Sofralarda kadayıf
Sofralarımızdan eksik olmayan hatta Ramazan Ayı’nın gelmesiyle ve bayramda hazırlandığımız kadayıf tatlısı sofralarımızda vazgeçilmez bir tatlı. Konya’nın azalan Kadayıf Ustalarından Mustafa Öken, bu mesleği babadan hatta babasının, dedesinde bu yana devam ettirdiğini kendisinin 4. Kuşak olduğuna dikkat çekti. Öken, “Ben bu mesleği babamdan, babam babasından, dedemde babasından almış. Kadayıf ustalığı aile mesleği olarak devam ediyor. Ben 4. kuşağım ve Konya’da tek tük kalan kadayıf ustalarından biriyim” şeklinde anlattı.
“KADAYIF HAMURUNUN ÖZELLİĞİ ÖZLÜ OLMASI”
Kadayıf hamurunun un ve sudan ibaret olduğuna dikkat çeken Öken, “Kadayıfın hamuru un ve suyla yapılır. Ancak bunun kıvamı iyi tutturulmalı hamurun özelliği özlü olması gerekir” dedi. Kadayıf bakır sini üzerinde altında yanan harlı ateş sayesinde piştiğinin altını çizen Öken, “Un ve sudan hazırlanan özlü hamur, ilk önce kıf denen kovaya konur. Daha sonra harlı ateş üzerinde yanan bakır sini döndürerek, kıfın içindeki kadayıf hamuru bakır sini üzerine tel tel olarak dökülür ve pişen hamur, daha sonra el kıvraklığıyla zarif bir şekilde toplanı verilir. Hamur, sini üzerinde ne fazla ne de az bir süre bekletilmeli o zamanı iyi ayarlamak gerekir” dedi.
“BAYRAMIN GELİŞİ KADAYIFA TALEBİ ARTIRDI”
Konyalı vatandaşlar kadayıf tatlısını çok sevdiğini sofralarından eksik etmediklerini belirten Kadayıf Ustası Mustafa Öken, “Konyalılar, kadayıf tatlısını çok seviyor. Sofralarından eksik etmezler. Ramazan Ayı’nın gelmesiyle ve Ramazan Bayramı’nda hazırlık olarak yapılan tatlılarla kadayıf tatlısına talep elbet deki artıyor” şeklinde anlattı. Kadayıf tatlısı yaparken bilinmesi gereken püf noktasını anlatan Öken, kadayıf tatlısı yaparken kadayıfın ve şerbetinin ılık olması gerektiğine dikkat çekti. Daha sonra Öken şu şekilde devam etti: “Kesilen tel kadayıfın çeşidine göre kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yan burularak kalınca bir tabaka tereyağı sürülmüş tepsiye özenle yerleştirilir. Hazırlanan tepsilerdeki kadayıfın üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra büyükçe ocaklarda ağır ateşte önce alt kısmı pişiriliyor. Alt katı pişen tepsinin yağı süzülerek başka bir tepsinin üzerine ters olarak aktarılır. Daha sonra diğer kısmın da pişmesi için hızlı bir şekilde tek bir hamlede başka tepsiye aktarılan kadayıf, tekrar ocağa bırakılır. Pişen kadayıfın üzerine şerbeti kepçeler yardımıyla dökülüp dinlendirilir. Kızaran kadayıf, özenle fıstıkla süslenerek tadına doyulmaz lezzetiyle sunum yapılır. Şu belirtmem gerekir şerbet ve kadayıf, her ikisi de ılık olması gerekir. Birisi sıcak diğeri soğuk olursa kadayıf hamur olur” dedi.(Mustafa Şenol)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.