Suç işlenmeden çare bulalım
Konya Barosu Avukatı Serkan Ayaz, Türk Ceza Kanun’unda verilen cezaların ağır olduğunu ifade etti Ayaz, uyuşturucu kullanım ve satımında suç işlenmeden bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi
Türkiye coÄŸrafi konumuyla uyuÅŸturucu satıcılığı ve kullanımı açısından müsait olan bir ülke. Konya’da transit geçiÅŸler için uygun olan il olma özelliÄŸine sahip. Son zamanlarda ülke geneli için önemli bir sorun haline gelen uyuÅŸturucu kullanımı ve satımı söz konusu. Bu anlamda Türk Ceza Kanunu’nda uyuÅŸturucu madde üretimi kullanımı ve satışına iliÅŸkin ağır cezai yaptırımlar söz konusu olduÄŸunu söyleyen Konya Barosu AvukatlarındanSerkan Ayaz, yasada ki düzenlemeler ile uyuÅŸturucu madde kullanımı ve satımıyla alakalı olarak bu konuda yasaların zaten ağır olduÄŸunu, sadece yasalar ile uyuÅŸturucu ile mücadele edilmeyeceÄŸini belirtti. Ayaz, ağır ceza vermeden önce bilinçli bir toplumun oluÅŸturulması gerektiÄŸini, kolluk kuvvetinden, ailelere kadar, her bireyin görevlerini çok iyi yaparak bu anlamda toplumda bir farkındalık yaratılmasının daha iyi olacağını söyledi.
KONYA BAZINDA UYUÅžTURUCU Ä°LE ALAKALI Ä°STATÄ°STÄ°KLER
Son yıllarda Konya’da uyuÅŸturucuya baÄŸlı suçlarda önemli bir artış söz konusu.Konya Ä°l
Jandarma Komutanlığının istatistiklerine bakıldığımda uyuÅŸturucu ve uyarıcı madde olayları hakkında 2006-2016 yılları arasında 924 olay meydana gelmiÅŸ ve 1.495 adli iÅŸlem yapılmış durumda. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸünün verilerinde ise yakalanan ÅŸüphelilerin büyük çoÄŸunluÄŸunun üretici, kullanıcı ve küçük miktarda satıcı grubunda. Konya’nın, Ä°lçelerde meydana gelen olay sayılarına bakıldığında ise AkÅŸehir, BeyÅŸehir, Cihanbeyli, Çumra, EreÄŸli, Karatay, Karapınar, Meram ve SeydiÅŸehir ilk sıralarda yer alıyor. Konya’da kullanımı en yaygın olan bağımlılık yapan madde türü esrar olup, eroin kullanımı da yaygınlaÅŸmış durumda. Konya’da esrar çoÄŸunlukla üretilmeyip baÅŸka illerden nakledilirken yol arama faaliyetleri esnasında yakalanmış. En çok rastlanan madde esrar olup olay ve yakalamaların yüzde 97’sini oluÅŸturmakta.
“UYUÅžTURUCU SUÇUNU Ä°ÅžLEYENLERÄ°N YÜZDE 80’Ä° Ä°LKOKUL MEZUNU”
Emniyet MüdürlüÄŸü istatistiklerine göre en fazla uyuÅŸturucu madde suçlarının 18- 30 yaÅŸ grubu arasında iÅŸlendiÄŸi belirtildi. EÄŸitim seviyesini, sosyal kültürel hayatı kullanım ve satışlarda önem arz ettiÄŸi bu açıdan belli olurken hakkında uyuÅŸturucu suçundan iÅŸlem yapılan insanların yüzde 80’i ilköÄŸretim mezunu olduÄŸu gözlemlendi. Verilere göre eÄŸitim seviyesi arttıkça kullanım ve satışı oranının düÅŸtüÄŸü anlaşılıyor.
“TCK’DA KÄ° MADDENÄ°N GENÄ°Åž BÄ°R ANLAMI VAR”
Türk Ceza Kanunun (TCK)“188’inci ve 192’inci” maddeleri içerisinde uyuÅŸturucu suçlarının yer aldığını belirten Konya Barosu Avukatlarından Serkan Ayaz, “ Bu maddelerin çok geniÅŸ bir alana sahip. Yani toplum tarafından ki tabiri ile torbacısından, alıcısına hepsi bu maddeler açısından deÄŸerlendiriliyor. Yurt içinde iÅŸlenen uyuÅŸturucu madde ile alakalı olan bütün suçları kapsıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“CEZALARDA 10 YILIN ALTINDA OLMAMA ÅžARTI VAR”
TCK’da uyuÅŸturucu suçlarındaki artış nedeni ile yeni düzenlemeler yapıldığını söyleyen Serkan Ayaz,“2014 yılında yeninden düzenlemelere gidildi. Bu düzenlemelerde ki hedefler öncelikle suçla mücadeleyi etkinleÅŸtirerek caydırıcılığın saÄŸlanması amaçlandı. Bu doÄŸrultuda uyuÅŸturucu ve uyarıcı madde ticaretine baÄŸlı olarak cezalarda artırımlar yapıldı” dedi. UyuÅŸturucu kullanımı, satımı veya özendirilmesi alanındaki düzenlemede neler olduÄŸunu belirten Ayaz, “UyuÅŸturucu ticaretinde önceki yasada 5 yıl ile 15 yıl olan ceza, yeni düzenleme ile 10 yıldan 20 yıla çıkartıldı. Önemli olan bir durum ise verilen ceza 10 yıldan aÅŸağıda olamaz yargısı getirildi. Burada iÅŸlenen suçu bazı durumlarda artırım getirildi. Yani bu suçu iÅŸlendiÄŸinde 3 kiÅŸi veya örgüt bazında iÅŸlenmesi ile cezada artırım söz konusu” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“SUÇ Ä°ÅžLENDÄ°KTEN SONRASININ DEĞİL BAÅžTAN ÖNLEM ALINMALI”
UyuÅŸturucuda iÅŸlenen suçlara göre verilen cezaları açıklayan Ayaz, “UyuÅŸturucu satmada da TCK’nın yeni düzenlemesindeki cezası 5 yıldan 15 yıla kadar olan cezanın 10 yıldan az olmama ÅŸartı ile satılan veya verilenin çocuk olması durumunda cezanın alt sınırının 15 yıl ceza almasının hükmü olduÄŸu geçiyor. Önceki yasada özendirme ve kullanımına imkân saÄŸlanması durumunda 2 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezasının yeni düzenleme ile cezanın 2 yıldan 10 yıla kadar çıkarıldı” dedi. Ayaz, suç iÅŸlendikten sonrasının deÄŸil baÅŸtan önlem alınarak cezai iÅŸleme gerek kalmaması gerektiÄŸinin altını çizdi.
“TRANSÄ°T GEÇÄ°ÅžLERDE KONYA KULLANILIYOR”
Konya’nın uyuÅŸturucu üretim noktası olmadığını söyleyen Hukukçu Ayaz, “UyuÅŸturucu madde bilindiÄŸi üzere sıcak yerlerde imal ediliyor. Konya ticaret merkezinin güzergâhı durumunda transit geçitlerinde kullanıldığı için genel anlamda çevirmeler ile yakalanmalar söz konusu. Konya’da üretim olmuyor ancak geçiÅŸler ve burada ki alıcı potansiyeli ile birlikte bu ÅŸehirde uyuÅŸturucu maddenin yoÄŸun olma özelliÄŸi var” dedi.
“DEVLETÄ°N YAPACAÄžI SADECE CEZALARI ARTIRMAK DEĞİL”
Yeni düzenlemeler ile toplum için büyük önem taşımasına raÄŸmen suç iÅŸlenmeden önce engel olunması gerektiÄŸini belirten Ayaz, “Çocuklarımızın, gençlerimizin bu iÅŸe giriÅŸmeden önce engel olmamız gerekiyor. Öncelikli görev ailelere düÅŸüyor. Daha sonrasında ise eÄŸitim kurumlarına, sosyal hayatta etkili olan herkese büyük görevleri var. Devletin yapacağı sadece cezaları artırmak deÄŸil aynı zamanda daha bilinçli bir topluma sahip olmayı saÄŸlamak. Bunu da kamu spotları, ailelere eÄŸitim, eÄŸitim kurumlarını bilinçlendirmeli” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“KOLLUK KUVVETLERÄ° BAZI DURUMLARA GÖZ YUMUYOR”
UyuÅŸturucu kullanımında kolluk kuvvetlerine de büyük görevler düÅŸtüÄŸünü söyleyen Ayaz, “Benim gördüÄŸüm kadarıyla ülkemizde kolluk kuvvetleri bazı durumlara göz yumuyorlar. Her birey ve kurum görevini tam olarak yerine getirirse bu sayede suç oranın düÅŸeceÄŸine inanıyorum. Kullanan kiÅŸi bazen asayiÅŸ yaratmadığında görmezden gelme söz konusu oluyor. EÄŸer kullanan birey alınmış ve bu konuda uyarı yapılmış olsa ilerisi olmayacak belki de. Bu konuda kolluk kuvvetlerinin ihmalkârlığı söz konusu. Kolluk kuvvetleri kendi kafalarına göre olayı teÅŸhis ediyor ve yerleÅŸtiriyorlar.VermiÅŸ oldukları deliller ve diÄŸer unsurlar ile mahkeme hareket ediyor. Bu da bazen kararların farklı olmasına neden oluyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
“CEZALARIN MÄ°KTARI AÇISINDA BÄ°R EKSÄ°KLÄ°K YOK”
Kanunun amacının suçtan caydırıcılık olduÄŸunu belirten Ayaz, “Ülkemize de uygulanan kanun ve verilen cezalar yeterli. Ancak iÅŸin kanun boyutuna gelmeden halledilmeli. Burada daha çok görev kanunlara deÄŸil bireylere düÅŸüyor. Yani bir adam öldükten sonra bir anlamı yok. Onun ölmemesi için yapılan daha önemli. Bu da tamamen bilinçten geçiyor. Kanunların yeterli uyuÅŸturucudan bağımlı olması nedeniyle 20 yıl bir ceza alıyor ve ömrünün yarısını orada tamamlıyor. Bu nedenle cezaların miktarı açısında bir eksiklik yok. Uygulamaya daha çok dikkat edilmeli.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.(Aysun KARABAYIR)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.