Türkiye'de ilk kez yapılan uluslararası çaptaki araştırmada sıcak içilen çay ve küflü peynirin yemek borusu kanserine yol açtığını ortaya koydu.
Prof. Dr. Atilla EroÄŸlu, yemek borusu kanserinin nedenlerini mercek altına aldı. Türkiye'de ilk kez yapılan uluslararası çaptaki araÅŸtırmasında sıcak içilen çay, küflü peynir ve tandır dumanının yemek borusu kanserine yol açtığını ortaya koydu. Yemek borusu kanseri (Özofagus), dünyada 'Ä°pek Yolu' güzergahındaki ülkelerde, Türkiye'de de en çok DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Genel sindirim sistemi kanserleri içinde yemek borusu kanseri oranı yüzde 5-6 iken DoÄŸu Anadolu Bölgesi'nde bu oran yüzde 20'leri buluyor. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye AraÅŸtırma Hastanesi GöÄŸüs Cerrahisi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Atilla EroÄŸlu da bu kanser türüyle ilgili olarak Türkiye'de ilk kez uluslararası çapta bir araÅŸtırmaya imza attı. Yemek borusu kanserinin bu kadar sık görülmesinin nedeni olarak beslenme alışkanlığını gösteren Prof. Dr. EroÄŸlu, DoÄŸu'da son 25 yılda 42 bin 652 endoskopi yapıldığını, yüzde 3,4 oranında yani bin 462 kiÅŸinin yemek borusu kanserine yakalandığını belirledi. 508'Ä° AMELÄ°YAT EDÄ°LDÄ° Çarpıcı sonuçlar elde ettiÄŸi araÅŸtırmasında bu hastalardan 508'inin ameliyat edildiÄŸini tespit eden Prof. Dr. EroÄŸlu, 50 - 70 yaÅŸ arasındaki kanserli hastaların 720'sinin kadın (yüzde 49), 742'sinin erkek (yüzde 51) olduÄŸunu kaydetti. 2000 yılından önce erkeklerin yüzde 58'inde, kadınların ise yüzde 42'sinde kanser görüldüÄŸünü anlatan Prof. Dr. EroÄŸlu, son 15 yılda kadın hasta sayısının arttığını vurguladı. SICAK ÇAY Ä°ÇMEYÄ°N Sıcak çay tüketiminin yemek borusu kanserine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Atilla EroÄŸlu, “Kadınlar çok çay içiyor, bundan dolayı oranlar yükseliyor. Demlikten boÅŸaltır boÅŸaltmaz hemen içiyorlar. Ayrıca taze sebze, meyvenin yetersiz tüketilmesi, tandır dumanına maruz kalmaları kadın oranlarının yükselmesine sebep oluyor” dedi. KÜFLÜ PEYNÄ°RDEN DE UZAK DURUN Yemek borusu kanserine yol açan bir diÄŸer sebebin de küflü peynir olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. EroÄŸlu, halk arasında 'antibiyotik' etkisi olduÄŸuna inanılan peynirin, karsinojen mikotoksin üreten mantarları bünyesinde barındırdığı ve yemek borusuna yerleÅŸtiÄŸini ifade etti. Kadın sayısındaki artışın kendilerini daha farklı araÅŸtırmalara yönelttiÄŸini söyleyen Prof. Dr. Atilla EroÄŸlu, ”Köylerde ekmek yapımında kullanılan tandırlardan çıkan dumana maruz kalmaları, taze sebze ve meyve ile zeytinyağı tüketmemeleri ve erkeklere oranla daha çok sıcak çay içmeleri kadınların yemek borusu kanserine daha çok yakalanmasına neden oluyor. Ayrıca ÅŸunu da söylemeliyim ki; sosyo-ekonomik durumumuzun iyileÅŸmesine raÄŸmen 25 yıldır kanser sayısında artış devam ediyor. Dünya, sosyo - ekonomik durumu kötü insanlarda bu kanserin daha yüksek olduÄŸunu iddia ediyor ama öyle deÄŸil. 8 KAT KANSER RÄ°SKÄ° VAR Ä°ran'da sıcak çay içilmesiyle ilgili yapılan bir çalışmadan da söz eden Prof. Dr. EroÄŸlu, sıcak çayın 4 dakika beklemiÅŸi ile hiç beklenmeden hemen içilmesinin kanser riskini 8 kat artırdığını söyledi. Aslında çayın rahatlatıcı ve yararlı bir içecek olduÄŸuna dikkat çeken Prof. Dr. EroÄŸlu, çayın ılıtılıp içilmesini tavsiye etti. EroÄŸlu ayrıca yemek borusu kanserlerinin obezite ya da mide ülserine sebep olan mikropla meydana geldiÄŸini ya da yemek borusunun kendinden kaynaklanan tipiyle oluÅŸtuÄŸunu belirterek, obeziteyle ilgili olan kanser tipinin Avrupa ve Amerika'da müthiÅŸ derecede arttığını dile getirdi. Kaynak: Ä°HA
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.