Tarihiyle Konya Lisesi
Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya ilim ve sanat merkezi arasındaydı. Bu özelliğini eski dönemler kadar olmasa da Karamanoğulları ve Osmanlılar zamanına kadar sürdürmüştür.
Osmanlı Devleti’nde Tanzimat’a kadar baÅŸlıca öÄŸretim kurumu medreselerdi. Medreseler sultanlar, komutanlar ve varlıklı kiÅŸilerce vakıf yoluyla kurulan yüksek dereceli öÄŸretim kurumlarından biriydi. Giderleri ise vakıf gelirleriyle karşılanırdı. Bu süreç içerisinde Konya’da batı tarzı okullarının açılması 1869 yılında baÅŸlamış ve bu yılda ilk kez Erkek RüÅŸtiyesi açılmıştır. Daha sonra 1872 yılında ise Kız RüÅŸtiyesi açılmıştır. Ä°lerleyen yıllarda ise 1 Eylül 1889 yılında Konya idadisi öÄŸretime açıldı ve öÄŸretmen okulu binasından yararlanıldı. 7 yıllık idadinin ilk üç yılı rüÅŸtiye sonraki yılı dört yılı idadi sınıflarından ibaretti. Ä°ptidai Mektebini bitirenler idadinin birinci sınıfına, rüÅŸtiyeyi bitirenler idadinin dördüncü sınıfına kabul edildi. Açılışında idadinin ilk sınıfları yoktu. Sınıf yetersizliÄŸi nedeniyle açılmamıştı. 1891 de yeni binaya taşınılınca Konya RüÅŸtiyesi kapatılmış ve öÄŸrencileri idadinin 1, 2 ve 3 sınıflarına alınmıştı. Böylece 4, 5, 6, 7 sınıfları bulunduÄŸunda kuruluÅŸ tamamlanmıştı.
KONYA LÄ°SESÄ°’NÄ°N ŞİMDÄ°KÄ° YERÄ°NE TAÅžINMASI
Nüfus artışı ile birlikte halkın okullara raÄŸbetini ve öÄŸrenci sayısını bu nedenle diploma alanların sayısını yükseltiyordu. Konya Lisesi, betonarme modern bir ile eski büyük bir binaydı. Konya Lisesi bu ismi taşıdığı süre içinde iki binada eÄŸitimini sürdürmüÅŸtür. 1923- 1934 yılları arasında idadinin ve Konya Sultanisi’nin içinde öÄŸretimini sürdürdüÄŸü binada kalmıştır. Ä°kincisine 1934- 1935 yılında taşınılmıştır. Konya Darülmuallimini için yapımına 1910 yılında baÅŸlanmış ve 1917 yılında tamamlanan neoklasik mimari tarzında olan bu binayı 1934 yılına kadar Konya Erkek Muallim Mektebi kullanmıştır. Erkek Muallim Mektebi kapatılınca bina Konya Erkek Lisesi’ne verilmiÅŸtir.
TÜRK TARZI MÄ°MARÄ°
Bina Mimar Muzaffer Bey’in planı dahilindealtında yapımına baÅŸlanmış. 1915- 1917 yıllarında inÅŸa edilmiÅŸtir. Ä°ki tarafında kapı ve dehlizleri etrafında ise korniÅŸ, çinili iÅŸlemeleri itibariyle Türk tarzı mimarisinin bir örneÄŸidir. Bu okul Konya’nın inÅŸa edilmiÅŸ önemliyapıtlar arasında yer almaktadır. Konya Lisesi birçok bürokrat, politika insanı yetiÅŸtirirken edebiyat alanımıza birçok yazar ve sanatçı katmıştır. Konya Lisesi 1971 yılında ismi deÄŸiÅŸtirilerek Gazi Lisesi yapılmıştır. Ancak neden deÄŸiÅŸtirildiÄŸi bilinmemektedir. 2010 yıllarda tekrar Konya Lisesi’ni almıştır.
ÖNEMLÄ° KİŞİLER YETÄ°ÅžTÄ°REN KONYA LÄ°SESÄ°
Konya Lisesi, Türkiye’de açılan ilk liseler arasındadır. Marka olmuÅŸ liseler arasında yer alan Konya Lisesi, Ahmet Hamdi Tanpınar, Turgut Özal, Prof. Sadi Irmak, Vecdi Gönül, Sehabettin Harput, Agah Oktay Güner, Yalçın DoÄŸan, Ali Talip Özdemir, AlaaddinYavaÅŸca, Feyzi Halıcı, Rahim Özkaymak gibi daha bir çok önemli kiÅŸileri yetiÅŸtirmiÅŸtir. Yıllardır Konya’da önemli baÅŸarılara imza atan Konya Lisesi, günümüzde de eÄŸitimde teknolojiyi yakından takip etmektedir ve sunmuÅŸ olduÄŸu sosyal kültürel aktivelerle de geleceÄŸimiz olan gençlerimizi eÄŸitim alanında hayata hazırlamak için gayret göstermektedir.
GÜNÜMÜZDE BAÅžARILARA Ä°MZA ATTI
Son yenilikleri takip ederek düzenlemeler yapan Konya Lisesi’nde okulun tarihi dokusunu korurken öbür taraftan da modernizasyon ve eÄŸitim okul içinde gerçekleÅŸmektedir. Åžuan bile bütün imkanların bulunduÄŸu Konya Lisesinde öÄŸrenciler kaliteli bir eÄŸitim görmektedir. Konya Lisesi sporda Avrupa çapında, resimde Türkiye genelinde, TÜBÄ°TAK bilimsel araÅŸtırma alanında bölgemizi dereceye girecek baÅŸarılar elde etmiÅŸtir. ÖSS’de ise büyük baÅŸarılar yüzdelik oranda yüksek bir yerde bulunmaktadır. Kendi dalında uzaman öÄŸretmenlerle öÄŸrencilerine kaliteli bir eÄŸitim vermekle devam ediyor.(Mustafa Åženol)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z
- 0SEVDÄ°M
- 0ALKIÅž
- 0KOMÄ°K
- 0Ä°NANILMAZ
- 0ÃœZGÃœN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.