Selçuk Tıp Yutma Merkezi İle Bölgenin Sağlık Güvencesi Oldu
Konya ve çevresinde ilk olma özelliğini taşıyan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Yutma Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi, toplumun yaklaşık yüzde 15’inin sorunu olan yutma hastalıkları tedavisinde bölgenin sağlık güvencesi oldu.
SÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak-Burun-BoÄŸaz Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Kayhan Öztürk, Konya ve çevresinde ilk olan Yutma Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Öztürk, “Yutma bozuklukları toplum içerisinde oldukça yaygın bir hastalıktır. Toplumun yaklaşık yüzde 10-15, hastanede yatan hastalarda yüzde 25, huzurevlerinde kalanlarda yüzde 50-75, inme sonrası yüzde 25-60, nörolojik hastalıklı çocuklarda yaklaşık yüzde 50-70 oranında görülmektedir” dedi.KONYA VE ÇEVRESÄ°NDE TEK MERKEZDaha önce Konya ve çevresinde yutma hastalıkları tanı ve tedavi merkezi bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun BoÄŸaz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde kurulan Torku Yutma Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi yutma bozukluÄŸu olan hastalar için bir umut oldu. Merkezin açılmasında destekleri nedeniyle Torku Firmasına müteÅŸekkiriz. Bölgesinde tek olan merkezde tanısı konulan hastalara yutma deÄŸerlendirmesi ile özel manevralar, egzersizler yaptırılarak veya cerrahi düzeltmelerle yutmasının gerçekleÅŸtirilmesi saÄŸlanmaya çalışılmaktadır” diye konuÅŸtu.“ORTALAMA GÜNDE 2 BÄ°N DEFA YUTKUNUYORUZ”KiÅŸiye göre deÄŸiÅŸse de günde ortalama 2 bin defa yutkunduÄŸumuzu belirten Prof. Dr. Öztürk, “Bazen boÄŸazımıza bir yudum su veya tükürüÄŸümüz kaçar. Dakikalarca nefes almak ve kaçan nesneyi çıkarmak için uÄŸraşırız. Ä°ÅŸte yutma bozukluÄŸu olan bir hasta her yudum suda veya her lokmada aynı ÅŸeyi yaşıyor ya da bir lokma ekmeÄŸe, bir yudum suya hasret kalıyor. Yutma farkında olmadan yaptığımız oldukça karmaşık bir iÅŸlemdir. Yutmanın gerçekleÅŸtirilebilmesi için saÄŸlam bir dudak, diÅŸler, yumuÅŸak damak, sert damak, tükürük bezleri, gırtlak ve yemek borusuna ve bunları kontrol eden sinir ve merkezlere ihtiyaç vardır. Gıda ağıza alındığında diÅŸler tarafından öÄŸütülerek, dil ile birlikte tükürük ile karıştırılır ve yutmaya hazır hale getirilir. Gıda dil köküne doÄŸru istemli olarak ilerletilir ve yutmanın otomatik istemsiz fazı baÅŸlar. Gırtlak yukarı doÄŸru çıkar, hava yolu kapatılır, yemek borusu açılır ve gıdalar dil kökü arasında sıkıştırılarak yemek borusuna iletilir ve yemek borusundaki dalgalar ile mideye ilerletilir. Yutmanın her fazı ile ilgili hastalıklar karşımıza çıkabilmektedir. Yutma bozuklukları her yaÅŸ grubunda görülebilse de nörolojik hastalığı olan çocuklar ve yaÅŸlılar daha çok risk altındadır. Özellikle sık tekrarlayan akciÄŸer enfeksiyonu geçiren hastalarda, beslenme esnasında öksürüÄŸü olan hastalarda mutlaka akılda tutulması gereken bir hastalıktır. BoÄŸazda yemeÄŸin takılması, yeme esnasında öksürük olması, özellikle sıvı gıdaların gırtlaÄŸa kaçması, yedikten sonra kusma, ağızda kötü kokunun olması, katı gıdaların alımında güçlük, yediklerin burundan gelmesi ÅŸikayetlerden bazılarıdır. Bazı hastalarda öksürük refleksi olmadan da yiyecekler akciÄŸerlere kaçabilmektedir. Yutma bozukluÄŸu olan hastaların birçok disiplin ile birlikte deÄŸerlendirilmesi gerekir” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.