Soba kurmanın püf noktaları!
Havaların soğuması ile birlikte ev ve iş yerlerini ısıtmak için kullanılan doğal gaz ve soba kullanımı başladı
Doğal gazın yaygınlaşmasından dolayı soba kullanımı zamanla azalmaya başlasa da yine doğal gazın ulaşmadığı bölgelerde ısınmanın tek çaresi soba kullanımı olarak ön plana çıkıyor. Günümüzde kullanımı gitgide azalan soba, kullananlara ısınma dışında özlenen ayrıcalıklarda sunuyor. Geçmişte soba kullanımının yoğun olmasından dolayı her hanede yapılan ve özellikle şu an doğal gaz kullananların özlediği ve yapmak istediği sobada patates pişirmek, kestane kavurmak, ekmek ısıtmak gibi geleneksel uygulamalar soba kullananlar tarafından hala yapılıyor.
Konya’da 30 yıldır soba ürünleri satan Mehmet Avgören, baca temizliğine çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, soba kurulumu hakkında bilgi verdi. Avgören, soba kurulumunun ilk hamlesinde borunun sıkı oturtulması ve boru boşluğunun olmaması gerektiğini belirtti. Avgören, “İkinci boruyu taktığımız zaman yine aynı şekilde boşluk olmayacak. Diğer taraftan bacaya giden mesafemizde gerekirse kelepçe, zincir ve ya telle sabitlememiz lazım. Borumuzda uzunlamasına olan boşluğu almamız lazım. Borumuzdaki boşluğu almazsak Allah esirgesin borular yıkılabilir, her şey olabilir. Kovamızı ızgaramızın içine yerleştirdik. Kovamızda belli bir seviye kömür, belli bir seviye odunumuzu yaktık. Sobamız yandıktan sonra elimizden geldiği kadar sobanın baca ile irtibatının kesilmemesi lazım” diye konuştu. Uyumadan önce yapılan bir yanlıştan bahseden Mehmet Avgören, “Akşam yatmadan önce kovayı dolduruyorlar. Soba yanıyor, yandıktan sonra üzerine kömür ilave ediyorlar. Çok yanlış bir şey. rüzgarlı havalarda elimizden geldiği kadar soba yakmamaya dikkat etmemiz lazım” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.