Şehr-i Aşk’tan Aşıklar geçti
İlki 1966 yılında Aşık Veysel’in de katılımıyla yapılan Uluslararası Konya Aşıklar Bayramı, 51’inci yılında Türkiye’nin dört bir yanından ve 5 farklı ülkeden 30’un üzerinde aşığın katılımıyla gerçekleştirildi
Konya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği ve Konya Kültür ve Turizm Derneği önderliğinde 20 ve 21 Ekim olmak üzere 2 gün süren ‘Kahramanlık Temalı’ Konya Aşıklar Bayramı etkinliklerine yurt içinde ki aşıkların yanında Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Türkistan ve Irak gibi ülkelerden de halk aşıkları katıldı. Birinci ve ikinci gün gündüzleri, Mevlana Meydanı, Camlı Köşk, Kültür Park ve Bosna Hersek Mahallesi’nde ki Kılıçaslan Gençlik Merkezi’nde aşıklar Konyalılarla buluştu. Karşılıklı âşık atışmalarının yapıldığı, türkülerin söylendiği etkinlikler izleyicilerin coşkulu alkışları arasında gerçekleşti. 20 Ekim Cuma akşamı Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda aşıklar bayramının kurucusu ve yakın zamanda vefat eden Feyzi Halıcı anısına, ‘1966’dan Günümüze Aşıklar Bayramı’ ana programı yapıldı. 30’un üzerinde aşığın katıldığı geceye vatandaşın ilgisi yoğundu. Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen halk aşıkları kendi yörelerine has tavırlarla türküler söylediler. Kahramanlık türkülerinin söylendiği ve atışmaların yapıldığı gecede, aşıklar bayramının en yaşlı dört aşığı olan ve 50 yıla yakın bir süredir aşıklar bayramına katılan Aşık Feymani, Aşık Hüseyin Sümmanioğlu, Aşık Nuri Çırağı ve Aşık İhsan Şahbazoğlu onur konuğu olarak yer aldılar. Jüride ise, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Yrd. Doç. Dr. Aziz Ayva, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Gönen ve Konya Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Osman Zaloğlu yer aldı.
YARIM ASIRLIK ŞÖLEN
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Sami Şahin, aşıklar bayramının 51’inci yılının kutlandığını vurgulayarak, “Acaba kaç tane program var ki bir yarım asır sürsün. Daha nice yıllar diyorum bu programın devam etmesi için. Bu bayram ilk defa 51 yıl önce 1966 senesinde değerli halk ozanımız rahmetli Feyzi Halıcı tarafından düzenlenmiştir. 51’incisi düzenlenen bu aşıklar bayramı da yine Rahmetli Feyzi Halıcı anısına düzenlenmektedir. Bu vesileyle kültürel değerlerimiz olan Feyzi Halıcı’yı da rahmetle anıyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından katılan ozanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“ORTA DİREK YIKILDI”
Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Seyit Küçükbezirci ise, aşıkları Anadolu’nun mübarek insanları olarak nitelendirerek, “Tam 4 bin yıllık Türk tarihinin içerisinde savaşçılarımızın önünde arkasında hep aşıklarımızın DNA’ları, genleri vardı. Acılarımızı dillendirdiler, düğünlerimizi neşelendirdiler. Bugün buraya geldikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Feyzi Halıcı’nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren Bezirci, “ Feyzi abi öldüğü gün şöyle dedim içimden; Bir türkü içimde dolaştı durdu. ‘El veriyor el veriyor orta direk bel veriyor. Feyzi abi son zamanlar hastaydı. Son 6 ayda da konuşamaz hale gelmişti, ben bu son 6 ayı orta direğin bel vermesi olarak kabul ettim. Ama 10 gün önceki Çarşamba günü orta direk yıkıldı. Yıkılan orta direk, Konya’da kültürün sanatın ve turizmin orta direğiydi. Allah’tan ve gençlerden ümit kesilmez yeni gençlerden orta direk çıkacaktır. Ama çok kolay çıkmayacak, eğer onlara devlet olarak, millet olarak arka çıkmazsak dev çadırımız orta direksiz kalacak” ifadelerini kullandı.
“KONYA MERKEZDİR”
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten programda yaptığı konuşmada, Aşıklar Bayramının ilkinin 1966 yılında yapıldığını hatırlatarak Feyzi Halıcı’nın, toplumun bağrından yükselen aşıkların edebi sanatlar ve musikiyle birleştirerek yaptıkları aşık atışmaların yok olup gitmemesi için aşıklar bayramını düzenlediğini söyledi. Aşıklar bayramının Konya’da gerçekleştiriliyor olmasının anlamlı olduğunu belirten Erten, “Konya; Buhara, Horasan, Medine, Kahire ve İstanbul kültürünün sentezlendiği böylece çok farklı unsurların birlikte huzur içinde yaşamasına imkan tanıyan medeniyetin tecrübe edindiği bir merkezdir” ifadelerini kullandı. Âşıkların, Türk medeniyetinin bir parçası olduğunu vurgulayan Erten, aşıkların hem kişisel hem de toplumsal arzuları, övgüleri, eleştirileri ve duyguları musikiyle harmanlayıp ustaca ve veciz sözlerle meydana getiren kültür insanları olduklarının altını çizdi.
Proprama; Aşık Feymani(Adana), Aşık Nuri Çırağı(Erzurum), Aşık İhsan Şahbazoğlu(Kars), Aşık Hüseyin Sümmanioğlu(Erzurum), Aşık Erol Ergani(Erzurum), Aşık Devai(Kahramanmaraş), Aşık Şahbazoğlu(Kars), Ozan Nihat(Denizli), Er Ozan(Yozgat), Yağız Ozan(Konya), Aşık Zafer Kazancı(Kars), Aşık Gökmen Dursun(Kars), Aşık Kaptani(Sivas), Aşık Ercan Şimşekoğlu(Kars), Aşık Behram Aktemur(Ankara), Aşık Zikri Aliyar(Konya), Aşık Mürsel Sinan(Kars), Aşık Ensar İpekoğlu(İzmir), Öksüz Ozan(Kahramanmaraş), Aşık Cemal Divanı(Bursa), Aşık Seyfi Merami(Konya) ve Öksüz Ozan(Konya)’ın yanında 5 farklı ülkeden aşıklar katıldı.
İLK ŞÖLENDE KİMLER VARDI
Feyzi Halıcı önderliğinde 1966 yılının 7-9 Ekim tarihleri arasında Konya’da yapılan ilk Âşıklar Bayramına 16 isim katıldı. Bunlar, Murat Çobanoğlu, Abdulvahap Kocaman, Ali İzzet Özkan, Davut Sularî, Dursun Cevlanî, Âşık Efkârî, Aşık Hasretî, Hüseyin Çırakman, Posoflu Müdamî, Sefil Selimî, Aşık Selmanî, Şemsi Yastıman gibi halk ozanlığı geleneğinin o dönemde ki genç temsilcileri bugün ise üstatları. Geçen 51 yılda aksaklıklara uğramasına rağmen Konya Aşıklar Bayramı halk aşıklarının gözünde en prestijli Aşıklar Şöleni olma özelliğini koruyor.
(Cuma Ali SARI)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.