etkisiyle artabilecek kaşıntı hissinin azaltılması için kaybedilen suyun yerine konulması gerektiÄŸine dikkati çeken DoÄŸan, hastalar için "su tüketimini artırmaları", "nemlendirici kullanmaları", "deride kızarıklık oluÅŸturmayacak ÅŸekilde, dermatolog önerisi doÄŸrultusunda, belirli sürelerle güneÅŸlenmeleri" önerilerini sıraladı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.