Suriyeli öğrencileri ayrıştırmamalıyız
Sürekli olarak Suriye’den göç alan Türkiye de Suriyeli öğrencilerde bir hayli çoğaldı. Türkçeyi tam olarak bilmeyen bu çocukların okullarda ki eğitimlerinde de birçok zorluklarla karşılaşılıyor. Konya’da ki en çok Suriyeli öğrencinin bulunduğu Cumhuriyet İlkokulu müdürü Murat Koçak, “Ailenin de eğitimde büyük payı var bu yüzden ailelerinde Türkçeyi iyi anlayabilmeleri gerekiyor. Biz okul olarak Suriyeli anneler için Türkçe kursu vermeyi planlıyoruz” dedi.
“SURİYELİ ÇOCUKLAR FARKLI SINIFDA OLMAMALI”
Suriyeli çocuklarla diğer çocukların aynı sınıfta okumaları gerektiğini vurgulayan Koçak,“Suriye’den Konya’ya gelenlerin sayısı çok fazla, Konya’da ki en çok Suriyeli çocukların olduğu okulda biziz. Tabi bu durumunda getirdiği birçok zorluklar var. Çünkü Suriyeli çocuklar Türkçeyi tam olarak bilmiyorlar bu yüzden diğer çocuklarla aralarında öğrenme açısından farklılıklar oluyor. Öğretmen arkadaşların bu sebeple bir talebi oldu Suriyeli çocukları ayrı bir sınıfa alalım dediler. Ben bu duruma karşı çıktım çünkü eğer Suriyeli çocukları başka bir sınıfa alırsak onları ötekileştirmiş oluruz bu çocuklar kendilerini dışlanmış hissederler. Bu sebeple Suriyeli öğrencileri diğerlerinden faklı sınıflara koymamız yanlış olurdu, öğrencilerin karma şekilde öğrenim görmesi gerekir. Bu durumu öğretmen arkadaşlarıma anlatınca onlarda bunu olumlu karşıladılar. Şu an okulumuzda bütün öğrenciler bir arada karma bir şekilde okuyor” ifadelerini kullandı.
'KÜLTÜRÜMÜZÜ DE ÖĞRENMELİLER'
Suriyeli öğlecilerin sadece okul eğitimini değil, kültürümüzü de öğrenmeleri gerektiğinin altını çizen Koçak, "Biz burada Suriyeli öğrencilere iyi bir eğitim vermeye çalıştığımız gibi kültürümüzü de iyi bir şekilde öğretebilirsek, Suriye'ye giderlerse bizi tanımış, bilmiş şekilde gidecekler akıllarında iyi bir şekilde kalabileceğiz ama eğer kalırsalar da ülkemize yararlı vatandaş olabilirler bu da çok önemli bir durum." dedi. Koçak, Suriyeli öğrencilerin okula gelmesiyle bizim velilerin de bazı endişeleri olduğunu dile getirerek 'Çocukların eğitimi aksar mı?' diye tereddüt ettiklerini ve durumu izah edince anlayışla karşıladıklarını belirtti.
“SURİYELİ VELİLERDE TÜRKÇEYİ ANLAYABİLMELİ”
Öğrenciler kadar Suriyeli velilerinde Türkçeyi anlayabilmeleri gerektiğinin altını çizen Koçak,“Suriyeli çocuklarla diğer öğrenciler arasında sorunlar olmuyor çünkü onlar daha çocuk oyun dili denilen bir dil var birbirlerini hiç anlamasalar bile oyun diliyle anlıyorlar. Veliler öğrencilere göre anlaşma konusunda daha büyük zorluklar çekiyorlar. Çünkü çocukların yaşları küçük olduğu için daha kolay öğreniyorlar ve yeni durumlara daha kolay alışıyorlar. Veliler ise özellikle anneler Türkçe konuşmak açısından çok zorluk çekiyorlar. Ailenin de eğitimde büyük payı var bu yüzden ailelerinde Türkçeyi iyi anlayabilmeleri gerekiyor. Türkçeyi iyi bilmeyen bir anne bizlerle de iyi bir iletişim kuramıyor, dertlerini, isteklerini anlatamıyor. En azından annelerin gündelik işlerini bilecek kadar Türkçeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu konuyla ilgilide bir çözüm önerimiz var. Biz okul olarak Suriyeli anneler için Halk Eğitim vasıtasıyla Türkçe kursu vermeyi planlıyoruz” dedi.
“HAYIRSEVER VATANDAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUZ”
Okullarında ki birçok öğrencinin maddi sıkıntılar çektiğini belirten Koçak gazetemiz aracılığı ile hayırsever vatandaşlara seslendi Koçak,“Okul olarak burası genellikle maddi sıkıntıları olan ailelerin çocuklarının geldiği bir okul. Buraya gelen Suriyeli çocuklarında aileleri çok fazla maddi sıkıntı yaşıyorlar. Biz okul olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz fakat okulun geliri bu konuda yetersiz kalıyor, zaten okul aile birliğinin çok bir geliri yok. Hayırsever vatandaşlarımızdan burada ki çocuklara yardımda bulunmalarını istiyoruz. Buradaki çocukların maddi ve manevi her türlü desteğe ihtiyaçları var” şeklinde konuştu. (Ayşegül İLİSULU)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.