Sü Turizm Fakültesi’nden Engelliler Ve Turizm Söyleşisi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mete Sezgin’in yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi kapsamında Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi üyeleri, Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleriyle buluştu.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen etkinlikte konuÅŸan SÜ Turizm Fakültesi Turizm Ä°ÅŸletmeciliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Doç. Dr. Mete Sezgin, “Türkiye’deki engelli nüfusun yaklaşık 9 milyon civarında olduÄŸu tahmin edilmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, iÅŸletme belgeli konaklama tesislerinde engellilere yönelik bin 176 adet oda bulunmaktadır. 605 oda ile engellilere yönelik en çok odası bulunan il Antalya’dır. MuÄŸla’da 159 ve Ä°stanbul’da 147 oda engellilere hizmet etmektedir.
Bu rakamlar ülkemizde engellilere yönelik uygulamaların yetersizliÄŸini ortaya koymaktadır. Sorunun üstesinden gelinmesi için en önemli yol öncelikli olarak zihinlerdeki engellerin kaldırılmasından geçmektedir. Ä°ÅŸletme sahiplerine bu konuda çok görev düÅŸmektedir. Ä°ÅŸletmelerde engellilere yönelik uygulamaları yalnızca yasal düzenlemelerle sınırlandırıp gerçekten yararlı uygulamaları gerçekleÅŸtirmeleri, sorunun çözümlenmesi açısından oldukça faydalı olacaktır” dedi.
“ENGELLÄ° BÄ°REYLERÄ°N SÄ°ZLERE Ä°HTÄ°YACI VAR”
Ardından söz alan Görmeyenleri Koruma DerneÄŸi Konya Åžubesi BaÅŸkanı Veli ÖzaÄŸan da, öÄŸrencilere görme engelli olmanın zorluklarını, günlük yaÅŸamdaki sıkıntıları ve özellikle turizm iÅŸletmelerinde karşılaÅŸtıkları problemleri anlattı.
ÖzaÄŸan, “Engelli bireylerin toplumun içine çıkmamasının nedeni fiziksel düzenlemenin yanında gönlümüzdeki engelleri kaldıramamızdan dolayıdır ve biz engelli bireyler olarak toplumun içine çıkmamaya özen gösteriyoruz. Genelde evimizde kapalı kalmaya çalışıyoruz.
O yüzden gençler ülkemizin ve özellikle engelli bireylerin sizlere ihtiyacı var. Mevzuatta, yönetmelikte, genelgelerde engellilerle ilgili her türlü düzenleme var ancak uygulamada bazı sıkıntılar var. Aynı zamanda Dünya’da bir ilk Türkiye’de gerçekleÅŸtirildi. BaÅŸta üniversite gibi, hastane gibi kamuya açık alanların engellilere uygun hale getirilmesi gibi bir yönetmelik hazırlandı ve uygun olmayan yerlere para cezası verildi. Her alan bu ÅŸekilde düzenlenirse ne engelliler, ne de yaÅŸlılar sıkıntı çeker. Herkes o alanı ortak kullanabilir” diye konuÅŸtu.
EtkinliÄŸin son bölümünde ise görme engelli olmanın zorluklarını katılımcıların hissetmesini saÄŸlamak ve görme engelli bir turiste nasıl yiyecek ve içecek servisi yapılması gerektiÄŸi uygulamalı bir biçimde gösterildi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.